Als innovatie je in de rug steekt

Door: bill-snyder | 21 september 2012 17:00

Mac

Iedereen is blij met snelle technologische veranderingen – totdat je er plotseling van achter door overvallen wordt.

In de afgelopen hebben we gezien hoe Google de ondersteuning voor IE8 liet vallen, waardoor miljoenen Windows XP-gebruikers in de kou kwamen te staan. We hebben gezien hoe Apple zijn gebruikers en accessoirebouwers met stomheid heeft geslagen door een hele nieuwe dock-aansluiting te introduceren, om vervolgens een fors uitgevallen, niet volledig compatibele adapter voor een even forse prijs als alternatief aan te bieden. Mozilla deed het met zijn zakelijke gebruikers door de Firefox browser in zo’n snel release-schema te steken dat het bijna onmogelijk werd om hem in een grootzakelijke omgeving te blijven ondersteunen; pas na een storm van protest keerde de open source groep op zijn schreden terug. En dan heb je nog Microsoft. Net als de anderen in dit lijstje hadden ze hun redenen om radicale veranderingen door te voeren. Maar mensen en bedrijven hebben er veel tijd en training in geïnvesteerd om bekend te raken met het OS en de applicaties die erop draaien. Dat wordt nu in een klap weggespoeld, alsof het niks is.

“Verandering is iets van alle tijden. Dit bericht had je vijf jaar geleden ook kunnen schrijven,” zegt Bob O’Donnell, analist bij IDC. “Als mensen het voordeel van een grote verandering niet inzien, raken ze overstuur.”

O’Donnell heeft gelijk. In de technologie is verandering bepaald niets nieuws, en ja, er raakten ook mensen overstuur toen ze niet langer hun geliefde DOS-versie van WordPerfect konden draaien. Maar of het nou om een disruptieve verandering gaat, zoals Apple’s dock connector, of om een generatieovergang, zoals bij Windows: de noodzaak om rekening te houden met de mensen die ervoor betalen (de gebruikers) is groter dan ooit.

De dubbele benadering van Microsoft

Apple heeft een verdiende reputatie als het gaat om design, maar het heeft nooit bijster veel moeite gedaan om de overgang naar een nieuwe technologie te vergemakkelijken. Hoeveel gebruikers moesten plots een oplossing voor hun data verzinnen toen de Mac ineens geen floppy drive meer had? En wat dacht je van al die mensen die de laatste versie van OS X niet meer mogen draaien omdat hun MacBook een generatie te ver achterloopt?

Ironisch genoeg is het juist Microsoft, met zijn notoir gebruiksonvriendelijke software, dat zoveel waarde hecht aan bestaande gebruikers dat je je oude pc nog vele jaren (decennia zelfs) kunt blijven gebruiken om onmisbare applicaties te draaien. Oké, misschien moet je wat geheugen bijprikken, en na een tijdje heeft die 500MHz Pentium simpelweg de kracht niet meer om Windows nog verder voort te duwen, maar je kreeg in elk geval ruim de tijd om je aan te passen.

Die langdurige garantie van applicatie-compatibiliteit heeft zich echter niet meteen vertaald naar Windows zelf. Om een voorbeeld te noemen: Windows XP. Toen Microsoft vier jaar geleden liet weten dat ze afscheid gingen nemen van dat OS, leverde een petitie op Infoworld.com meer dan 210.000 handtekeningen op van over de hele wereld. Dat elf jaar oude OS is zelfs nu nog het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Volgens gegevens van de webanalisten van Net Applications had Windows XP twee maanden geleden nog een marktaandeel van 42,7 procent, tegen 42,2 procent voor Windows 7.

De overstap naar Windows Vista maakte de gebruikers ook massaal opstandig. Ze zagen het voordeel niet van de overstap naar Vista – en dus deden ze het niet. Twee generaties later probeert Microsoft opnieuw een disruptieve verandering in OS-land door te voeren, en tenzij Windows 8 kan bewijzen dat het geen Windows Frankenstein is, gaat het nog vele jaren duren voor bedrijven ermee in zee durven te gaan.

Toch verdient Microsoft ook een compliment. De datum waarop het definitief afscheid neemt van XP is steeds opnieuw verschoven, en op dit moment lijkt het pas in 2014 te gaan gebeuren. Ook Mozilla vond uiteindelijk een oplossing voor samenwerking met de business door een aparte zakelijke versie van Firefox uit te brengen waarin veranderingen geleidelijker worden doorgevoerd en waarvoor de ondersteuning langer blijft doorlopen.

Apples connectorfratsen

Voor dat soort dingen hoef je bij Apple niet aan te kloppen. Natuurlijk is een andere aansluiting op een iPhone van een heel andere orde dan een opgelegde verandering aan een besturingssysteem, maar toch is het nog bepaald disruptief. Apple heeft de verandering waarschijnlijk doorgevoerd om ruimte te maken in het afgeslankte lichaam van de iPhone 5, maar de voordelen van dat nieuwe ontwerp hebben ze nooit lekker duidelijk gemaakt.

De nadelen daarentegen liggen nogal voor de hand, en volgens mij had Apple dit nauwelijks op een slechtere manier kunnen aanvliegen. Ik vind het zelfs zo’n slechte benadering dat ik serieus overweeg om het cijfer te verlagen dat ik CEO Tim Cook afgelopen maand heb toegekend.

Die nieuwe Lightning dock dwingt miljoenen iPhone-gebruikers een adapter te kopen als ze het ding in elk apparaat willen steken waar nu hun oude iPhone probleemloos in past, zoals in het multimediasysteem van hun auto of hun stereo-apparatuur thuis. Apple zou die adapter best redelijk goedkoop kunnen aanbieden, maar in plaats daarvan mogen gebruikers € 29,- of € 39,- betalen, bovenop de € 199,- die je neerlegt voor een 16GB iPhone 5 – dat is 15 procent extra! O’Donnell van IDC denkt dat die adapter Apple hooguit 5 dollar kost, dus ze maken ook nog eens een heel aardige winst ten koste van hun gebruikers.

Nu is er (of komt er binnenkort) ook nog de mogelijkheid om een extra Lightning-naar-USB-kabeltje te kopen voor $ 19,- (nog niet in Nederland, maar dat komt vast – red.), dus als je daarmee vooruit kan scheelt dat weer iets, maar het gaat om het principe. Vergeet niet dat veel mensen, waaronder ik zelf, meerdere apparaten hebben waar ze hun iPhone direct op aansluiten. Ik steek hem zelf in mijn Bose SoundDock en mijn autoradio, dus dat is minimaal 58 euro extra – nog even los van het feit dat die iPhone 5 er niet uitziet op een SoundDock met zo’n adapter ertussen, en dat die enorme adapter waarschijnlijk niet eens in het dashboard van mijn auto past. Wat willen ze eigenlijk – dat we een nieuwe auto kopen of zo?

Als Apple het nou zo nodig vond om de aansluiting te veranderen, waarom doen ze dan niet wat al zoveel telefoonleveranciers hebben gedaan en stappen ze over op de MiniUSB-aansluiting die dankzij de Europese Unie in feite door iedereen als standaard geaccepteerd is, behalve door Apple? Misschien is er een goede reden om niet die kant op te willen, maar Apple heeft zich daar niet over uitgelaten. (Ik heb nog steeds geen reactie gehad op de mails die ik ze daarover heb gestuurd.)

In mijn ogen is dat pure arrogantie.

0 Reactie(s) op: Als innovatie je in de rug steekt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.