Abonnementen via App Store

Door: jalmar-westerhoff | 16 februari 2011 10:35

Nieuws

Apple heeft afgelopen dinsdag haar abonnementen-systeem voor de App Store gelanceerd. Het systeem zorgt ervoor dat gebruikers die een abonnement willen op een bepaalde app, dit niet afsluiten via de aanbieder maar via Apple.

Het systeem is voornamelijk bedoeld voor kranten of tijdschriften-apps. Al eerder waren er plannen via Apple om een dergelijk systeem te introduceren. Het zou betekenen dat een deel van de opbrengst naar Apple gaat en dat uitgevers van bijvoorbeeld kranten op de iPad, niet over alle gegevens van de gebruiker hoeven te beschikken.

Apple laat weten 30 procent van de opbrengsten toe te eigenen. Dit is niet anders als bij andere inkomsten via de App Store. Volgens het bedrijf is een dergelijk systeem alleen maar handig. Gebruikers hoeven niks extra's te doen en alles kan via de App Store en het huidige account geregeld worden.

Aanbieders mogen nog wel abonnementen buiten de applicatie aanbieden, maar de mogelijkheid om via een app een abonnement af te sluiten moet verboden worden. Kranten en tijdschriften mogen hun abonementen via de applicatie ook niet duurder maken dan vermeld staat op de eigen website. Het lijkt dus wederom een strategische zet van Apple, met zowel voordeel voor hen als voor de gebruiker.

De NMA heeft ondanks nog laten weten de betalingswijze binnen de App Store scherp in de gaten te houden. Een dergelijk systeem betekent namelijk ook dat uitgevers geen informatie meer hebben over hun klanten. Ze beschikken dus niet over (totale) verkoopcijfers en andere belangrijke gegevens. Bovendien kan Apple het hun lastig maken met het aan passen van prijzen.

Of er nog consequenties voor Apple vastzitten aan de introductie van hun systeem moet nog blijken. Feit is dat systeem er is en vanaf heden van kracht is. Vooralsnog lijkt het een slimme zet.

0 Reactie(s) op: Abonnementen via App Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.