Altijd gezond met deze gadgets

Door: Evi Maquoi | 16 oktober 2016 08:11

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Tip 05: Thermometer

Last van koorts? Hoe houd je de gemeten temperaturen bij? Schrijf je ze ergens op? Dankzij een slimme thermometer is dat niet meer nodig. De Kinsa Smart Stick (25 dollar) is voorzien van een minijack-aansluiting zodat je hem in je smartphone kunt pluggen. Via de bijhorende app meet je in maximaal 10 seconden de temperatuur van jezelf of je kind. Je gebruikt de thermometer op dezelfde manier als een traditioneel exemplaar: onder je arm, oraal of rectaal. Via de app houd je de temperaturen bij, en desgewenst ook de symptomen en toegediende medicatie.

Liever een oorthermometer? Dan is er de Kinsa Smart Ear (50 dollar). Deze thermometer meet je lichaamstemperatuur in amper één seconde, is voorzien van een duidelijk scherm en werkt met dezelfde app. Withings heeft zelfs een slimme thermometer op de markt gebracht die in twee seconden je temperatuur via je voorhoofd afleest, al is dit volgens kenners wel minder betrouwbaar. De Thermo (100 euro) werkt via bluetooth en wifi. Via de app maak je profielen voor al je gezinsleden. Is er iemand ziek? Dan houd je de temperaturen en toegediende medicatie nauwkeurig bij. Je kunt zelfs reminders instellen om op regelmatige tijdstippen een nieuwe temperatuurmeting te doen.

Eerlijk is eerlijk: zo’n slimme thermometer is eigenlijk alleen nuttig als iemand regelmatig ziek is en je het ziekteverloop wilt kunnen registreren.

Tip 05 De Kinsa Smart Ear oorthermometer houdt alle temperaturen bij via de app.

Tip 06: Zuivere lucht

Gezonde lucht? Dat is lucht zonder pollen, geurtjes, bacteriën en andere vuiltjes. Het ultieme wapen? Een luchtreiniger. De Mi Air Purifier van Xiaomi bijvoorbeeld. Bij ons is zo’n toestel nog redelijk onbemind, in Oosterse landen is het big business. Dit toestel kan zo’n 406 kubieke meter lucht per uur schoonmaken en hij filtert 99,99% van de gevaarlijke deeltjes. Goed voor ruimtes tot ongeveer 50 vierkante meter. Via de app lees je af hoe schoon je lucht is en wanneer je het filter moet vervangen. Ideaal voor hooikoortspatiënten, gezinnen met huisdieren, rokers enzovoort. Het apparaat is helaas niet eenvoudig te importeren in Nederland. Via eBay kun je het apparaat aanschaffen voor zo’n slordige 385 euro. Een alternatief is de Dyson Pure Cool Link luchtreiniger (vanaf 499 euro). Dit apparaat haalt 99,95% van de allergenen en verontreinigende stoffen uit de lucht en toont de resultaten in de app. Helemaal handig is dat je dit toestel ook kunt gebruiken als ventilator tijdens de zomermaanden.

Tip 06 De Mi Air Purifier van Xiaomi zuivert de lucht en meet constant de temperatuur en luchtvochtigheid.

Tip 07: Oximeter

Atleten sporten niet enkel met een hartslagmeter, ze willen ook weten hoeveel zuurstof ze in hun bloed hebben. Datzelfde geldt voor astma- en chronische longpatiënten. Die waarden meet je met een zogenoemde oximeter. Uiteraard bestaan ook daar vandaag de dag intelligente varianten van, de Wireless Pulse Oximeter (80 euro) van iHealth bijvoorbeeld. Je klemt het doosje rond je vinger en niet veel later ken je je polsslag en het zuurstofgehalte in je bloed. Via de bijhorende app volg je je resultaten wekelijks, maandelijks of jaarlijks op. Delen met je arts? Dat kan eveneens.

Tip 07 Meet het zuurstofgehalte in het bloed en je hartslag.

Tip 08: Glucosemeter

iHealth laat diabetespatiënten op een erg eenvoudige manier hun bloedsuikerspiegel meten met Align (20 euro). De compacte bloedglucosemeter heeft een minijack-aansluiting en de Gluco Smart-app fungeert als glucosedagboek. In de kit zit een prikpen en 10 teststrips. Extra lancetten en strips koop je natuurlijk gemakkelijk los erbij. De iHealth Gluco (70 euro) is een geavanceerder model met bluetooth en een display. Een vergelijkbare meter is de MediTouch 2 connect (70 euro) van Medisana. Je kunt de waarden rechtstreeks via de meter aflezen, maar ze worden ook automatisch gesynchroniseerd met de VitaDock+-app. Desgewenst houd je hier ook je gewicht, bloeddruk en temperatuur bij.

Tip 08 Via het scherm van de Medisana MediTouch 2 connect lees je het glucoseniveau onmiddellijk af. Via de app houd je alle gemeten waarden bij.

Eigen bloedlabo

Het lijkt misschien wel toekomstmuziek, maar volgens de makers moet Cor echt een succes worden. Cor is een intelligent en compact bloedlabo van ex-Apple-medewerker Bob Messerschmidt. Dankzij Cor kun je onder andere de hoeveelheid cholesterol, de bloedstolling en de hoeveelheid triglyceriden meten. Aan de hand van deze resultaten weet je bijvoorbeeld of je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziektes. Moet je dan bloed bij jezelf afnemen via bloedafname-naalden? Nee, dat is niet nodig. Cor werkt met behulp van zogenoemde Cor-cartridges die je enkele seconden lang tegen je huid moet houden. Er zit een klein naaldje in zodat de cartridge een druppel bloed kan opvangen. Vervolgens stop je de cartridge in het apparaat en vijf minuten later ken je de resultaten. Aan de hand van kleurencodes merk je onmiddellijk op of je bloedwaarden goed of slecht zijn. Cor heeft ruim 116.000 dollar opgehaald via Indiegogo. De eerste exemplaren zouden eind dit jaar verscheept worden.

0 Reactie(s) op: Altijd gezond met deze gadgets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.