8 apps voor de moderne IT-manager

© CIDimport

8 apps voor de moderne IT-manager

Geplaatst: 7 november 2012 - 07:03

Aangepast: 13 december 2022 - 20:45

Redactie Computer!Totaal

Veel IT-managers hebben hun BlackBerry terzijde geschoven en wandelen met een iPhone en/of iPad over hun afdeling. Bij zo’n hip apparaat hoort natuurlijk innovatieve software. In dit artikel volgen acht gedurfde apps om alvast op 2013 voorbereid te zijn.

Conclusie

Clear is een pareltje. De interface werkt erg intuïtief en wanneer je gewend bent aan het swipen beleef je veel plezier aan deze app. Het enige nadeel is dat het niet mogelijk is om je taken te delen met anderen en dat je de app niet in landschapsmodus kunt gebruiken. Ook op gebied herinneringen zijn andere apps uitgebreider, maar deze kunnen niet tippen aan het uiterlijk van dit juweeltje.

2. Browsen met Maxthon (iPhone/iPad/Android)

Voor de standaard Safari-browser binnen iOS zijn inmiddels heel wat alternatieven beschikbaar. De laatste app die we aan het rijtje toe kunnen voegen is Maxthon (gratis), een op WebKit gebaseerde Engelstalige browser die volledig compatibel is met Internet Explorer, maar handige functionaliteit van Firefox en Chrome heeft afgekeken.

Binnen de mobiele browser van Maxthon kun je favorieten met de cloud en je desktopsysteem synchroniseren, heb je de beschikking over een downloadmanager, werk je met tabbladen en heb je via Quick Access snel toegang tot de sites die je het vaakst bezoekt. Maxthon is geoptimaliseerd voor iOS 6 en de iPhone 5 en is momenteel de snelste browser voor iOS, zo blijkt uit een recente test van techsite Toms Hardware.

Conclusie

Maxthon biedt veel meer opties en is een stuk sneller dan het standaard Safari binnen iOS. Zoeken gaat automatisch via de url-balk en net als bij Safari worden hier standaard ook suggesties weergegeven. De interface maakt verder een opgeruimde indruk; de makers hebben bewust niet teveel instellingen in de menu’s verborgen.

8 apps voor de moderne IT-manager-15082296

© CIDimport

3. Mindmappen met MindNode (iPhone/iPad)

Om je creativiteit aan te slingeren of te helpen bij het onthouden en organiseren van informatie, is het maken van een mindmap een stap in de goede richting. Tony Buzan, de zelfbenoemde bedenker van de mindmap, heeft boeken vol geschreven over creativiteit en waarom een mindmap maken een superieure vorm van informatie verwerken is. In onze tijd van digitaliseren en delen van media geniet de digitale mindmap de voorkeur. Mindnode (EUR 8,99) maakt dit mogelijk.

Je begint met een leeg wit scherm met een enkel blokje, het centrale thema. Door te dubbel-tappen op het blokje, wijzig je de naam. Door op de "+" te tappen, voeg je een tak met een bepaalde kleur toe aan je mindmap. Je kunt nu kiezen om een andere tak aan te maken (opsplitsen van centrale thema in hoofdonderwerpen), of deze tak verder op te splitsen (voorbeelden van dit hoofdonderwerp, of sub-onderwerpen aanmaken). Deze takken breiden zich vanzelf uit en je focus ligt in het begin echt op het invoeren van wat je te binnen schiet.

Als je uiteindelijk je gedachten hebt overgebracht naar de app, kan je door te slepen de items verplaatsen (met eventuele vertakkingen). Ook kan je delen inklappen en uitvouwen om bijvoorbeeld een idee stap voor stap te presenteren.

Met Mindnode kun je via Dropbox MindNode-items die je met één van de twee Mac-versies hebt gemaakt, downloaden. Andersom heb je de Pro-versie voor de Mac nodig om items vanaf de iOS-versie te kunnen importeren.

Wat bij dit soort apps met tekstinvoer en ordening steeds terugkomt, is het feit dat een iPhone of iPod Touch hiervoor niet erg efficiënt werkt: je zult flink moeten in- en uitzoomen om zowel het juiste item te kunnen selecteren als het overzicht te bewaren.

Conclusie

Mindnode is een waardevolle productiviteits-app, maar vooral geschikt voor iPad. Kijk voor meer mindmapping apps ook eens naar dit eerdere artikel waarin 6 gratis mindmapping apps voor de iPad besproken worden.

4. Je netwerk vergroten via CanWeNetwork (iPhone)

LinkedIn is een sociaal netwerk dat zich bij uitstek leent voor het onderhouden en uitbreiden van jouw zakelijke netwerk. Het uitbreiden van je netwerk gebeurt hier echter bijna altijd via jouw bestaande netwerk. Met CanWeNetwork (gratis) is dat verleden tijd.

CanWeNetwork is een app die automatisch zoekt naar LinkedIn gebruikers die bij jou passen. Dit doet de app door jouw vaardigheden, ervaring, interesses, scholing en locatie te vergelijken met die van andere LinkedIn-gebruikers.

De resultaten van CanWeNetwork worden op een leuke manier weergegeven waarbij je direct de matches ziet die de app heeft gevonden. Een nadeel hierbij is wel dat de app alleen gebruikers vindt die ook gebruik maken van CanWeNetwork. Dit zorgt er op dit moment voor dat de gevonden matches over het algemeen nog niet erg goed zijn.

