7 kanttekeningen bij de Facebook iPad app

© CIDimport

7 kanttekeningen bij de Facebook iPad app

Geplaatst: 11 oktober 2011 - 07:05

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Na lang wachten is het eindelijk zover. Facebook heeft een officiële app voor de iPad, waardoor je jouw online sociale netwerk ook onderweg of vanuit de luie stoel rustig kunt onderhouden. Alhoewel, de app is verre van perfect...

Het gonsde afgelopen maanden op internetfora van geruchten over de iPad-app van Facebook. "Waarom bestaat die niet?", was een vraag die je telkens zag terugkeren. Tenslotte had Facebook wel een app voor de iPhone, dus waarom kon deze ook niet voor de tablet van Apple ontwikkeld worden? Volgens CEO Mark Zuckerberg was dit een bewuste keuze omdat de iPad geen prioriteit genoot, aangezien het "geen mobiel apparaat" zou zijn.

Je had in de tussentijd wel een alternatief: (betaalde) applicaties van derden die meenden een volwaardig alternatief te bieden. Maar deze maakten nooit gebruik van de volledige functionaliteit en waren een aftreksel van de pagina die je te zien kreeg wanneer je www.facebook.com in Safari opzocht. Gisteren werd zoals verwacht werd aangekondigd dat versie 4.0 van de Facebook app ook voor de iPad geschikt is gemaakt. Maar was dit het lange wachten waard? Zeven kanttekeningen bij de hagelnieuwe app, die je hier kunt downloaden.

1. Statuskolom is verdwenen

Enkele weken terug was een van de grootste zichtbare vernieuwingen in Facebook de geüpdate statuskolom die rechtsbovenin het scherm te vinden is. In dit scherm krijg je constant meldingen over vrienden die nieuwe berichten plaatsen, reacties op foto's, vragen die worden beantwoordt en Spotify-muziek die vrienden beluisteren.

Wanneer je de Facebook app start, valt je op dat er veel overeenkomt. In het midden van het scherm wordt het nieuwsoverzicht getoond, rechts de chatfunctie en links kun je het menu uit laten klappen. Toch valt er iets op: de statuskolom ontbreekt. Erg jammer, want ondanks dat er veel kritiek op deze functionaliteit is geweest, heb ik zelf gemerkt dat ik deze vaak ben gaan gebruiken afgelopen weken.

2. Toepassingen ontbreken

Een groot voordeel van de Facebook-app ten opzichte van de mobiele website, is de integratie van diverse toepassingen in de app. Zo is het mogelijk geworden om bepaalde quizzen en games als Bejeweled en Words with Friends te spelen. Prettig is de standaard fototoepassing waarmee je eenvoudig door je foto's kunt bladeren en deze fullscreen op je iPad kunt tonen.

Toch valt er onmiddellijk iets op aan de applicaties: het zijn er veel minder dan je van de desktop gewend bent. Het is Facebook kennelijk (nog) niet gelukt om alle applicaties over te zetten, waardoor bijvoorbeeld populaire games als Café World of Music Challenge ontbreken, maar ook handige toepassingen om RSS-, Twitter- en LinkedIn-berichten op Facebook mee in te stellen.

3. Toepassingen installeren en beheren kan niet

Mocht een applicatie niet bevallen en je wilt deze verwijderen, dan is dit niet mogelijk vanuit de Facebook-app. Ook kun je geen nieuwe applicaties installeren. Voor deze zaken blijf je aangewezen op de reguliere website.

4. Resolutie is een stuk minder

De resolutie van Facebook binnen de app vergeleken met de website is een stuk minder. Hier valt wel wat voor te zeggen, want de iPad kent ten eerste gewoonweg een lagere resolutie en daarnaast zou het met een hogere resolutie een stuk lastiger worden om via de touchinterface alle onderdelen goed te kunnen bedienen. Groot nadeel is wel dat hiermee alles ontzettend uitvergroot lijkt. Icoontjes en knoppen zijn groter, maar ook het nieuwsoverzicht bevat minder berichten op één scherm, waardoor het flink scrollen wordt om alles te kunnen lezen. Plaatjes en previews van filmpjes zien er in deze lage resolutie niet altijd even goed uit.

5. 'Vraag stellen' ontbreekt

Een van de handige functies in de nieuwe interface was de mogelijkheid om direct vragen te kunnen stellen aan je vrienden. In de app is dat helaas niet mogelijk. Sterker nog, ook het beantwoorden van vragen is niet mogelijk. Alles wat met 'Vragen' te maken heeft, is nog niet in de Facebook-app verwerkt.

6. Onderdelen en pagina's zijn niet te bewerken

Een flink aantal pagina's van Facebook is in de app niet aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld je profiel niet aanpassen, maar is het ook niet mogelijk om pagina's die je hebt aangemaakt voor bijvoorbeeld je bedrijf te herzien.

7. Bugs

Bij het uitproberen van de app heb ik verschillende keren meegemaakt dat de app spontaan crashte. Of dat het niet mogelijk was om zonder de app af te sluiten via de Home-knop naar een andere toepassing binnen Facebook te wisselen. Een andere irritatie was dat in sommige schermen de accountinstellingen links onderin niet meer te bereiken zijn omdat de menubalk dan niet naar beneden wil scrollen.

In veel opzichten blijkt de Facebook-app een regelrechte light-versie van de website, alhoewel het technisch wel mogelijk zou moeten zijn om een aantal van bovengenoemde zaken in de code van de app te integreren. Vergis je trouwens niet, deze app is een grote verbetering ten opzichte van de mobiele website en de eveneens beperkte iPhone-app en daarom voor iPad-bezitters wel het installeren waard. Waarschijnlijk gaan we in versie 4.1+ of 5.x verbeteringen zien die de iPad-ervaring dichter bij de reguliere webapplicatie brengen. Facebook is in ieder geval goed op weg.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten