99,8 procent malware zit op Windows

© CIDimport

99,8 procent malware zit op Windows

Geplaatst: 20 september 2012 - 07:41

Aangepast: 16 november 2022 - 10:12

Redactie ID.nl

Vrijwel alle malware richt zich nog steeds op Windows-pc's. 99,8 procent van alle malware zit nu op Windows, blijkt uit het nieuwe halfjaarrapport over malware van beveiligingsbedrijf Gdata.

Uit de cijfers van Gdata (PDF) blijkt dat de populariteit van Windows als malwareplatform tot ongekende hoogte is gestegen. Het marktaandeel van het toch al voor malwaremakers ontzettend populaire besturingssysteem groeide met nog eens 0,2 procent naar een totaal van 99,8 procent.

'Mac net zo kwetsbaar'

Gdata wijst erop dat ook Mac-gebruikers zich moeten opmaken voor een opkomst van malware. De recente aanvallen van OSX-malware maken duidelijk dat de tijd dat virussen het platform van Apple ongemoeid lieten achter de rug licht. “Computers van Apple hebben net zoveel ongepatchte kwetsbaarheden en opties om deze te misbruiken als hun Windows-tegenhangers", aldus de onderzoekers.

De meeste malware-varianten zijn trojans. Gdata wijst erop dat malware 'samenwerkt' om pc's te besmetten. Eerst wordt een pc geïnfecteerd met een trojan om de machine open te stellen voor het botnet, vervolgens wordt er een downloader uitgerold om malware te ontvangen en via deze bestanden wordt een backdoor opengezet voor effectieve communicatie in het botnet.

Malware slimmer

De analisten van Gdata wijst erop dat malware steeds slimmer wordt, omdat alleen de creatieve makers overblijven. Virusbestrijding wordt anders toegepast en klanten zijn nu beter beschermd dan tien jaar geleden. Gdata denkt dat de komende jaren kwalitatief sterkere malware gaat winnen ten opzichte van de grote hoeveelheden virussen die in het verleden internet opstroomden.

“Alleen de slimmere malware-schrijvers, die erin slagen om hun werkwijze aan de veranderende omstandigheden aan te passen lijken economisch gezien te overleven", vertelt Gdata-onderzoeker Eddy Willems in een persbericht. Volgens hem begrijpen internetters gevaren steeds beter en zal doorsnee malware daarom weinig opleveren.

Minder adware; meer bankingtrojans

Gdata noteert verder dat ransomware nog steeds aan een opmars bezig is en dat nep-antivirussoftware het ook nog altijd goed doet. Beide soorten malafide software leveren directe inkomsten op door geld af te troggelen van gebruikers.

Het goede nieuws uit dit rapport is dat adware stevig aan het dalen is. Het aandeel van ongewenste reclameprogramma's is van rond de 12 procent vorig jaar gedaald naar zo'n 4 procent afgelopen juni. Daar tegenover staat dat de gevaarlijkere bankingtrojans juist flink stijgen. De top drie daarvan bestaat respectievelijk uit de malware-varianten van Bankpatch, Sinowal en ZeuS.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten