7 wederopstandingen in de IT-wereld

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 01 april 2013 09:57

iPad

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

In de IT-wereld vind je verhalen genoeg van mensen en bedrijven die zich vanuit het niets verschijnen en zich ontpoppen tot een grote speler. En andersom. Met Pasen bekijken we 7 IT-fenomenen die ten onder gingen maar dankzij een miraculeuze wederopstanding nu weer aan de top staan.

Wederopstanding 1: Opkomst en ondergang van IBM

De roots van IBM liggen in de ontwikkeling van computertechnologie. Al rond 1900 produceerde de voorloper van het bedrijf automatische rekenapparatuur en IBM (opgericht in 1924) bouwde in de jaren 50 de gigantische mainframes die we nu vooral kennen van archiefbeelden. De IBM-pc was dé heerser in de opkomende markt van personal computers in de jaren 70 en 80. IBM werd zelfs de de facto standaard van pc-producten. Zo werden diskettes op de markt gebracht met het opdruk ‘IBM compatible’ om te laten dat ze geschikt waren voor de pc die iedereen had - als ze geen Macintosh hadden.

Het ging steeds minder goed met de fabrikant die links en rechts werd ingehaald door fabrikanten die efficiënter computers bouwden. IBM hanteerde een methode die opeens inefficiënt was: het bedrijf bouwde de computer van A tot Z op en als hij dan na maanden op de markt kwam, was hij degelijk, maar flink duurder dan die van de concurrerende producenten. Zij keken naar de marktontwikkelingen en stelden pc’s samen met de voordelige onderdelen waar klanten om vroegen. IBM moest flink daardoor inleveren op de marge en behaalde weinig winst in vergelijking met de concurrentie.

De eens zo machtige computergigant bloedde langzaam dood en het einde van IBM hing dan ook in de lucht. Met een frisse start onder nieuwe leiding begon IBM aan het rigoureus trekken aan het onkruid. Pc’s en printers gingen onder de Lexmark-vlag verder dat zich enkele jaren later uitkocht, de hardeschijfproductie werd overgedaan naar Hitachi, het werk aan OS/2 werd stopgezet en de pc-tak werd uiteindelijk verkocht aan fabrikant Lenovo.

IBM is teruggegaan naar zijn roots en is nu weer een van de meest gevestigde denktanks op het gebied van rekenkracht. Zo blies het bedrijf leven in de Big Data-verwerker Watson en had IBM tot voor kort ’s werelds krachtigste supercomputer Sequoia – inmiddels van de troon gestoten door de Amerikaanse concullega Cray. In 2012 stond het bedrijf op de negende plaats in Forbes’ lijst van de 50 meest winstgevende bedrijven, nog boven Intel en Google.

0 Reactie(s) op: 7 wederopstandingen in de IT-wereld

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.