Maak je foto's mooier in Foto's voor OS X

Door: glenn-fleishman | 23 juni 2015 08:50

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Vele jaren geleden werkte ik in een kantoor en een veelgemaakte grap was dat een bepaald programma een Make Better-knop nodig had. Heel grappig - totdat software zoals de Foto's-app in OS X een Enhance-knop kreeg, die vaak dingen letterlijk beter maakt.

Met behulp van een redelijk geavanceerde analyse van een afbeelding, kon één enkele klik de tinten van een afbeelding hervormen om er een voller getinte versie van zichzelf van te maken. Lees ook: Apple's nieuwe foto-app heet Foto's.

Maar "beter" is vaak niet goed genoeg en als je bereid bent om je handen uit je mouwen te steken, heeft de nieuwe Foto's-app veel verfijndere en eenvoudiger te gebruiken tools dan iPhoto. Ze zijn in vergelijking ook vrij snel om te bekijken en toe te passen.

Als je iCloud Photo Library hebt ingeschakeld, worden alle bewerkingen die je doet met andere Foto's-bibliotheken gesynchroniseerd, inclusief die in iOS. Op de Mac worden de originele versie en toegepaste bewerkingen gesynchroniseerd, zodat je veranderingen kunt herzien. In iOS worden het origineel en een gewijzigde versie gesynchroniseerd, maar je kunt de wijzigingen niet aanpassen.

Om te beginnen

Waarom zou je een afbeelding überhaupt bewerken? Meestal om een probleem op te lossen:

- De randen van het toonbereik. De hoogtepunten (de lichtste gebieden) lijken uitgewassen of helemaal wit zonder bereik. Of het schaduwdetail (de donkerste gebieden) is te donker waardoor je moeilijk kunt zien wat er wordt afgebeeld.

- De witbalans. De afbeelding heeft een verkeerd kleurcontrast.

- Ruis of onscherpte. De foto is bij weinig licht genomen en zit vol ruis of heeft weinig definitie.

- Globale troebelheid waarbij de tinten zonder goede differentiatie in het midden zijn opgehoopt.

- Een gebrek aan fraaiheid, waarbij een foto uit het scherm lijkt te springen.

Tools

Foto's biedt overlappende tools die met elk van deze problemen helpen. Dubbelklik op een foto in de app totdat deze in volledig formaat wordt weergegeven. Klik vervolgens op de Edit-knop rechts bovenaan in het Foto's venster. (Als je iCloud Photo Library gebruikt en de voorkeursinstelling op optimaliseren hebt ingesteld, zal Foto's de afbeelding downloaden om te bewerken als deze nog niet in de volledige resolutie op je Mac is opgeslagen.)

De Edit-weergave in Foto's biedt toegang tot aanpassingstools.

Tip: Om bij het bewerken de beste resultaten te krijgen, moet je met je camera in de RAW-modus fotograferen. RAW is geen enkelvoudig formaat, maar een manier voor camerafabrikanten om onaangepaste fotodata op te slaan die meer informatie bevat dan een JPEG of ander formaat dat in de software van de camera gemaakt wordt. Dit bewaart meer tonale informatie. Elke camera die RAW ondersteunt heeft een verschillende manier om het in te schakelen en de bestanden zijn veel groter dan een equivalente JPEG, dus raadpleeg de handleiding.

In de Edit-weergave wordt de witte achtergrond donker en staat er rechts een extra rij met bewerkingsopties: Enhance, Rotate, Crop, Filters, Adjust en Retouch. Er verschijnt een Red-Eye-optie wanneer Foto's denkt dat je met gezichten aan het werken bent, maar je kunt er in het View-menu voor kiezen om deze optie altijd weer te geven. In dit artikel bespreek ik alleen de optie Adjust.

0 Reactie(s) op: Maak je foto's mooier in Foto's voor OS X

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.