© CIDimport

7 foute clouds

Geplaatst: 21 juni 2012 - 09:34

Aangepast: 13 december 2022 - 19:05

Redactie ID.nl

Cloud computing mag dan door leveranciers worden betiteld als de volgende logische stap in IT-architectuur, dat wil nog niet zeggen dat deze vorm van het aanbieden van storage en applicaties perfect is. Deze cloudsystemen zijn verre van ideaal of zelfs schadelijk voor jouw bedrijf. Kijk uit voor deze foute clouds!

De protesten tegen de omstreden Patriot Act zijn niet van de lucht. Foto: Flickr/crazbabe21

2. De ‘ongezouten’ cloud

LinkedIn sloeg zijn wachtwoorden ‘unsalted’ op binnen hun cloud, wat zoveel betekent dat er geen extra beveiligingslaag werd toegepast waardoor het kinderlijk eenvoudig wordt om buitgemaakte SHA1-versleutelde wachtwoorden te herleiden naar het onversleutelde origineel. Door het slordige omgaan met de inloggegevens van gebruikers, kon een hacker 6,5 miljoen unieke cryptografische hashbestanden in een zip-bestand verspreiden. Het gevolg is een flinke imagodeuk voor LinkedIn en een wijze les voor cloudaanbieders, namelijk om secuur om te gaan met de logindata van gebruikers.

3. De Office 365-cloud

De belofte van Office 365 was dat het online officepakket veel minder beheer zou vragen dan de bekende on-premises variant. Beheerders schreeuwden moord en brand, terwijl IT-managers dachten door een overstap naar de kantoorcloud van Microsoft flink wat kosten te kunnen besparen; onder andere door niet langer te hoeven rekenen op de almachtige admin, oftewel de ‘Exchange-god’.

Die managers komen bedrogen uit, omdat het beheer van het pakket lang niet zo eenvoudig blijkt als vooraf aangenomen. Goed nieuws voor de IT-beheerder, maar voor bedrijven is het in veel gevallen (ook vanwege grote storingen) nog geen optie om het standaard Microsoft Office definitief vaarwel te zeggen.

7 foute clouds-15082296

© CIDimport

4. De Siri-cloud

Siri, de intelligente spraakassistent van Apple is weliswaar een app op de iPhone 4S, maar draait in de cloud. Siri vertrouwt namelijk op rekenkracht die de telefoon niet kan bieden en die via de internetverbinding van de smartphone uit de cloud moet worden verkregen. Een flink aantal storingen eind vorig jaar maakte op pijnlijke wijze duidelijk dat Siri zonder cloud compleet waardeloos is.

Wat Siri in dit lijstje doet belanden is echter niet zozeer de downtime van het systeem, maar de bedenkelijke kwesties waar de assistent je mee kan helpen. Zo is het voor de kunstmatige intelligentie onmogelijk om je door te verwijzen naar een abortuskliniek, maar helpt het systeem wel met het dumpen van een lichaam, het kopen van drugs, het bestellen van een prostituee of het gaan bekijken van vrouwelijk schoon in een stripclub. Dat maakt Apple’s gadget wel een beetje fout.

5. De gesloten cloud

Je applicaties en data in een cloud onderbrengen is één ding, ze er weer uit halen kan een compleet ander verhaal zijn. Door een gebrek aan standaardisatie en het toepassen van lock-in technieken door leveranciers is het overzetten van je gegevens van de ene naar de andere aanbieder lang niet altijd even eenvoudig. Zo is het kopiëren van je data van Microsofts Azure-cloud naar Amazon S3 een fluitje van een cent, maar duurt het andersom tien keer zo lang. Bij een migratie naar van S3 naar Rackspace duurt het zelfs nog veel langer.

7 foute clouds-15082296

© CIDimport

6. De vijandige cloud

Sommige clouds kun je beter niet tegen je hebben. Het meest letterlijke voorbeeld van een foute cloud is wat dat betreft de botnet-cloud: een netwerk wat kan bestaan uit miljoenen zombiecomputers die gebruikt kan worden voor het versturen van spam, hacken van servers, stelen van gegevens en het neerhalen van complete infrastructuren via bijvoorbeeld de beruchte DDoS-methode.

Het tot nog toe meest bekende botnet is Conficker. Deze met deze worm besmette cloud bestond in 2010 uit 6,4 miljoen computers, 18 miljoen processoren en kon beschikken over een bandbreedte van 28 terabit per seconde.

7 foute clouds-15082296

© CIDimport

7. De nepcloud

In cloudland is een oprukkende trend te ontwaren: ‘cloudwashing’. Door traditionele hosting- en virtualisatieproducten opnieuw te verpakken als een ‘private cloudoplossing’ proberen allerhande leveranciers een graantje mee te pikken van de cloudhype. Sowieso wordt de private cloud door puristen beschouwd als nepcloud, omdat je hiermee je IT nog steeds in eigen huis beheert en niet volledig profiteert van de flexibiliteit, schaalbaarheid en reductie van beheeroverhead die je bij een hosted-oplossing wel krijgt. Een van die tegenstanders van private cloud is Salesforce.com’s CEO Marc Benioff, die in onderstaand filmpje claimt dat Oracle in de vorm van Exalogic-machines nepclouds verkoopt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten