Afdrukken bestellen van je werk in Foto's

Door: chwhynny-overbeeke | 28 juli 2015 08:37

How To

Foto's voor OS X heeft een heleboel leuke functies, maar wist je dat je (net als in iPhoto) prachtige fotoboeken, kalenders en kaarten kunt maken en ze vervolgens door Apple professioneel kunt laten afdrukken? Hier leggen we uit hoe dit werkt.

Projecten aanmaken

Het aanmaken van projecten in Foto's is heel eenvoudig. Er is weinig verschil tussen het creëren van een fotoboek, een kalender of een wenskaart. Als je het ene proces eenmaal onder de knie hebt, gaat de rest waarschijnlijk vanzelf omdat het erg intuïtief is. Daarom bespreken we hier alleen het aanmaken van een fotoboek, zodat we ons verder kunnen richten op het bestellen van afdrukken. Lees ook: Ontwerp en bestel een fotoboek op je iPad.

Open de Foto's-app en selecteer de foto's die je wilt gebruiken. Klik op het + icoon in de knoppenbalk en selecteer Fotoboek. Kies vervolgens het type fotoboek dat je wilt aanmaken, selecteer een thema en klik op Maak fotoboek aan. Je foto's worden automatisch op alle pagina's gezet, inclusief de kaften. Als je een foto met een te lage resolutie gebruikt, geeft Foto's je een waarschuwing.

Je kunt een pagina bewerken door erop te dubbelklikken. Je kunt dan foto's toevoegen of verwijderen, tekst aanpassen of toevoegen, foto's anders rangschikken, de paginavolgorde wijzigen, het aantal pagina's in het fotoboek aanpassen en meer. Klik als je klaar bent op het < icoon. Lees ook: Foto's voor OS X: Maak je iPhoto-bibliotheek er nu klaar voor.

Verder kun je het formaat van foto's aanpassen, filters toepassen of randen kiezen en foto's bewerken door te dubbelklikken op de foto waaraan je iets wilt veranderen. Bovendien kun je een foto als achtergrond gebruiken en de tekstopmaak veranderen. Een andere leuke optie is het toevoegen van kaarten om te laten zien waar bepaalde foto's gemaakt zijn. Dit kan door in de knoppenbalk op Opties te drukken en Een kaart toevoegen te selecteren.

Er wordt automatisch een Apple-logo aan je fotoboek toegevoegd. Wil je dit niet, dan kun je het logo weghalen door naar Fotoboekinstellingen te gaan en het vinkje weg te halen bij Voeg Apple logo toe.

Als het thema dat je gekozen hebt je niet bevalt, kun je dit aanpassen door op Fotoboekinstellingen te klikken in de knoppenbalk. Kies Wijzig thema en klik op Ga door. Selecteer vervolgens een nieuw thema en klik op Kies thema.

Afdrukken bestellen

Om jezelf ervan te verzekeren dat je fotoboek, kalender of wenskaart op de juiste manier afgedrukt zal worden, is het een goed idee om er eerst een PDF-bestand van te maken zodat je het resultaat kunt controleren.

Klik op Projecten in te knoppenbalk en dubbelklik op het project waarvan je een afdruk wilt bestellen. Selecteer Archief > Druk af, klik onderin het dialoogvenster dat verschijnt op Pdf en kies Bewaar als pdf. (Als alternatief kun je ook de Option-toets ingedrukt houden terwijl je op de bestelknop drukt.) Geef het bestand een naam, kies waar je het wilt opslaan en klik op Bewaar. Je kunt het bestand in Voorvertoning, Acrobat Reader of de webbrowser bekijken.

Als je de preview goed gecontroleerd hebt en alles in orde lijkt, kun je een afdruk van het project bestellen door in de knoppenbalk op Projecten te klikken en op het gewenste project te dubbelklikken. Klik daarna bovenaan in het venster op de bestelknop.

Het bestellen van fotoafdrukken werkt anders dan het bestellen van fotoboeken, kalenders en wenskaarten.

Om fotoafdrukken te bestellen moet je één of meer foto's selecteren. Klik op het +-icoontje en selecteer Afdrukken. Kies onder het gewenste afdruktype een formaat en klik op Selecteer. Je kunt voordat je een bestelling plaatst een aantal aanpassingen doen door op de foto te dubbelklikken. Zo kun je filters toepassen, bijsnijden en zoomen.

Je kunt ook een witte rand toevoegen en kiezen uit een matte of glanzende afdruk. Bovendien kun je foto's aan je bestelling toevoegen, het afdrukformaat wijzigen en meer afdrukformaten aan je bestelling toevoegen door in de knoppenbalk op Afdrukken te klikken. Klik op Bestel afdrukken om je bestelling te plaatsen.

Adresgegevens invoeren en afrekenen

Klik op Voeg afleveradres toe en kies onder Verzend naar een bestaand adres of klik op Nieuw om een nieuw adres toe te voegen. Klik daarna op Plaats bestelling.

Om verder te gaan met je bestelling, moet je je Apple ID en wachtwoord invoeren en op Log in klikken. Voer als daarom gevraagd wordt de beveiligingscode van je creditcard in. Gebruik je voor het inloggen twee-staps-verificatie, dan wordt er om de viercijferige code gevraagd die als sms-bericht naar je telefoon gestuurd is.

Wil je een andere creditcard gebruiken dan de kaart die aan je Apple ID gelinkt is, ga dan naar Foto's > Account bij winkel voor drukwerk en klik op Leverings- of factuurgegevens voor een bestelling veranderen.

Zodra je bestelling verwerkt is, krijg je een bevestiging te zien met daarin de verwachte afleverdatum. Fotoboeken, kaarten en kalenders worden binnen 3 tot 5 werkdagen verzonden en fotoafdrukken binnen 2 tot 4 werkdagen. Je kunt de bestelstatus controleren door naar deze pagina te gaan en in te loggen met je Apple ID en wachtwoord. Hier kun je ook (binnen anderhalf uur na het plaatsen van de bestelling) je bestelling annuleren.

Als je achteraf niet tevreden bent met het resultaat, kunnen afdrukken onder bepaalde omstandigheden geretourneerd worden. Dit kan niet als het gaat om fouten die door de gebruiker kunnen worden aangepast, fouten in de door de gebruiker toegevoegde tekst, of ondermaatse fotokwaliteit als gevolg van een te lage resolutie.

0 Reactie(s) op: Afdrukken bestellen van je werk in Foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.