7 redenen om QuickTime Player te gebruiken

Door: lesa-snider | 05 juni 2015 16:37

How To

QuickTime Player wordt vaak genegeerd omdat mensen ervan uitgaan dat het simpelweg een video playback-app is. Niets is echter minder waar. Hier zijn een paar handige dingen die je in QuickTime Player met je video's kunt doen die je niet in iPhoto of de nieuwe Foto's-app kunt doen.

Video en audio opnemen

Met de ingebouwde webcam van je Mac (of zelfs een usb-webcam) kun je je eigen video's opnemen. Je kunt ook audio opnemen met de ingebouwde microfoon van je Mac, een externe microfoon of een muziekinstrument dat via een usb-kabel aan je Mac gekoppeld is. Of misschien wil je opnemen wat er op je scherm gebeurt - bijvoorbeeld voor een videotutorial. Dit kan allemaal met QuickTime Player. Lees ook: Schiet video's in 60 frames per seconde met je iPhone 6.

Ga naar File > New Movie Recording, New Audio Recording of New Screen Recording. Voor de eerste twee opties moet je een ingangsbron en opnamekwaliteit kiezen voordat je op de rode Record-knop drukt. De laatste optie haalt een paneel tevoorschijn met de opnameknop en een aantal audio opties: klik eenmalig om je volledige scherm op te nemen of selecteer een specifiek deel van het scherm dat je wilt opnemen. Klik als je klaar bent opnieuw op de opnameknop (wanneer je je scherm aan het opnemen bent, verschijnt er een zwarte opnameknop in je menubalk). Wanneer je de opname stopt, wordt het bestand in QuickTime Player geopend, dus zorg ervoor dat je File > Save kiest om de opname op te slaan.

Het scherm van je iPad of iPhone presenteren of opnemen

QuickTime Player kan een live weergave van wat er op je iOS-apparaat gebeurt opnemen of presenteren. Als je je Mac voor een presentatie gebruikt, kan met deze truc het scherm van je iOS-apparaat in het midden van het scherm van je Mac worden weergeven.

Gebruik dit menu om het iOS apparaat dat je wilt weergeven of opnemen te selecteren.

Om dit te zetten, moet je je iOS-apparaat aan je Mac koppelen via een usb kabel. Open QuickTime Player en kies File > New Movie Recording. Beweeg je cursor over het QuickTime venster en er verschijnt een opnameknop. Selecteer in het menu naast deze knop je iPhone of iPad in de lijst met camera's. Jij en je publiek zullen kunnen genieten van de grootste versie van je iOS-apparaat ooit! Om de actie op te nemen moet je op Record klikken.

Een clip roteren of spiegelen

Als je video geroteerd of gespiegeld moet worden, ga dan naar het Edit-menu en zoek naar de opties Rotate Left, Rotate Right, Flip Horizontal en Flip Vertical. Veel Mac-gebruikers hebben zich wild gezocht naar deze commando's in iPhoto of Foto's omdat beide programma's probleemloos afbeeldingen kunnen roteren - maar een video omdraaien kun je wel vergeten.

Videoclips opsplitsen en combineren

Om een video in twee (of meer) delen op te splitsen moet je een bestand openen en View > Show Clips kiezen (of druk op Command-E). Sleep de afspeelkop van QuickTime Player (omcirkeld in de afbeelding hieronder) naar de plek waar je de video wilt splitsen. Kies Edit > Split Clip (of druk op Command-Y) en beide clips worden in geel gemarkeerd.

Op dit punt kun je een andere clip invoegen (zoals ik zo meteen zal uitleggen) of de clips herschikken door ze naar links of rechts te slepen. Als je de clip in drie stukken opsplitst, kun je de middelste selecteren (die wordt dan geel omlijnd) en verwijderen door op de Delete toets op je toetsenbord te drukken.

Deze afspeelkop geeft aan waar de clip gesplitst zal worden (bovenaan). Nu heb je twee clips; klik op een clip om de andere niet langer te selecteren zodat je hem in je video heen en weer kunt bewegen (onderaan).

Om clips te combineren moet je een clip openen en Edit > Add Clip to End kiezen. Dubbelklik in het Open-dialoogvenster op de clip die je eraan vast wilt plakken. Je kunt ook de iconen van clips vanuit de Finder naar een video venster slepen. QuickTime Player voegt ze dan toe aan het einde van de bestaande video. (Je kunt het proces herhalen om verschillende clips te combineren.)

Als je wilt dat de tweede video ergens in het midden van de eerste video verschijnt (zoals in dit voorbeeld), moet je de clip splitsen en vervolgens de clip aanklikken die net voor de plek staat waar de nieuwe video moet komen. Kies Edit > Insert Clip After Selection en dubbelklik in het dialoogvenster dat tevoorschijn komt op het videobestand dat je wilt invoegen. Je kunt ook vanuit de Finder een video direct naar de opening tussen twee videoclips slepen.

Het nieuwe materiaal verschijnt aan het einde van de clip die momenteel geselecteerd is (in dit voorbeeld is dat de eerste clip).

Exporteren en delen

Kies zodra je klaar bent met het bewerken van je video File > Export en je krijgt de gebruikelijke lijst met resolutie opties (480, 720 en 1080p), instellingen voor iOS apparaten en Apple TV en een optie om alleen audio te exporteren te zien. De iTunes-optie biedt dezelfde geoptimaliseerde iOS- en Apple TV-instellingen, maar het videobestand wordt direct naar je iTunes-bibliotheek gestuurd.

Voor snel exporteren en delen met anderen, kies File > Share. In het volgende menu krijg je opties voor Mail, Messages, AirDrop en de sociale media sites Vimeo, Facebook, Flickr en YouTube. Maak een keuze en QuickTime zal je video voor die specifieke applicatie of dienst optimaliseren.

Afhankelijk van het formaat van je filmpje kan het zijn dat niet alle iOS/Apple TV exportopties beschikbaar zijn (bovenaan). Wanneer je Facebook kiest, kun je de privacy kiezen en een beschrijving toevoegen (onderaan).

Om de veranderingen op te slaan, kies File > Close. Geef je nieuw bewerkte video een naam en klik op Save. Om de bewerkte video in iPhoto of Foto's te bekijken moet je hem importeren. (Gelukkig kun je met Foto's video's toevoegen aan opgeslagen slideshowprojecten!)

1 Reactie(s) op: 7 redenen om QuickTime Player te gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 15 juni 2015 21:13 piet41
    Ik nam een kort filmpje op met QT Player maar bij de gene naar wie ik stuurde kon het niet openen op haar windows pc. Hoe kan dat wel?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.