6 dingen die je moet weten over de USB-C-poort in de MacBook

Door: agam-shah | 07 mei 2015 10:05

How To

Apple daagt laptopgebruikers uit om te wennen aan minder poorten met haar gedurfde ontwerp van de nieuwe 12-inch MacBook, die slechts één USB-C-poort heeft die die USB 3.1-standaard gebruikt, naast een reguliere hoofdtelefooningang.

Apple heeft begin 2008 een vergelijkbare uitdaging neergelegd met haar eerste MacBook Air, die slechts één USB 2.0-poort had om randapparatuur in te pluggen en een micro-DVI-poort om een monitor aan te sluiten. Lees ook: Apple presenteert superdunne 12 inch MacBook.

Maar de snellere USB 3.1-poort is belangrijk omdat hij ook gebruikt zal worden om de MacBook op te laden en om een breed arsenaal aan randapparatuur aan te sluiten, zoals monitoren, externe harde schijven, printers en camera's. De MacBook is één van de weinige apparaten die de nieuwe usb-poort hebben.

USB 3.1 kan technisch gezien data overdragen tussen de hostcomputers en randapparatuur met een maximale snelheid van 10Gbps (gigabits per seconde), twee keer sneller dan de huidige USB 3.0-standaard. De USB 3.1-poort in de nieuwe MacBook zal aanvankelijk data versturen met een snelheid van 5Gbps, maar in latere versies zal dat oplopen naarmate de technologie zich ontwikkelt. Men is ook opgewonden over de USB-C-kabel van de MacBook, die aan beide kanten hetzelfde is zodat de kabel omgedraaid kan worden zonder dat je je zorgen hoeft te maken over de oriëntatie.

USB 3.1 is de enige poort op de nieuwe MacBook

Apple heeft één USB 3.1-poort toegevoegd, zogenaamd vanwege ruimtegebrek. De MacBook is slechts 13,1 millimeter dik en de behuizing zit voornamelijk vol met batterijen. Apple kijkt duidelijk naar de toekomst met USB 3.1, dat DisplayPort-, VGA-, HDMI- en ethernet-protocollen ondersteunt. Hier zijn zes dingen die je moet weten over de USB 3.1-poort in de 12-inch MacBook, en waar het in de toekomst heen kan gaan.

USB 3.1 werkt twee kanten op

Dit betekent dat alle apparaten die op USB 3.0 en USB 2.0 draaien ook met de MacBook-poort zullen kunnen communiceren. Er zijn andere kabels naast Type-C voor de MacBook om oudere usb- en micro-usb-poorten aan te sluiten. De MacBook wordt geleverd met een USB Type-C-oplaadkabel, de andere kabels moet je apart kopen.

Oudere usb-apparaten blijven werken, maar je hebt er wel een adapter voor nodig.

Geen USB 3.1-randapparatuur

USB 3.1-chipsets zijn nog in ontwikkeling en worden nog getest, en het kan dan ook maanden duren voordat er randapparatuur verschijnt. In tests halen USB 3.1-verbindingen niet de volledige doorvoersnelheid van 10Gbps, maar de snelheden zullen hoger worden naarmate de controllers en chipsets verfijnd worden. Verwacht niet dat er de komende paar jaar USB 3.1-flashdrives te koop zullen zijn. Het gebrek aan randapparatuur is een probleem waar Thunderbolt ook mee te kampen heeft. Thunderbolt is een snellere maar duurdere connectortechnologie die in andere Macs gebruikt wordt. LaCie heeft zojuist een USB 3.0 drive met een USB-C-connector aangekondigd voor de nieuwe MacBooks, maar deze zal geen USB 3.1-doorvoersnelheden hebben.

Zeg nog geen gedag tegen Thunderbolt

Een paar jaar geleden heeft Apple zich op Thunderbolt gericht als haar belangrijkste hogesnelheidsconnector in Macs, maar de komst van USB 3.1 betekent niet dat het protocol zal verdwijnen. Op het recente Mobile World Congress zeiden vertegenwoordigers van het USB Implementers Forum (USB-IF) dat het mogelijk is om het Thunderboltprotocol via koperen en optische kabels te vervoeren, en Intel heeft het idee ook niet afgewezen. De snelheid zou er wel onder leiden, aangezien Thunderbolt 2 snelheden tot wel 20Gbps levert.

