Aan de slag met iTunes 12

Door: kirk-mcelhearn | 16 december 2014 11:37

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

De iTunes Store is overal

Aangezien elke content library zijn eigen iTunes Store tabblad heeft, gaan deze naar de delen van de winkel waar dat soort content verkocht wordt. Als je op iTunes Store klikt wanneer je in je Music library bent, kom je bij de Music etalage terecht. Maar dit betekent dat er geen homepage meer is voor de iTunes Store. Je krijgt niet langer de kans om op één pagina een banner te zien voor een nieuwe film, een bestseller of een populair album.

Om tussen delen van de winkel te switchen, kun je op het content drop-down menu klikken in de zijbalk aan de rechterkant van de winkel, of je kunt op een van de library iconen aan de linkerkant van je werkbalk klikken. (Ja, die knoppen hebben twee taken, ze switchen ook tussen je content libraries wanneer je je niet in de winkel bevindt.)

Dit betekent dat je altijd twee keer moet klikken om de winkel te verlaten en naar een andere lokale media library te gaan. Het helpt om deze sneltoets te onthouden: Als je ergens in iTunes bent en naar het item wilt gaan dat op dat moment wordt afgepeeld, druk dan op Command-L.

Info

Het taggen van bestanden met metadata is essentieel voor het behoud van een georganiseerde library, en iTunes 12 heeft hier een nieuw Info venster voor. Dit is wat je te zien krijgt als je op Command-I drukt:

Ik vind dat het gebrek aan randen rondom tekstvelden het een stuk lastiger maakt om het venster met je ogen te scannen, zoiets als het gebruiken van een spreadsheet zonder randen. Het is ook lastig te zien welke velden je kunt bewerken. Bovendien ben ik teleurgesteld dat niet alle beschikbare velden standaard verschijnen. Om extra velden toe te voegen, klik op Add Field onderaan. Gelukkig geeft Apple wel eindelijk een duidelijke uitleg over wat een Compilation is.

De auto-complete functie in het Info venster is verbeterd. Wanneer je begint te typen in een veld zouden voorgaande versies van iTunes het veld aanvullen met de eerste naam in alfabetische volgorde die erop lijkt. Maar dat betekende dat wanneer ik "Bach" begon te typen, de standaard automatische aanvulling "Bach, Carl Philipp Emanuel" is, in plaats van de populairdere J.S. Nu laat iTunes een lijst met auto-complete opties zien, en kun je de pijltjestoetsen gebruiken om een naam te kiezen.

Veranderingen in de synchronisatie

Wanneer je een iPhone, iPod of iPad koppelt, kun je met een icoon aan de rechterkant van de media library de synchronisatie-instellingen van het apparaat benaderen, die in een zijbalk verschijnen in plaats van in tabbladen langs de bovenkant. Als je meerdere apparaten hebt, kun je switchen door op de naam van een apparaat te klikken in het midden van de taakbalk, of je kunt het pop-up menu rechts van de media iconen gebruiken, dat de naam van elk apparaat laat zien, plus de capaciteit en het batterijniveau.

Aangezien Apple grotendeels de zijbalk uit iTunes verwijderd heeft, is het verrassend om te zien dat deze wordt teruggebracht voor synchronisatie. Maar ik vind het veel gemakkelijker te begrijpen. Wanneer de zijbalk zichtbaar is, selecteer een soort media onder On My Device en er verschijnt een Add To knop in de rechterbovenhoek. Klik erop en je kunt media selecteren, sleep deze naar de zijbalk die aan de rechterkant verschijnt, en klik op Done. Dit soort synchronisatie lijkt sneller te gaan dan een volledige synchronisatie, vooral voor kleine toevoegingen zoals een nieuw album of een film.

Nieuw icoon, plat ontwerp

Naast de veranderingen wat de navigatie betreft, heeft iTunes een nieuw rood icoon - dezelfde kleur als de Music app in iOS. Mij bevalt het wel - het rode icoon valt beter op in de Dock en de Command-Tab applicatiewisselaar.

iTunes 12 is plat - de schaduwen en het reliëf die iTunes 11 een beetje driedimensionaal deden lijken zijn verdwenen. Nu is de platte Yosemite stijl overal te vinden, van de album art en app iconen tot de navigatieknoppen. Het doet geen afbreuk aan iTunes - maar net als met de rest van Yosemite, je houdt ervan, of juist niet.

Kortom

iTunes 12 is zeker controversieel zijn, net als iTunes 11. Sommige interface aanpassingen zijn verwarrend en voegen een extra laag van abstractie toe aan het navigeren door verschillende typen media. Als je routinematig alleen je Music library gebruikt is het redelijk eenvoudig, maar als je een volgeladen iTunes library hebt, wees er dan op voorbereid dat je veel meer zult moeten klikken om te vinden waar je naar op zoek bent. Het is niet allemaal negatief. iTunes 12 voelt samenhangender aan dan iTunes 11, en het past beter bij Apple's esthetiek. Maar voorlopig vereist de meest elementaire functie van iTunes 12 - het vinden en afspelen van media - een heleboel meer denkwerk dan zou moeten.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met iTunes 12

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.