Aandeelhouder wil inzicht in opvolging Steve Jobs

Door: uhro-van-der-pluijm | 11 januari 2011 07:11

Nieuws

Een grote aandeelhouder van Apple wil dat het bedrijf naar buiten komt met plannen voor een opvolger van Jobs. Apple wil daar niet aan, omdat het slecht zou zijn voor de concurrentiepositie.

The Central Laborers’ Pension Fund, een Amerikaans pensioenfonds, wil dat Apple het opvolgingsbeleid voor een ceo van het bedrijf openbaar maakt. De grote aandeelhouder van het Amerikaanse bedrijf wil andere aandeelhouders hier op 23 februari over laten stemmen. Zo krijgt iedereen een beeld van de plannen van Apple voor een opvolger van Jobs.

Oneerlijke voorsprong voor concurrentie

Apple zelf adviseert haar aandeelhouders volgens International Business Times om tegen het initiatief van het pensioenfonds te stemmen. Het bedrijf wil de opvolgingsplannen niet openbaar maken omdat het bang is dat een dergelijke stap van invloed kan zijn op de concurrentiepositie van het bedrijf.

De softwaremaker meent dat het openbaar maken van plannen ertoe zou kunnen leiden dat concurrenten topmensen bij Apple wegkapen of topmensen die Apple in het vizier heeft aan zou kunnen nemen. Het bedrijf uit Cupertino meent dat de stap die het pensioenfonds in gedachten heeft de concurrentie een "oneerlijke voorsprong" geeft.

'Niet in het belang van het bedrijf'

Apple meent dat dit zo zal zijn omdat door de wens van het pensioenfonds, “vertrouwelijke doelstellingen en plannen van het bedrijf in het openbaar komen”. Het bedrijf raadt aandeelhouders af voor dit plan te stemmen omdat het niet in het belang van aandeelhouders en het bedrijf is.

Apple houdt zelf liever vast aan het huidige systeem. Daarbij evualueren de commissarissen van het bedrijf in onderling overleg geschikte kandidaten. De commissarissen raden vervolgens een opvolger aan die het beleid van Apple weerspiegelt.

Gezondheidsproblemen

Uit het plan van het pensioenfonds blijkt opnieuw dat aandeelhouders van Apple de positie van Jobs binnen het bedrijf en daarmee zijn opvolger cruciaal achten. Door gezondheidsproblemen van de 55-jarige ceo maakte de aandelenkoers van Apple eerder al een duikvlucht. Tegelijkertijd zwollen de geruchten over een eventuele opvolger aan.

Alhoewel Jobs naar eigen zeggen weer in goede gezondheid verkeert, blijken die geruchten dus nog niet helemaal verdwenen. Dat zou er ook mee te maken kunnen hebben dat Jobs een dagje ouder wordt en misschien over enkele jaren met pensioen gaat.

0 Reactie(s) op: Aandeelhouder wil inzicht in opvolging Steve Jobs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.