Je zal een hub nodig hebben

Als de USB 3.1-poort gebruikt gaat worden om op te laden, zullen gebruikers moeten investeren in verlengkabels, hubs, of convertors om externe randapparatuur met de MacBook te kunnen gebruiken. Apple verkoopt een converter van USB Type-C naar usb voor $19, een verlengkabel voor $29, en als dat nodig is een USB-C-stroomadapter voor $49. Apple verkoopt ook een USB-C Digital AV Multiport Adapter voor $79 zodat de nieuwe MacBook tegelijkertijd verbonden kan worden met een 1080p HDMI-display, een USB 3.1-apparaat en een USB-C-oplaadkabel.

Usb-verbindingen zouden sneller moeten worden

USB-IF gelooft dat de huidige snelheid van USB 3.1 hoog genoeg is, maar het heeft ook snelheden van 20Gbps gesimuleerd over koperdraad, waardoor het in dezelfde klasse valt als Thunderbolt 2. Er is weinig twijfel over dat USB-IF de overdrachtssnelheden wil opvoeren, vooral nu 4K-video in het verschiet ligt. Maar de organisatie heeft vooralsnog belangrijkere prioriteiten, zoals van USB 3.1 een poort maken die gebruikt kan worden om laptops, mobiele apparaten en toestellen op te laden. De poort zal de eerste helft van dit jaar in steeds meer mobiele apparaten verschijnen; het zit nog niet in andere apparatuur.

Het volgende doelwit: iPhones en iPads?

Voorspelt de USB 3.1-poort problemen voor de Lightningconnector in iPhones en iPads? De tijd zal het leren, maar USB 3.1 heeft zijn eigen voordelen in mobiele apparaten. USB 3.1 zal namelijk de aankomende MHL (Mobile High-definition Link) 3-specificatie ondersteunen, die 4K-video van mobiele apparaten naar tv's kan streamen. Tv's zullen geleverd worden met specifieke HDMI-poorten die MHL ondersteunen. Gebruikers hebben dan een kabel nodig die aan de ene kant USB Type-C heeft en aan de andere kant HDMI Type-A om mobiele 4K-video naar een tv te streamen. Apple zal, naast het introduceren van USB 3.1-poorten op haar apparaten, ook MHL moeten ondersteunen.

4 Reactie(s) op: 6 dingen die je moet weten over de USB-C-poort in de MacBook

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 7 mei 2015 10:13 darknessblade
  typisch apple

  als mensen problemen krijgen met de poort word het standaard antwoord: u heeft een niet officiele convertor gebruikt sorry, geen garantie

  die adapters kosten ook nog eens een dik bedrag wat ook weer typisch is voor apple ICRAP
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 mei 2015 19:25 Anoniem
  Mijn 6 dingen die je erover moet weten
  nr.1 Je moet adapters van €50 kopen.
  nr.2 Je kan bijna niets meer aansluiten aan je nieuwe Macbook.
  nr.3 Met een mobiele processor wordt dan alles echt "zo veel" sneller.
  nr.4 Is je leven nu beter geworden?
  nr.5 apple is een arrogante klootzak.
  nr.6 Je bent in de maling genomen (alweer).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2015 10:30 darknessblade
  zekers gast

  het is zelfs gebleken dat enkele pro-varianten van de oudere mac-pro-serie

  kostprijs: 8000 euro
  hardwareprijs bij custom config: 2000 euro
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2015 13:14 Anoniem
  Wat Apple is en doet is marketing bedrijf zijn, die allen maar een draai geeft aan andermans ideeen en er dan ook nog een patent op aan durft te vragen (Fudzilla - Apple exec admits the outfit never invented anything http://fudzilla.com/28716-apple-exec-admits-the-outfit-never-invented-anything). Er vervolgens een zo gesloten mogelijk ecosysteem van te maken, om er goedkoop geproduceerde telefoons (bv BOM i6+ $242.50), smartwatch (BOM $83.70) laptops, tablets (ipad 3 varianten $306 max $397) en accessoires (met regelmatige defecten en veel milieu vervuiling) zo duur (tot 50% á 70% boven op de productie en verpakkings kosten) mogelijk te verkopen (http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=apple). En vele gekken die er in trappen. Overigens software ontwikkelaars die eerst veel geld moeten betalen om het als software voor op apple OS mogen uitbrengen, terwijl hun OS gebaseerd een OS is die gebaseerd is op Linux welke is een verzameling van open-source-, Unix-achtige besturingssystemen gebaseerd op de POSIX-standaard.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.