Altijd gezond met deze gadgets

Door: Evi Maquoi | 16 oktober 2016 08:11

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Meer en meer apparaten maken gebruik van ‘slimme technologie’ en zijn te koppelen aan bijvoorbeeld onze smartphones. Dat gaat van robotstofzuigers tot wasmachines. Ook in de gezondheidssector duiken heel wat intelligente toestellen op. Wat kun je daar nou mee? En wat is de meerwaarde? Daar geven we een antwoord op. We kijken welke verschillende soorten slimme gezondheidsgadgets er zijn en leggen je uit wat ze doen en waarom je er (g)een in huis moet halen.

Tip 01: Bloeddruk

Een eigen bloeddrukmeter in huis? Dat is niet nieuw. Wie last heeft van te hoge of te lage bloeddruk, kan van de huisarts het verzoek krijgen om regelmatig boven- en onderdruk te controleren. Er bestaan al degelijke toestellen vanaf pakweg 50 euro. Je kunt ook investeren in een intelligent exemplaar. De Wireless Blood Pressure Monitor van Withings (130 euro) is een voorbeeld hiervan. Lees ook: De vreemdste gadgets van IFA 2016.

Het apparaat bestaat uit een cilindervormig buisje en een verstelbare band die je rond je bovenarm bevestigt. Eén druk op knop van de bloeddrukmeter volstaat om de boven- en onderdruk en je actuele hartslag te meten. Via de Health Mate-app van Withings (iOS en Android) lees je enkele seconden later de resultaten af. Betrouwbaar? Ja, hoor. Het apparaat is erkend door het strenge Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) en mag op medewerking rekenen van verschillende Europese gezondheidsinstanties. Waarom zo’n slimme bloeddrukmeter handig is? Via de app kun je alle resultaten van de afgelopen weken of maanden opnieuw opvragen of zelfs in een grafiek laten gieten. Wil je ook je huisarts op de hoogte brengen? Gebruik dan de knop Met mijn arts delen en voer zijn of haar e-mailadres in. Dat laatste moet je natuurlijk wel eerst even bespreken met je arts.

Een prima alternatief is de QuardioArm. Deze slimme bloeddrukmeter is iets compacter en daardoor eenvoudig mee te nemen. De prijs is identiek. Via beide apps kun je overigens herinneringen instellen om op regelmatige tijdstippen je bloeddruk te meten. Liever een exemplaar voor rond je pols? Dan kun je kiezen voor de Philips-bloeddrukmeter. De resultaten lees je rechtstreeks op het display af, of via de app.

Privacy?

Zodra je een intelligent accessoire gebruikt, worden er flink wat persoonlijke data gecreëerd. Wees je ervan bewust dat deze informatie allemaal in de cloud opgeslagen wordt. Het voordeel is dat je jouw gewichtshistorie, slaappatronen of bloeddrukmetingen gemakkelijk terug kunt zien, maar besef je wel dat deze data in verkeerde handen zouden kunnen vallen.

Op nagenoeg elke website van een fabrikant vind je een privacy policy waarin wordt uitgelegd wat het bedrijf met je gegevens doet en op welke manier de gegevens opgeslagen zijn. Neem dit zeker eens door als je op je privacy gesteld bent. Op de website van Withings staat bijvoorbeeld duidelijk vermeld dat ze de data wel gebruiken om hun producten te verbeteren, maar dat ze de gegevens nooit zullen doorverkopen aan derden. Dat laatste is maar goed ook! Verzekeraars zouden bijvoorbeeld maar wat graag willen weten hoe het met je bloeddruk of BMI gesteld is … om zo de polissen nog net iets duurder te maken als blijkt dat je aan hypertensie of obesitas lijdt. Let ook op of er iets staat over het al dan niet versleutelen van je gegevens. Alleen een gebruikersnaam/wachtwoordcombinatie is natuurlijk niet de hoogste beveiligingsvorm.

Tip 01 Deze Philips bloeddrukmeter voor de pols is klein en compact. Bovendien beschikt ie over een display zodat je niet altijd je smartphone nodig hebt.

Tip 02: Slaapsensor

Een heldere geest? Dan is voldoende nachtrust een topprioriteit. Hoelang duurt het voordat je ’s avonds inslaapt? En hoe vaak word je ’s nachts wakker? Beddit Smart (150 euro) monitort het allemaal. Hoe? De Beddit Smart is een speciale sensor die je onder je matrasbeschermer stopt. De sensorband is ongeveer 80 cm lang en heeft netstroom nodig. Volgens de makers is Beddit Smart geschikt voor nagenoeg elke matras, met uitzondering van een waterbed of luchtmatras. In de band zitten allerlei sensoren die onder andere je hartslag, ademhaling en beweging registreren. Via de app (iOS en Android) lees je je hoogste, laagste en gemiddelde hartslag af, de tijd die je nodig had om in slaap te vallen, je soorten slaap (wakker, lichte slaap of diepe slaap) enzovoort. Ben je een snurker? Zelfs dat brengt Beddit Smart in kaart. Alle data worden in de cloud opgeslagen. Nadeel: slaap je in een tweepersoonsbed, dan moet je keurig op één 80cm-kantje blijven liggen, anders ben je ‘uit bed’ geweest volgens de sensor.

