7 redenen om geen iPad 3 te kopen

Door: kristian-van-tuil | 06 maart 2012 16:02

Nieuws

De nieuwe iPad die Apple woensdag gaat presenteren wordt ongetwijfeld weer een 'magisch' apparaat, maar dat neemt niet weg dat er voldoende redenen zijn om niet voor deze tablet te kiezen. Deze features zullen op de minicomputer niet te vinden zijn.

Wat de iPad 3 wel gaat bieden is op moment van schrijven onduidelijk. Onbevestigde geruchten spreken van een scherm met een extreem hoge resolutie van 2048 bij 1536 pixels, introductie van het iOS 6 besturingssysteem, meer werkgeheugen en een snellere (quadcore) processor. Wat we wel met enige zekerheid kunnen stellen is het ontbreken van onderstaande features, die kunnen maken dat een iPad 3 op dit moment een minder interessante keuze is.

Lees ook:

7 interessante iPad 3 geruchten

iPad 3: het grote verlanglijstje

Wat gebeurt er met de iPad 2 na de iPad 3?

1. 128GB opslaggeheugen

De iPad 3 gaat net als zijn voorgangers geen model krijgen dat meer dan 64GB geheugen zal bieden. De reden? 128GB geheugen gaat de iPad 3 te duur maken. Het huidige topmodel van de iPad 2 heeft 3G en 64GB geheugen aan boord en kent een adviesprijs van 799 euro. Een 128GB-model van de iPad 3 zou meer gaan kosten, iets dat niet gaat gebeuren. Ook speelt mee dat er op dit moment geen NAND Flash-chips in massaproductie zijn die een dergelijke opslagcapaciteit mogelijk maken en dat Apple liever ziet dat gebruikers hun data via iCloud gaan bewaren in plaats van op het lokale apparaat. 128GB is ook in 2012 'overkill', zelfs voor Apple.

2. USB en (Micro-)SD

Het is vrijwel uitgesloten dat Apple voor de iPad 3 zal kiezen voor USB-poort of de mogelijkheid voor het gebruik van (Micro-)SD kaartjes. USB-poorten zouden namelijk (onwenselijke) non-Apple accessoires mogelijk maken, terwijl externe opslag via USB of SD niet compatible is met het bestandssysteem van iOS.

3. Vrolijke kleuren

Wie een vrolijk gekleurde tablet wil bemachtigen, hoeft niet te verwachten dat de iPad 3 in de eerste maanden meer dan twee kleuren beschikbaar komt. Alhoewel de iPad 2 qua smartcovers inmiddels wel in alle kleuren van de regenboog geproduceerd wordt, zal Apple dit waarschijnlijk niet gaan doen voor de buitenkant van de iPad 3 omdat het vanuit marketingoogpunt veel interessanter is daar op een later punt in de levenscyclus van het apparaat mee te beginnen. We zullen het voorlopig met zwart en wit moeten doen, ondanks de kleurrijke aankleding van het evenement van morgen.

4. Een uitschuifbaar toetsenbord of extra bedieningsknoppen

Verwacht van Apple geen innovaties als een aanklikbaar toetsenbord à la de Asus Transformer of de extra bedieningsknoppen die tablets op basis van Windows 7 dikwijls kennen. Apple houdt het 'plain and simple' en verandert de basis van het iPad-concept niet.

5. 4G / LTE

Hoewel de kans vrij groot is dat Apple voor de Amerikaanse markt een iPad met LTE-functionaliteit op de markt zal brengen, hoef je niet de verwachten dat dit in Europa het geval zal zijn. Nederlandse telecomproviders hebben de infrastructuur benodigd voor dit snelle telefoonnetwerk nog niet opgetuigd en de verwachting is dat dit voorlopig ook nog niet gaat gebeuren. Pas na de 4G-frequentieveiling in oktober gaan Nederlandse telco's beginnen met de vereiste investeringen op dit vlak.

6. Een meer compacte tablet

Hoe graag sommige consumenten een kleinere versie van 7 of 8 inch van de iPad zouden zien, is het niet voor te stellen dat de iPad 3 een kleiner apparaat gaat worden; zeker niet wanneer de nieuwe superresolutie van 2048 bij 1536 pixels een van de belangrijkste 'sellingpoints' wordt. Ook wijlen Steve Jobs heeft meermaals aangegeven een 'iPad Mini' niet te zien zitten.

7. 3D

Wat begin vorig jaar nog dé hit op mobiel gebied leek te gaan worden, is inmiddels helemaal doodgebloed: 3D. Nu alleen fabrikant LG deze technologie nog ziet zitten, hoef je niet te verwachten dat Apple alsnog 3D-techniek in de grafische componenten van hun nieuwste tablet in gaat bouwen. De 3D-techniek die we tot dusver leerden kennen, kan hoofdpijn veroorzaken en weet het niveau van gimmick niet te ontstijgen.

Naast deze ontbrekende features vormen de bedenkelijke arbeidsomstandigheden bij fabrikant Foxconn - verantwoordelijk voor het productieproces van iPhones en iPads in China - misschien nog wel de grootste reden om niet voor een iPad 3 te kiezen. Al kun je dan misschien maar beter helemaal geen smartphone of tablet meer kopen, aangezien bijna iedere voorname leverancier van deze spotgoedkope fabrikant gebruik maakt.


Wat zijn jouw redenen om de nieuwste tablet van Apple niet of juist wel te gaan kopen? Wij zijn benieuwd naar je mening.

0 Reactie(s) op: 7 redenen om geen iPad 3 te kopen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.