AMD kwam, zag en dreigt teloor te gaan

Door: Jasper Bakker | 15 oktober 2012 14:48

Mac

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Intels oerrivaal AMD zit in de problemen. De processormaker heeft zijn eigen fabrieken al verkocht, lijkt de mobiele revolutie te missen, en blijft geld bloeden. Hoe het zover heeft kunnen komen.

Het wordt een harde herfst voor AMD: de omzet voor het derde kwartaal zakt 10 procent in, en de bruto marge komt uit op 31 procent. Dit verwacht het bedrijf zelf, terwijl het eerst een omzetdip had voorspeld van 1 procent (met een afwijking van 3 procent in de min óf plus). In die eerdere financiële prognose had AMD een bruto marge van 44 procent afgegeven. Dat laatste is mede gedrukt door een afschrijving van 100 miljoen dollar, “vanwege een lagere verwachte toekomstige vraag naar bepaalde producten".

Intel als enige inside

AMD-chips zijn dus minder in trek, minder dan het bedrijf zelf al had verwacht. En dat kost geld. Voor de zoveelste keer. De laatste resterende Intel-concurrent in de computermarkt lijkt de strijd met die processorreus steeds harder te verliezen. Eerder hebben x86-chipmakers als Via en Cyrix het bijltje er al bij neergegooid. De markt voor pc-processors, en ook voor serverchips, is in toenemende mate een Intel-markt.

De geleidelijke teruggang heeft AMD al gedwongen de dure en doorlopende investering van zijn eigen chipfabrieken af te stoten. Het bedrijf had toen al negen kwartalen achter elkaar verlies geboekt. De kostbare fabrieken zijn begin 2009 opgekocht door Arabische investeerders die onder de naam Global Foundries de bredere chipmarkt zijn opgegaan.

Deze ontkoppeling is echter niet volledig: productieproblemen bij de voormalige eigen fabrieken hebben AMD recent nog een chiptekort bezorgd. Dat heeft begin dit jaar nog tot forse een ontslagronde bij de Intel-rivaal geleid.

Graphics en goed genoeg

Ondertussen lijkt het eerdere lange termijnplan van AMD te laat te weinig op te leveren. De strategische overname in 2006 van Nvidia-concurrent Ati, fabrikant van grafische chips, moest AMD naar een glorieuze toekomst brengen. Het doel van die miljardenkoop was het combineren van geavanceerde technologie om krachtige, gecombineerde chips te maken: cpu (centrale processor) plus gpu (grafische chip).

Terwijl de ontwikkeling daarvan enkele jaren heeft geduurd, heeft Intel op dit gebied niet stilgezeten. Geïntegreerde graphics zijn in toenemende mate goed genoeg voor de meeste gebruikers. Vooruitgang op chipgebied doet er steeds minder toe: voor cpu's en ook voor gpu's. Uitzondering is de lucratieve servermarkt, maar daar hebben de afgelopen jaren economische dips, een crisis en recessie flink toegeslagen.

x86 overal, behalve voor AMD en behalve op mobiel.

Lees verder over AMD's problemen op pagina 2.

0 Reactie(s) op: AMD kwam, zag en dreigt teloor te gaan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.