Een ander voorbeeld van zo’n intelligente slaapmonitor is de Withings Aura Total Sleep System. Het prijskaartje (300 euro) ligt een stuk hoger, maar je krijgt ook wat meer. Naast de sensormat bestaat Withings Aura Total Sleep System ook uit een led-lamp c.q. wekkerradio. Je kunt met rustgevende muziek via Spotify indommelen of ontwaken met aangenaam gekleurd licht. Via de app lees je ook hier weer je nachtelijke resultaten af, met wat extra gegevens, zoals de minimale, maximale en gemiddelde kamertemperatuur, de lichtsterkte, het geluidsniveau en natuurlijk je totale slaapduur, de verschillende slaapcycli (wakker, licht en diep), het aantal keren dat je wakker bent geweest.

In de band zitten sensoren die je hartslag, ademhaling en beweging registreren

Tip 03: Weegschaal

Eén van de populairste intelligente gezondheidsaccessoires is ongetwijfeld de slimme weegschaal. Die is door het gunstige prijskaartje en de interessante functionaliteiten al behoorlijk ingeburgerd. Wat zo’n slimme weegschaal precies doet? Het apparaat onthoudt het gewicht van meerdere gezinsleden. In de meeste gevallen lees je ook je vetpercentage, spiermassa, BMI en vochtgehalte af. De prijzen variëren sterk. Medisana heeft verschillende instapmodellen tussen 40 en 80 euro.

Er bestaan uiteraard ook duurdere exemplaren. De Fitbit Aria (105 euro) bijvoorbeeld. Wil je afvallen? Via de Fitbit-app ontvang je motiverende badges als je je doel nadert. De Garmin Index Smart Scale (169 euro) is nog duurder. Dit toestel herkent een gebruiker wanneer ie op de digitale weegschaal gaat staan. Babyweegschalen met een app? Ja, ook die bestaan. Wellicht moet je ietwat overbezorgd zijn als je je baby al te vaak wilt wegen, maar als je het graag wilt kan het, met de Withings Smart Kid Scale (180 euro) bijvoorbeeld. Met deze digitale weegschaal met afneembare babyschaal meet je heel nauwkeurig (tot op 10 gram) hoeveel je kersverse spruit is aangekomen. De app houdt alle schommelingen netjes bij. Zodra je kind kan staan, neem je de schaal weg en doet de Smart Kid Scale simpelweg dienst als gewone kinderweegschaal. Het apparaat kan maximaal 25 kg aan.

Tip 03 De strakke Aria-weegschaal van Fitbit toont je gewicht, BMI en vetpercentage via de bijhorende app.
Een slimme weegschaal onthoudt de gegevens van meerdere gezinsleden

Tip 04: Hartslagmeter

Hoewel we in dit artikel niet willen focussen op sportaccessoires, nemen we toch de bluetooth-hartslagmeters onder de loep. Voor pakweg 50 euro haal je al een borstband in huis. De TICKR X van Wahoo (99 euro) is een vreemde eend in de bijt omdat ie ook voorzien is van een bewegingssensor. De band herkent verschillende soorten oefeningen en is ook compatibel met Apple TV. Waarom Apple TV? Dat is handig als je bijvoorbeeld workouts via een app op het grote scherm volgt, je ziet continu je hartslag en verbrande calorieën op het scherm.

Naast de borstbanden zijn er ook polsbandjes die je hartslag monitoren. De MIO Link (99 euro) bijvoorbeeld. Deze polsbandjes zijn voorzien van led-sensoren die de bloeddoorloop meten. Nog specialer is de QardioCore (prijs nog onbekend), want dit apparaat werkt als een soort mini-ECG. De hartslagmeter meet niet alleen je hartslag maar ook je stressniveau, lichaamstemperatuur en ademhaling. Natuurlijk alleen interessant voor hartpatiënten. Het apparaat zou volgens de makers zeer binnenkort beschikbaar zijn.

Tip 04 De QuardioCore meet niet je hartslag, je stressniveau en lichaamstemperatuur. Via de app zie je zelfs een ECG.

0 Reactie(s) op: Altijd gezond met deze gadgets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.