Aan de slag met e-books

Door: Kees Krick | 13 april 2012 16:57

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

11. Boekwinkel van Google

Net als Apple heeft ook Google een online boekwinkel ingericht. In de VS is het al mogelijk om hier digitale boeken te kopen, maar in Nederland hebben we op moment van schrijven helaas nog geen toegang. Ook de gratis app Google Books, waarmee boeken opgehaald en gelezen kunnen worden, kan door Nederlanders niet in de Android Market worden opgehaald. Op sommige apparaten is hij standaard echter al aanwezig.

12. Overzetten naar Android

Als u met Android werkt, zijn e-books erg eenvoudig naar een tablet of smartphone over te zetten. Waar u betaalde en gratis boeken kunt vinden, laten we verderop in dit artikel nog zien. Net als bij Apple kunt u de boeken openen vanuit een e-mailbericht, laden via de link op een website, of overzetten via een dienst zoals Dropbox. Er is een Dropbox-app verkrijgbaar in de Android Market. In tegenstelling tot de situatie bij Apple kunt u uw boeken ook heel eenvoudig vanaf een computer overzetten, door het Android-apparaat er met een usb-kabel mee te verbinden. De geheugenkaart of het interne geheugen van de reader, smartphone of tablet kan dan zichtbaar worden gemaakt als 'externe schrijf'.

13. Epub en pdf

Doorgaans kunt u twee soorten e-books tegenkomen. Allereerst zijn dat boeken in het epub-formaat. Ze hebben als voordeel dat de tekst zich automatisch aan het schermformaat van het apparaat aanpast. Op het kleine scherm van een smartphone worden zinnen daardoor automatisch over meerdere regels gedrapeerd. U ziet hooguit wat minder van een tekstpagina dan wanneer u op het grote scherm van een tablet leest. Dit heet 'reflowable'. E-books worden ook wel als pdf-bestand aangeboden. Een nadeel van dit formaat is dat de tekst niet reflowable is. De paginaopmaak van een pdf is vastgelegd en hij wordt niet aangepast aan het schermformaat. Met een loep kan de pagina groter en kleiner worden gemaakt (in- en uitzoomen), maar u zult zelf over de regels moeten schuiven. Pdf's lezen gaat daarom een stuk comfortabeler op een tablet dan op een smartphone.

14. Beveiligde boeken

Veel betaalde e-books zijn beveiligd tegen kopiëren. De uitgever of verkoper bepaalt hierbij hoe u het boek mag gebruiken. Hierdoor bent u helaas beperkt met betrekking tot de apparaten waarop het boek kan worden gelezen. Apple heeft een eigen beveiligingsmethode. U mag een boek na aanschaf in de Apple Store op elk iOS-apparaat lezen waarop hetzelfde Apple ID wordt gebruikt. Koopt u een boek in een andere boekwinkel dan die van Apple, dan kunt u grofweg met twee soorten beveiliging te maken krijgen. Allereerst kan er Adobe DRM (Digital Rights Management) op zitten. Deze boeken kunt u helaas niet in iBooks openen. Eventueel kunt u de app Bluefire in de Apple Store ophalen, die kan ze namelijk wel openen. Op een Android-apparaat kunt u de eerder genoemde app Aldiko gebruiken.

Als een boek is beveiligd, wordt dit altijd vermeld.

15. Sociale beveiliging

De tweede beveiligingsmethode is een stuk flexibeler in gebruik, en hij heet Social DRM. Hij is steeds vaker in online boekwinkels te vinden. Bij deze methode wordt een watermerk aan de door u gekochte boeken toegevoegd. Zichtbaar en onzichtbaar wordt onder andere uw naam en e-mailadres, datum van aanschaf en de naam van de webwinkel in het boek verwerkt. Het is hierdoor een persoonlijk boek geworden en het idee is dat dit de illegale verspreiding tegengaat, terwijl u zelf volkomen vrij bent om het boek op al uw apparaten te gebruiken.

0 Reactie(s) op: Aan de slag met e-books

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.