6 Zakelijke iPad apps

Door: Redactie Computer!Totaal | 18 oktober 2010 16:15

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Met meer dan 3 miljoen verkochte exemplaren is Apples iPad een commercieel succes, maar zakelijke gebruikers hebben nog weinig aan de standaardversie. In de App Store zochten we daarom deze handige tools uit.

Sommige van deze apps zijn geschikt voor één taak, zoals Network Utility waarmee snel de netwerkinfrastructuur van een bedrijf kan worden doorgelicht. Software als Office² HD heeft verschillende functionaliteiten waarmee je zakelijke documenten kunt maken en aanpassen. Voor de reizende zakenman zijn er specifieke apps als FlightTrack Pro. Samen kunnen deze apps je iPad omtoveren tot een Zwitsers officiersmes.

Pages, Numbers en Keynote

Apples iWork-pakket voor de Mac bevat een tekstverwerker (Pages), spreadsheetprogramma (Numbers) en een presentatietool (Keynote). Deze onderdelen functioneren prima en hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals compatibiliteit met 8 verschillende talen en de mogelijkheid om 200 laatste wijzigingen ‘ongedaan’ te maken. Je kunt recente Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden importeren, maar slechts opslaan in het Office 97-formaat.

Pages, Numbers en Keynote zijn voor de iPad alleen afzonderlijk te krijgen. Hierdoor loop je de voordelen mis van het geïntegreerde pakket. Om een eerder opgeslagen tekst aan een presentatie toe te voegen, moet je bijvoorbeeld op de Home-knop van je iPad drukken, Pages openen en de tekst kopiëren. Ten slotte moet je nogmaals op de Home-knop drukken, Keynote openen en de tekst plakken.

Ondanks die omslachtige werkwijze heeft iedereen deze drie programma’s nodig als kantoorsoftware. Het apart betalen, downloaden en installeren van de apps loont de moeite.

Pages

Met Pages (9,99 dollar) gemaakte documenten zien er prachtig uit en je kunt ze op veel manieren presenteren. Je kunt teksten laten inspringen, de kantlijnen aanpassen of tekst rond plaatjes laten lopen. Er zijn 16 templates beschikbaar en om een eenvoudige grafiek te maken, tik je gewoon de cijfers in. Pages past de tekstbreedte automatisch aan aan het iPad-scherm, of dit nu horizontaal of verticaal wordt vastgehouden.

Wees wel geduldig, want het kan even duren voordat een stevig opgemaakte tekst op je scherm verschijnt. Andere apps, zoals Office² HD, reageren sneller.

Pages werkt met Word-bestanden en kan prima lettertypen vervangen. Helaas ontbreekt de redigeerfunctie van Microsoft Word, dus aangeven welke auteur iets heeft gewijzigd is niet mogelijk. Bij iedere wijziging slaat Pages een nieuwe versie op. Plaatjes binnenhalen is zo gebeurd, evenals roteren of aanpassen van een afbeelding. De app werkt prima op externe toetsenborden, zoals mijn draadloze Matias Folding Keyboard.

Pages-bestanden kunnen worden gedeeld op Apples iWork.com website. Hieraan wordt nog gesleuteld, maar de site was stabiel genoeg om te gebruiken. Apple biedt nu ook ondersteuning voor het synchronisatiesysteem van MobileMe.

Numbers

Deze app heb je nodig als je met cijfers wilt werken. Met Numbers (9,99 dollar) kun je één actief werkblad op je scherm hebben en tabs voor 5 andere. Er zijn maar liefst 250 functies beschikbaar: meer dan het dubbele dan het aantal in Office² HD.

Met Numbers kun je 9 verschillende soorten grafieken maken, door met je vinger data te selecteren en een format te kiezen. Het programma gebruikt dezelfde soorten templates als Pages.

Keynote

Zakelijke reizigers zijn vaak onderweg om presentaties te geven. Met Keynote (9,99 dollar) kunnen ze onderweg eenvoudige presentaties in elkaar zetten of complexe presentaties bewerken.

De interface ziet er bekend uit voor wie bekend is met de Mac-versie, maar Keynote is speciaal ontwikkeld voor de iPad, waarbij het beeldscherm goed wordt benut. Zo kun je ver inzoomen op een afbeelding, als je er moeite mee hebt om het plaatje op de juiste plek te plaatsen.

Op de iPad kun je een presentatie geven aan 2 of 3 personen, maar voor grote groepen heb je een projector of monitor nodig. Je hebt een vga-adapter van 29 dollar nodig om Keynote op groot scherm te draaien. Met Numbers and Pages is dat trouwens niet mogelijk.

Keynote heeft standaard 12 thema’s, terwijl Pages en Numbers er 16 bieden, maar de mogelijkheden voor bewegende tekst en plaatjes zijn geavanceerd. Door tekst of afbeeldingen aan te raken kun je de grootte aanpassen. Binnen 5 minuten had ik een slideshowpresentatie in elkaar gezet, inclusief tekstanimatie om de aandacht van het publiek te behouden.

Conclusie

Als je onderweg met documenten moet werken, zijn Pages, Numbers en Keynote prima apps. Ze zouden alleen onderling beter moeten samenwerken.

0 Reactie(s) op: 6 Zakelijke iPad apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.