8 pc's waarop vroeger keihard gewerkt werd

Door: kristian-van-tuil | 14 februari 2012 13:48

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7
  8. pagina 8

Deze oude beestjes maakten dat we voor het eerst van de typ- en rekenmachine verlost werden. Thuiswerken werd mogelijk dankzij deze eerste generatie personal computers. Op welke hiervan heb jij je kunnen uitleven?

Het is nog maar sinds een jaar of dertig dat het voor de gemiddelde consument mogelijk is om een computer in huis te hebben. We zijn inmiddels niet anders gewend; meerdere pc's in huis zijn geen uitzonderingen en zelfs kinderen lopen nu met een smartphone of tablet die duizenden keren krachtiger is dan de pc's waar we vroeger ons werk moesten doen. Inderdaad, vroeger werkten we nog vooral op computers en waren het nog veel minder de multimediale gamemachines die het tegenwoordig zijn. Een spelletje spelen kon wel, maar de grafische krachtpatserij vond plaats in één kleur en bestond enkel uit wat vormen, lijnen en bewegende pixels. Geluidseffecten werden gegenereerd door een simpele interne speaker of waren überhaupt niet mogelijk. Dit zijn de pc's waarop jarenlang keihard gebuffeld werd en gebruiksgemak, ergonomie en connectiviteit ondergeschoven kindjes waren.

1. De IBM 5150 PC: de standaard

De IBM PC werd in 1981 geïntroduceerd en was de eerste echte thuiscomputer die het predikaat 'pc' verdienende. De computer was door de eindgebruiker te programmeren, was klein genoeg om op een bureau te kunnen staan, relatief eenvoudig in gebruik en was vooral nog enigszins betaalbaar.

De IBM 5150 begon qua prijs bij zo'n 1500 euro en daarvoor kreeg je een computer met een processor van 4,77 MHz, 16K RAM, twee 5,25" floppydrives en een monitor met een resolutie van 80 bij 24 karakters die alleen de kleur groen kon weergeven. Vijf ISA-uitbreidingssloten maakten dat je de computer kon uitbreiden met extra geheugen, seriële poorten of een modem. Een duurdere versie die op bedrijven gericht was, werd uitgerust met 64KB geheugen, een enkele floppydrive en een printer. Voor zo'n machine betaalden organisaties zo'n 4500 euro. Baanbrekend in die tijd was dat het apparaat in staat was software van derden te draaien, bijvoorbeeld het DOS-besturingssysteem van Microsoft.

Deze pc bleek enorm populair en zette de standaard voor vele opvolgers en klonen van andere fabrikanten. Uiteindelijk groeide legde deze machine de basis voor de moderne Wintel (Windows + Intel) computers die vandaag nog steeds de facto standaard zijn.

0 Reactie(s) op: 8 pc's waarop vroeger keihard gewerkt werd

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.