7 handige sneltoetsen voor de Mac

Door: Wouter Hoeffnagel | 18 februari 2013 16:45

Mac

De Mac bevat een aantal handige sneltoetsen die je veel tijd kunnen besparen. De sneltoetsen zijn vaak eenvoudig te onthouden, maar je moet ze wel even weten. Wij hebben daarom 7 handige sneltoetsen voor de Mac op een rijtje gezet.

1. Mappen snel bereiken

De Mac bevat allerlei mappen waarin je regelmatig moet zijn. Denk hierbij aan de je thuismap, documenten, downloads, applicaties en hulpprogramma’s. Dit soort mappen zijn beschikbaar via de zijbalk in de Finder. Je kunt echter ook gebruik maken van sneltoetsen, die Apple ook wel OS X-toetscombinaties noemt, waardoor je nog sneller in de mappen terecht komt.

De volgende mappen zijn bereikbaar via toetsencombinaties:

Programma’s: Command + Shift + A

Hulpprogramma’s: Command + Shift + U

Bureaublad: Command + Shift + D

Downloads: Command + Shift + L

Thuismap: Command + Shift + H

AirDrop: Command + Shift + R

De sneltoetsen zijn beschikbaar in ieder Finder-venster. Dit betekent dat je de sneltoetsen ook kunst gebruiken als je naar je bureaublad kijkt of als het opslaan-scherm te zien krijgt.

Mappen kunnen ook tijdens het opslaan snel worden bereikt met sneltoetsen

2. Mac afsluiten of in slaapstand brengen

Een Mac afsluiten of in slaapstand brengen kan door op het Apple-icoon in de menubalk te klikken en kost niet veel tijd. Het kan echter nog sneller. Door op Control + Option + Command + Eject te klikken kan je je Mac in één keer laten afsluiten. OS X probeert in dit geval alle apps af te sluiten die niet in gebruik zijn en openstaande vensters te bewaren voor als de machine weer wordt opgestart. Een Mac in slaapstand brengen kan door de toetsencombinatie Option + Command + Eject in te klikken.

3. Applicaties afsluiten of verbergen

Wil je een applicatie waarin je werkt snel afsluiten of even verbergen? Ook dit kan met behulp van sneltoetsen. Breng simpelweg de app die je wilt afsluiten of verbergen naar de voorgrond en klik op Command + Q om de app af te sluiten of Command + H om de app te verbergen. De app weer oproepen zonder je muis te gebruiken kan door de app te selecteren in het menu dat je te zien krijgt als je op Command + Tab klikt.

Alle geopende apps kunnen naar de voorgrond worden gebracht via Command + Tab

4. Knippen, plakken, kopiëren en opslaan

Wil je een bestand, een stukje tekst of een selectie knippen, kopiëren of juist plakken? Dan kan je gebruik maken met van sneltoetsen om tijd te besparen. Ben je goed bekend op het Windows-platform? Dan zullen deze sneltoetsen je niet onbekend voorkomen.

Om bijvoorbeeld een stuk tekst of een bestand te knippen selecteer je deze eerst met behulp van de muis. Klik vervolgens op Command + X om de content te knippen. Wil je content juist kopiëren? Selecteer dan de content en klik op Command + C om de selectie te kopiëren. De geknipte of gekopieerde content kan vervolgens op de nieuwe locatie worden geplakt door op Command + V te klikken op het toetsenbord.

Wil je een bestand opslaan? Dan kan je in nagenoeg alle apps op de Mac gebruik maken van de toetsencombinatie Command + S. Je krijgt vervolgens een scherm te zien waar je de locatie kunt aangeven waar het bestand moet worden opgeslagen.

5. Bestanden zoeken met Spotlight

Ben je een bestand kwijt? Dan kan je gebruik maken van Spotlight om het bestand terug te vinden. Spotlight zoekt niet alleen in de bestandsnaam van documenten, maar ook in de content. Ook als je niet meer kan herinneren onder welke bestandsnaam je een bestand hebt opgeslagen biedt Spotlight dus uitkomst.

Spotlight kan razendsnel worden opgeroepen door de toetsencombinatie Command + Spatie te kiezen. OS X toont nu een blauwe zoekbalk waarin je direct je zoekopdracht kunt intikken.

Spotlight vindt het bestand dat jij kwijt bent in korte tijd weer terug

6. Met toetsen navigeren

Met het touchpad kan je eenvoudig over bijvoorbeeld een website of door een PDF-bestand bladeren. Het is echter ook mogelijk hiervoor de toetsen te gebruiken. Zo kan je met behulp van de pijltjes snel over een webpagina of door een document navigeren. Met andere sneltoetsen kan je echter ook zowel in één naar de boven- of juist onderzijde van een document kunt springen als de vorige of volgende webpagina te laden.

Vorige pagina: Command + [

Volgende pagina: Command + ]

Naar bovenzijde springen: Command + pijltje omhoog

Naar onderzijde springen: Command + pijltje omlaag

7. Suggesties tonen

Weet je niet precies hoe je een woord moet spellen? Veel apps geven je in dit geval suggesties waarmee je het woord kunt afmaken of spelfouten kunt verbeteren. Ook deze suggesties zijn via een sneltoets beschikbaar. Typ de eerste letters van een woord en druk op Command + . om de suggesties te tonen.

De toetsencombinatie Command + . toont in veel apps een lijst met suggesties

Overige sneltoetsen voor de Mac

Een volledig overzicht van alle sneltoetsen die op de Mac kunt gebruiken is te vinden op de website van Apple.

0 Reactie(s) op: 7 handige sneltoetsen voor de Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.