7x beter dan de iPad2: Motorola Xoom

Door: Redactie Computer!Totaal | 29 maart 2011 09:38

Mac

Hard tegen hard: Motorola Xoom of Apple iPad 2? Zeven discutabele argumenten op een rijtje.

Op het hele internet laaien op dit moment virtuele gevechten op waarbij de aanhangers van de Apple-kerk met hooivorken en fakkels optrekken tegen het meerkoppige monster Android, dat onlangs in de vorm van de Motorola Xoom zijn eerste schreden op het tabletpad heeft gezet.

Omdat wij natuurlijk volstrekt onbevooroordeeld zijn in deze (dat wil zeggen: onze redactie is exact 50/50 verdeeld op dit punt) geven we tweemaal zeven redenen om het ene dan wel het andere platform te haten dan wel te bejubelen. Lees en oordeel zelf.


[list type="numbers"]De Xoom heeft een betere camera aan de achterkant Beide partijen mogen dan zowel voor als achter een lens hebben zitten, in feite stelt het in beide gevallen niet veel voor. De camera op de voorkant van de Xoom is eigenlijk alleen geschikt voor videoconferencing, en dan nog zit je met gruizig beeld en slechte scherpte door de vaste focus. Daar staat tegenover dat de camera in de rug van de Xoom een resolutie heeft van maar liefst 5 megapixels, waardoor je plots weer wel tamelijk heldere beelden krijgt – in elk geval aanzienlijk beter dan de beelden van de rugcamera op de iPad 2, waar je je zowel voor als achter moet zien te redden met grofkorrelige lage-resolutiebeelden.

De Xoom ondersteunt Flash. De Motorola tablet wordt geleverd met Android 3.0, dat standaard Adobe Flash ondersteunt. De iPad 2 kan niks met Flash. Dan kun je wel Steve Jobs heten en Flash doodverklaren, maar feit is wel dat het nog overal op het web gebruikt wordt. Het is dan natuurlijk wel weer een beetje jammer dat we Flash tot nu toe nog niet werkend hebben gezien op een Xoom. Maar dat komt nog. Heus.

De Xoom heeft een beter scherm voor films. Een van de opvallendste verschillen tussen de Xoom en de iPad 2 is de vorm: de iPad 2 is 24x18,5cm, de Xoom 25x16,8cm. Het scherm van de iPad heeft een resolutie van 1024x768 pixels (4:3); de Xoom 1280x800 pixels (8:5). Anders gezegd: de Xoom is meer breedbeeld dan de iPad 2, wat de Xoom dus meer geschikt maakt voor films en HD video.

De Xoom biedt echte multi-tasking. Het Android 3.0 besturingssysteem maakt het mogelijk werkelijk meerdere toepassingen tegelijkertijd te laten draaien. Eerlijk is eerlijk: de iPad 2 kan ook best wel een beetje iets dat op multitasken lijkt, maar laten we wel wezen, veel verder dan een beetje muziek spelen terwijl je iets anders doet, komt het niet.

De Xoom is beter in multitouch. Apple was toch altijd koning op multitouch-gebied? Nou, nu niet meer. Dankzij Android kun je niet alleen in- en uit-zoomen door twee vingers samen te knijpen en te spreiden (een trucje dat ze, toegegeven, van Apple hebben geleerd, maar dat nu ieder multitouch-scherm wel aankan), maar je kunt op de Xoom ook bijvoorbeeld met diezelfde twee vingers het beeld draaien (door, inderdaad, je vingers te draaien)! Erg handig als je bijvoorbeeld Google Maps voor je hebt en je onderweg de kaart zo wilt bekijken dat het klopt met wat je door je voorruit ziet.

De Xoom is te upgraden naar 4G. Niet dat je er iets aan hebt op dit moment, maar het kan tenminste, en met Apple’s iPad 2 kun je het mooi vergeten.

De Xoom kan terecht bij meer dan één software-winkel. Ja, het klopt: op dit moment kun je in de Apple Store nog meer apps krijgen voor de iPad 2 dan dat er toepassingen zijn voor de Motorola Xoom. Maar dan zit je dus wel aan die App Store vast – je kunt echt helemaal nergens anders terecht, en je bent helemaal afhankelijk van wat Apple belieft goed te keuren. Met Android kun je terecht op de Android Market, waar je niet alleen duizenden apps vindt, maar vooral ook verhoudingsgewijs veel meer gratis apps – en bovendien hoef je van Android niet per se naar die winkel toe; je kunt je apps halen waar je maar wilt.[/list]

Lees ook: 7x beter dan de Xoom: Apple iPad 2

0 Reactie(s) op: 7x beter dan de iPad2: Motorola Xoom

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.