6 Eerdere hardwarepogingen van Microsoft

Door: Jasper Bakker | 19 juni 2012 15:05

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

De Microsoft-eigen tablet is een feit: in ARM-variant én als x86-model. Volgens analisten een enorme omslag, maar de softwarereus heeft al vaker hardware zelf gedaan. Zij het niet altijd met succes.

'iPod-killer' Zune

De nu onthulde Surface-tablets van Microsoft zelf moeten het opnemen tegen de succesvolle iPad van Apple. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, in ieder geval qua het begin van dit nieuwe tijdperk in het bestaan van Microsoft. Eerder heeft de Windows-reus al na een mislukte aanval mét hardwarepartners het op eigen houtje geprobeerd met een eigen apparaat.

De digitale muziekspeler Zune moest het opnemen tegen de succesvolle iPod van Apple. Daarmee heeft Microsoft niet alleen een eigen hardwareproduct in de markt gezet, maar ook letterlijk gebroken met de voorgeschiedenis die het zelf had gemaakt met zijn partners op muziekspelergebied.

De Zune was namelijk niet compatibel met het door Microsoft opgezette PlaysForSure. Dat initiatief moest compatibiliteit van online-mediawinkels, mediabestanden en afspeelapparaten garanderen, inclusief digitale beveiliging (drm) van de te kopen content.

Nintendo-killer Xbox

Dat andere erg bekende hardwareproduct van Microsoft is natuurlijk de Xbox. De gameconsole die zich met de Kinect-camera in de 'tweeënhalfde generatie' bevindt: Xbox, Xbox360 en Xbox360 mét Kinect. Microsoft heeft volgens velen daar een succesvol stuk hardware in de markt gezet, na wat aanloopinvesteringen. De verantwoordelijke divisie maakt sinds enige tijd winst.

Maar de enorme verliezen om de eigen gameconsole op gang te krijgen, zijn daarmee niet geheel gecompenseerd. Natuurlijk, ze zijn economisch wel afgeschreven en dus uit de boeken. De optelsom toont echter aan dat de Xbox een lopende investering is van Microsoft. Geen wonder ook, want daarmee is het bedrijf doorgedrongen in de huiskamer. Waar de aloude pc al jaren niet in is geslaagd.

Hetzelfde enorme belang geldt voor de tablet. Die bedreigt én de pc én de gameconsole. Apple gaat er al prat op het grootste mobiele gameplatform te hebben, met de optelsom van iPhone, iPod Touch en iPad. Feit is dat er voor de tablet meer en meer aparte apps, en ook games, worden gemaakt.

Meer hardwareflops én -successen van Microsoft op pagina 2. Lees verder.

0 Reactie(s) op: 6 Eerdere hardwarepogingen van Microsoft

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.