Wanneer je een gebruiker vindt waar je graag meer over wil weten, kan je zijn of haar account bekijken binnen de app. Wanneer dit je ervan overtuigt contact te moeten leggen, kan je dit met een druk op de knop doen.

Conclusie

CanWeNetwork is een handige app voor mensen die graag hun zakelijke netwerk willen uitbreiden. De app zoekt via LinkedIn namelijk automatisch gebruikers die bij jou passen. Helaas zorgt de kleine community er op dit moment voor dat de matches nog niet erg goed zijn.

8 apps voor de moderne IT-manager-15082296

© CIDimport

5. Het scherm uitbreiden met MaxiVista (iPad)

Als je met veel dingen tegelijkertijd bezig bent op je computer, kan het wel eens handig zijn als je even de beschikking had over een tweede scherm. Bij niet ieder bedrijf is dit mogelijk. Met Maxivista (EUR 8,99) voor de iPad lukt het je wel.

Maxivista is een combinatie van een app en een driver voor je computer. Wanneer je met je iPad verbinding maakt met je computer, zal direct een uitbreiding van je desktop worden weergegeven op de iPad. De verbinding tussen de iPad en de computer werkt over WiFi, dus je hoeft hier geen kabels voor aan te sluiten. Dit gaat redelijk soepel en maakt dat je de iPad kunt gebruiken voor je takenlijst, hulpvensters van je applicaties, je e-mail of als extra browservenster, zowel rechtopstaand als liggend.

Conclusie

Maxivista is een app die het mogelijk maakt om je Windows desktop uit te breiden met een extra scherm door middel van je iPad. Dit werkt erg soepel, maar helaas kent de app wel beperkingen. Zo kan de app geen video's of programma's weergeven die gebruik maken van hardwareversnelling. Ook is het touchscreen van de iPad niet te gebruiken op het tweede scherm.

6. iMailG maakt Gmail prettiger in gebruik (iPhone/iPad)

Niet iedere gebruiker is onder de indruk van de standaard mail-applicatie op de iPhone en iPad. Hier wordt handig op ingespeeld door de makers van iMailG (gratis). Deze app voor Gmail-gebruikers ziet er netjes uit en werkt vlot. Bovendien maakt het ook andere webapplicaties van Google, waaronder de kalenderfunctie, in dezelfde client beschikbaar.

iMailG is een mooie webgebaseerde Gmail-client, waarmee je als nieuwe gebruiker direct na het inloggen aan de slag kan. De app spreekt voor zich waardoor er tijdens het gebruik weinig problemen optreden. Het is handig dat alles er simpel maar doeltreffend uitziet en dat er (betaalde) add-ons ingesteld kunnen worden. Bijkomend voordeel van een van die add-ons (verkrijgbaar voor EUR 1,79) is dat de advertentiebalk verdwijnt, want die kunnen sommige gebruikers als hinderlijk ervaren.

Conclusie

iMailG ziet er goed uit en werkt prettig. De advertenties zijn wel een minpuntje, maar dit euvel kun je met een kleine betaling verhelpen. Andere add-ons die je kunt kopen voegen aanvullende functies toe.

7. E-mailen en sms’en tijdens het lopen (iPhone)

Multitasken doet iedereen. Tegelijk fietsen en bellen of mailen en lopen, het is geen probleem, alhoewel? Zorgen dat je nergens tegenaan loopt en toch een kloppende email verstuurt vereist heel wat concentratie. En als je in een vol, druk kantoor werkt, kan dat wel eens voor problemen zorgen. Keep-Texting (gratis) biedt uitkomst.

Het idee achter deze app is het makkelijker maken van lopen en mailen (sms’en, twitteren of Facebooken kan ook) tegelijk. Dit wordt gedaan door via de camera een beeld op je scherm te projecteren waar de mail overheen geschreven kan worden. Zo kun je zien waar je tegenaan loopt en ook zien wat je schrijft. Omdat er ook getypt moet worden is het beeld maar een klein stukje, wat op zich ietwat jammer is. Zo bestaat er toch nog een kleine kans tegen dingen op te lopen. Als je je mail geschreven hebt druk je op 'send' en wordt de mail via de vaste mail-app van de iPhone verzonden. Het is prettig dat je hierdoor voor Keep-Texting geen apart account nodig hebt.

Conclusie

Keep-Texting is een leuk idee en de uitvoering ervan is prima. Het is wel zo prettig dat je jezelf nergens voor hoeft te registreren. Alles werkt gelijk vlekkeloos. Enig minpunt is dat door het formaat van het toetsenbord je nog steeds niet alle dingen ziet waar je tegenaan zou kunnen lopen.

8 apps voor de moderne IT-manager-15082296

© CIDimport

8. Bestanden meenemen via AirDrive (iPhone/iPad)

Nog steeds lopen talloze IT-professionals rond met een USB-stick om bestanden tussen computers op verschillende netwerken te kopiëren. Anderen zweren bij e-mail en/of Dropbox. Voor hippe IT’ers die gewoon van hun smartphone of tablet gebruik willen maken is er het gratis AirDrive.

Met AirDrive kun je bestanden draadloos via een webinterface of FTP-programma naar je apparaat kopiëren en van je apparaat downloaden. Deze interface werkt op ieder mogelijk besturingssysteem en is desgewenst te beveiligen met een wachtwoord.

Conclusie

Voor het onderhouden van een persoonlijk bestandsarchief op je iOS-apparaat is AirDrive een uitkomst. Met een browser en je mobiele apparaat heb je overal toegang tot je favoriete bestanden. AirDrive is geheel gratis en stelt geen beperkingen.

8 apps voor de moderne IT-manager-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten