6 redenen om Steve Jobs geen film te gunnen

© CIDimport

6 redenen om Steve Jobs geen film te gunnen

Geplaatst: 24 november 2011 - 08:35

Aangepast: 16 november 2022 - 09:24

Redactie ID.nl

Na een boek mag kennelijk ook een film over de carrière van Steve Jobs niet ontbreken in de postume vereringceremonie van de in oktober overleden Apple CEO. Toch kunnen producent Sony Pictures en schrijver Aaron Sorkin beter hun energie in andere zaken gaan steken.

Natuurlijk heeft Steve Jobs veel gedaan voor Apple en de tech-industrie, maar dat maakt nog niet dat Sony over de rug van de in oktober overleden CEO een kaskraker mag filmen. Hier volgen zes redenen om deze dwaze plannen voorlopig even in de koelkast te parkeren.

1. Steve Jobs is geen held

Zoals onze columnist Bill Snyder vorige maand in een column al verwoordde: Steve Jobs is geen held. Verkrijg je een heldenstatus door op het fundament dat anderen voor je gelegd hebben commerciële, gesloten, proprietary producten te bedenken? Heeft Steve Jobs meer betekend in het tegengaan van wereldwijde armoede of ziekte dan een collega tech CEO als Bill Gates? Voor mij luiden de antwoorden op deze vragen eenvoudigweg "nee".

2. Anderen in IT hebben meer betekend

Heeft Steve Jobs een standaard bedacht of een product uitgevonden? Je zou kunnen zeggen dat de iPhone en iPad de smartphone en tablet gedefinieerd tot wat deze apparaten nu zijn, maar de technieken in de apparaten zijn door andere genieën uitgevonden. Vergeet niet: het concept van de smartphone en tablet bestaan ook al veel langer dan 2007 (introductie iPhone 2G) of 2010 (introductie iPad 1).

Als er dan toch een IT-held genoemd mag worden wiens leven verfilmd mag worden, is het de eveneens in oktober overleden Dennis Ritchie. Deze grondlegger van C en Unix stond aan de basis van vele bekende IT-oplossingen en producten, waaronder Windows, vele applicaties en eenvoudiger programmeertalen die maken dat we niet meer in binaire code hoeven ontwikellen. Zonder Ritchie had de techindustrie er nu heel anders uitgezien en had Apple misschien zelfs nooit bestaan.

3. Apple is tech, geen religie

De manier waarop ieder wissewasje van Apple en/of Steve Jobs onder de loep gelegd wordt, tezamen met de manier waarop Apple fans over hun Mac, iPhone of iPad praten, doet meer denken aan een religie dan aan een merk of product. Laten we niet te hard van stapel lopen en Apple en Steve Jobs niet nog meer gaan verafgoden met een (heroïsche) film, want dat wordt het. Of dacht je echt dat schrijver Aaron Sorkin wijlen Steve Jobs op dezelfde manier te kakken gaat zetten zoals hij dat in The Social Network met Mark Zuckerberg deed?

4. Het boek maakt de film overbodig

Vorige maand verscheen eindelijk de lang verwachte officiële biografie van Steve Jobs waarin schrijver Walter Isaacson de jeugd, opkomst en het succes van Jobs uitgebreid beschrijft. Dit boek wordt alom lovend besproken en bevat vrijwel alle ins- en outs die je over de voormalige Apple-topman zou willen weten. Wat kan een film daar nog aan toevoegen? Sterker nog, zo'n film kan het beeld dat we over Jobs hebben alleen maar onrecht aandoen en hem anders neerzetten dan de persoon die hij werkelijk was.

5. Jobs' levensverhaal leent zich beter voor een musical of opera

Mocht je toch iets met de levensloop van Steve Jobs willen doen, maak dan een musical of een opera over hem. Neem ingrediënten als zijn biologische ouders die hem als baby afstonden, zijn dramatische vertrek bij Apple in 1985, zijn terugkomst als verlosser, zijn gevecht tegen kanker en de eeuwige

met antagonisten als Bill Gates en Steve Ballmer. Is er al een tech-musical gemaakt? Volgens mij nog niet. Ik denk dat het prachtig wordt.

6. De film over Steve Jobs is al gemaakt

Waarom zou je iets verfilmen dat al bestaat? In 1999 is de periode van Apple en Microsoft tussen begin jaren '70 en 1997 verfilmd in de cultklassieker "Pirates of Silicon Valley". Deze film beschrijft weliswaar niet de gloriedagen van Jobs na 1997, maar geeft wel een goed beeld van hoe het er in die dagen aan toeging. Misschien doet Sorkin er daarom verstandiger aan om "Pirates of Silicon Valley 2" te maken in plaats van het rond Steve Jobs gecentreerde "iMovie".

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten