8 voormalige 'iPhones'

Door: galen-gruman | 29 augustus 2011 12:18

iPad

Sinds 2007 probeert iedere fabrikant de succesvolle Apple iPhone te kopiëren, al zullen ze dat zelf niet snel toegeven. De iPhone is superieur op gebied van de touch-interface en de beschikbare applicaties. Voor het debuut van de iPhone domineerden andere telefoons de markt. Welke toestellen dat zijn, tonen we je in deze lijst.

1. De 'Comlink' en 'Communicator'

Toegegeven, deze apparaten hebben nooit echt bestaan. Maar ze schepten wel de randvoorwaarden voor wat smartphones uiteindelijk zouden worden. De Comlink was een draagbaar communicatieapparaat en werd voor het eerst getoond in de science-fiction film Forbidden Planet uit 1956. Maar pas toen de Communicator in de jaren '60 in de hitserie Star Trek populair werd, ging deze ook echt op onze huidige mobiele telefoons lijken. Let wel, dat is dertig jaar eerder dan de eerste echte toestellen op de markt verschenen.

2. Motorola StarTAC

Mobiele telefoons zijn er al tientallen jaren, maar ze waren lange tijd lomp en log. Het waren meer scheepsradio's dan apparaten die we nu als mobiele telefoons beschouwen. Zelfs de eerste draagbare telefoon - de Motorola DynaTAC uit 1983 - was een monster van een kilo die eerder in een rugtas dan in een handtas paste. De Motorola StarTAC uit 1996 veranderde alles. Eindelijk was er een telefoon die klein en slank was waardoor deze in een broekzak paste. De StarTAC werd terecht een statussymbool voor bestuurders.

3. Nokia 9000 Communicator

Kort nadat de Motorola StarTAC in de VS het licht ziet, brengt Nokia de 9000 Communicator uit in Europa. Dit toestel, gericht op e-mail en telefoonverkeer, is eigenlijk de voorloper van de BlackBerry. De eerste versie leek nog op een mobiele telefoon, maar al snel wisselde Nokia naar een landschapsoriëntatie die vandaag de dag nog steeds gebruikt wordt. Deze verschijningsvorm draagt eraan bij dat de telefoon soms eerder als computer dan als telefoon gezien wordt. Hoewel het apparaat relatief succesvol is, blijft het een nicheproduct en een afgeleide van de huidige smartphone.

4. US Robotics Palm Pilot

De Palm Pilot uit 1997 zette de standaard voor de slanke draagbare organizer. Er zat handschriftherkenning op en door de applicaties die je kon installeren leek het eerder op een computer dan een luxe uitgevoerde calculator. Vier jaar eerder deed de Apple MessagePad met Newton OS ongeveer hetzelfde, maar dat apparaat verkocht lang niet zoveel als deze mobiele koning.

5. RIM BlackBerry

De originele BlackBerry uit 1999 was eigenlijk een geavanceerde pager waarmee verkopers en bestuurders elkaar eenvoudig berichten konden sturen. De mogelijkheid om onderweg in berichten te communiceren was revolutionair en zorgde dat de BlackBerry een zakelijke standaard werd. Drie jaar later, toen pagers de tool voor drugsdealers werden, bracht RIM de eerste BlackBerry smartphone uit waarmee ook gebeld kon worden. Deze telefoons blijven tot op de dag van vandaag populair onder zakelijke gebruikers.

6. HP iPaq

Hét apparaat van 2001 was ongetwijfeld de iPaq van HP. Destijds was deze gadget minstens zo hip om te hebben als bijvoorbeeld de tegenwoordige MacBook Air. De iPaq kwam tot stand dankzij Compaq-technologie die het op zijn beurt weer had overgenomen van Digital Equiment. De eerste iPaq had een monochroom scherm en introduceerde een Windows-achtige interface - logisch, want het was het eerste apparaat met een mobiel Windows-besturingssysteem. Versies met een kleuren-LCD en telefoonfuncties volgden, maar het echte succes van dit apparaat was van korte duur.

7. Palm Treo 180

In 2002 zagen we voor het eerst een apparaat dat op de huidige smartphone lijkt. De Palm Treo 180 bood telefoondiensten, apps en internettoegang in een kleine formfactor. In hetzelfde jaar verscheen ook de eerste BlackBerry-smartphone en telefoons op basis van Windows Pocket PC.

8. Motorola Razr

De dagen van Motorola's StarTAC waren geteld toen in 2004 de slankere Razr uit de hoge hoed werd getoverd. De telefoon zette een nieuwe standaard en was enkele jaren dé telefoon waarmee je gezien wilde worden. Het aluminium wat in de in de Razr werd gebruikt, komt tegenwoordig ook weer terug in het design van de iPhones.

Zie ook:

15 Knotsgekke iPhone mods

iPhone wekt interesse Intel

5 Gênante ongelukjes met smartphones

0 Reactie(s) op: 8 voormalige 'iPhones'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.