6 tips om je iPhone en iPad te versnellen

© CIDimport

6 tips om je iPhone en iPad te versnellen

Geplaatst: 6 februari 2012 - 13:06

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Heeft je iPhone of iPad steeds meer moeite je razendsnelle apps bij te benen? De oorzaak kan bij iOS 5 liggen. Wij delen in dit artikel de oplossingen.

Het doet een beetje denken aan het Vista-debacle: Apple haast zich om iOS 5 voor alle compatible apparaten uit te brengen - iPhone 3GS, 4, 4S, iPad 1, 2 en iPod Touch 3rd en 4th generation - maar lijkt het nieuwe notificatiesysteem en iCloud te zijn vergeten te optimaliseren.

Het gevolg is dat veel gebruikers spijt hebben van de update naar iOS 5. Waar bezitters van de iPhone 4S en iPad 2 geen problemen melden, zeggen gebruikers van de iPhone 4, iPhone 3GS en iPad 1 wel last te hebben van vertraging. Aangezien ik ook zelf hinder ondervind, ben ik gaan onderzoeken hoe het probleem onder gebruikers leefde. Ik was verbaasd te zien dat op diverse fora duizenden mensen dezelfde issues melden. Dit zijn de meest voorkomende irritaties:

Springboard: Irritant gehaper wanneer je verticaal door de beginschermen scrollt.

Het starten van apps: Het duurt aanmerkelijk langer om apps te laden (tot 5-10 seconden extra, afhankelijk van de app).

Apps: Vertragingen bij het gebruik van ingebouwde apps. Zo doet "Foto's" er veel langer over om foto's te tonen.

Safari: Het wisselen tussen tabbladen in Safari leidt ertoe dat een website opnieuw geladen wordt.

Multimedia: Haperende video en soms zelfs audio.

Algemene traagheid: Het toestel reageert pas laat op indrukken van de Home-knop.

Batterijtijd: De batterij gaat 30-50 procent sneller leeg dan eerder het geval was.

Toetsenbord: Vertragingen van meer dan een seconde bij het intoetsen van een karakter.

Crashes: Apps crashen en doen het toestel terugkeren naar het beginscherm.

Het achterliggende probleem lijkt te zijn dat de nieuwe features van iOS zoveel geheugen en CPU-resources vreten dat oudere toestellen dit niet aankunnen. Zelfs de nieuwe A5 CPU + 512MB RAM chipsets van de iPhone 4S en iPad 2 wordt het soms teveel. En nee, ik maak geen grapje. Via de tool 'System Status' ben ik nagegaan hoeveel RAM verbruikt werd op mijn iPad. Geen wonder dat de last soms ondraaglijk wordt. Ook uit de logbestanden van iOS 5 bleek dat mijn iPad zwaar te lijden had onder de actieve processen.

De oplossing

De oplossing om (een deel van) de oorspronkelijke prestaties terug te krijgen, is door de impact van iOS 5 op je iPhone, iPad of iPod Touch te verkleinen. Dat betekent het opofferen van een aantal functionaliteiten. Met name een aantal zware features uitschakelen leidt ertoe dat de telefoon minder geheugen en CPU-activiteit genereert. Dit zijn de tips die ik jou mee kan geven:

Schakel Berichtgeving uit: De telefoon of tablet vertraagt wanneer apps wordt toegestaan om notificaties te doen. Ga naar Instellingen ->> Berichtgeving en zet de instelling op 'Handmatig'. Zet vervolgens de notificaties voor alle apps uit of beperk het aantal apps dat wordt toegestaan een mededeling te doen. Zelf vind ik het bijvoorbeeld onzin om zelden gespeelde spellen ruimte te geven voor notificaties.

Schakel Locatievoorzieningen uit: Heb je GPS nodig? Wil je dat je apps toegang hebben tot je locatiegegevens? Zo nee, schakel dan Locatievoorzieningen (Instellingen ->> Locatievoorzieningen) geheel of gedeeltelijk uit. Ook hiervoor geldt dat het voor een hoop games geen zin heeft dat ze toegestaan wordt van de locatie waar je bent gebruik te maken.

Zet het indexeren uit: De functie Spotlight houdt een constante index van je bestanden en objecten bij, zoals apps, contactinformatie, muziek en e-mail. Als je deze zoekfunctie uberhaupt niet gebruikt, is het verstandig om deze geheel uit te zetten. Je vindt deze optie onder Instellingen ->> Algemeen ->> Zoeken met Spotlight.

Multitaskting gebaren: Sommige gebruikers melden dat ze prestatieverbeteringen op hun iPad hebben gemerkt na het uitzetten van de functie 'Multitasking-gebaren'. Je vindt deze optie onder Instellingen ->> Algemeen.

Zet iCloud uit: De dienst iCloud tilt zwaar aan je apparaat en bij het uitschakelen ervan lijkt iedere gebruiker garen te spinnen. Als je zonder deze back-up en synchronisatiedienst kan, zet het dan uit onder Instellingen ->> iCloud. Klik hier op 'Verwijder account'.

iMessage: Een andere geheugenvreter is deze ingebouwde berichtenapp van Apple. Als je deze functionaliteit niet gebruikt, kun je 'm uitzetten onder Instellingen ->> Berichten.

Het uitzetten van enkele of alle genoemde features doet misschien even pijn, maar de prestatiewinst die je ervoor terugkrijgt is aanzienlijk. Ben je van één of meer functionaliteiten afhankelijk, dan kun je - toegegeven - geen kant op. Maar gebruikers die weinig eisen stellen, kunnen prima vooruit met deze tips. Nu maar hopen dat Apple binnenkort met een geoptimaliseerde versie van iOS komt zodat we weer optimaal van onze iApparaten kunnen gaan genieten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten