6 Eerdere hardwarepogingen van Microsoft

De Microsoft-eigen tablet is een feit: in ARM-variant én als x86-model. Volgens analisten een enorme omslag, maar de softwarereus heeft al vaker hardware zelf gedaan. Zij het niet altijd met succes.

'iPod-killer' Zune

De nu onthulde Surface-tablets van Microsoft zelf moeten het opnemen tegen de succesvolle iPad van Apple. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, in ieder geval qua het begin van dit nieuwe tijdperk in het bestaan van Microsoft. Eerder heeft de Windows-reus al na een mislukte aanval mét hardwarepartners het op eigen houtje geprobeerd met een eigen apparaat.

De digitale muziekspeler Zune moest het opnemen tegen de succesvolle iPod van Apple. Daarmee heeft Microsoft niet alleen een eigen hardwareproduct in de markt gezet, maar ook letterlijk gebroken met de voorgeschiedenis die het zelf had gemaakt met zijn partners op muziekspelergebied.

De Zune was namelijk niet compatibel met het door Microsoft opgezette PlaysForSure. Dat initiatief moest compatibiliteit van online-mediawinkels, mediabestanden en afspeelapparaten garanderen, inclusief digitale beveiliging (drm) van de te kopen content.

6 Eerdere hardwarepogingen van Microsoft-15082296

© CIDimport

Nintendo-killer Xbox

Dat andere erg bekende hardwareproduct van Microsoft is natuurlijk de Xbox. De gameconsole die zich met de Kinect-camera in de 'tweeënhalfde generatie' bevindt: Xbox, Xbox360 en Xbox360 mét Kinect. Microsoft heeft volgens velen daar een succesvol stuk hardware in de markt gezet, na wat aanloopinvesteringen. De verantwoordelijke divisie maakt sinds enige tijd winst.

Maar de enorme verliezen om de eigen gameconsole op gang te krijgen, zijn daarmee niet geheel gecompenseerd. Natuurlijk, ze zijn economisch wel afgeschreven en dus uit de boeken. De optelsom toont echter aan dat de Xbox een lopende investering is van Microsoft. Geen wonder ook, want daarmee is het bedrijf doorgedrongen in de huiskamer. Waar de aloude pc al jaren niet in is geslaagd.

Hetzelfde enorme belang geldt voor de tablet. Die bedreigt én de pc én de gameconsole. Apple gaat er al prat op het grootste mobiele gameplatform te hebben, met de optelsom van iPhone, iPod Touch en iPad. Feit is dat er voor de tablet meer en meer aparte apps, en ook games, worden gemaakt.

 

© PXimport

Meer hardwareflops én -successen van Microsoft op pagina 2. Lees verder.

Windows-hulpjes: muizen en meer

Succesvolle, goede Microsoft-hardware met wortels in het verre verleden: muizen, toetsenborden en ooit ook gamecontrollers. Om vroege grafische interfaces te bedienen, waren muizen nodig. Dus is Microsoft die gaan maken, in combinatie met een open standaard om applicaties te laten communiceren met muisdrivers. Dit stamt niet alleen van vóór Windows, maar zelfs uit de ict-oertijd van de oorspronkelijke IBM-pc. Microsoft heeft daarbij ook eigen ISA-insteekkaarten gemaakt, om die oermuizen op aan te sluiten.

Vervolgens is de reus uit Redmond ook eigen toetsenborden, joysticks, gamepads, webcams en headsets gaan maken. Om de eigen Windows-toets te vermarkten en om gebruikers de multimedia-fähigheid van zijn grafische besturingssysteem te laten benutten. Deze Microsoft-hardware is door de jaren heen geprezen om de degelijkheid én de slimme koppeling aan Windows-functies. Hierbij heeft de fabrikant bewust het experiment opgezocht en ook topdesign nagestreefd.

De Arc Touch Mouse: Microsoft-muis met design.

 

© PXimport

'iPhone-killer' Kin

De iPhone speelt Microsoft al jaren parten. Sinds de onthulling van de allereerste generatie van Apple's smartphone in 2007 loopt de Windows-maker op achterstand. Dit heeft mede geleid tot de overname van Danger voor zo'n half miljard dollar. Die Amerikaanse ooit-voorloper heeft de vroege smartphone Sidekick (ook wel Hiptop geheten) gemaakt; een 'Blackberry voor pubers', draaiend op Java.

Na enkele jaren van integratiewerk, doorontwikkeling en platformoverstap (van Java naar Windows CE) heeft die koop begin 2010 nieuwe, Microsoft-eigen smartphones opgeleverd. Twee modellen, die een wel heel kort leven waren beschoren. De totstandkoming van de Kin One en Kin Two leek namelijk meer een contractuele verplichting naar operator T-Mobile toe. Het Kin-werk is daarbij nog extra gehinderd door politiek gekonkel bij Microsoft intern.

De zeer jong heengegane Kin One:

6 Eerdere hardwarepogingen van Microsoft-15082296

© CIDimport

Succesvolle eigen hardware staat aan de wieg van Microsoft, weet ceo Steve Ballmer zich nog te herinneren. De link met Apple was ook toen al aanwezig. Lees verder.

Vorige 'iPad-killer' Courier

Terwijl de Kin kort na de geboorte is geschrapt, heeft Microsoft een ander eigen hardwareproject veel eerder geaborteerd. De veelbelovende Courier-tablet waar het anno 2009 in het diepste geheim aan werkte. Die dubbelscherms-tablet was officieel slechts één van meerdere concepten die Microsoft zelf ontwikkelde. Van die andere apparaten is nooit taal of teken vernomen.

De Courier heeft het nog wel geschopt tot prototype, en is nog geen jaar laten officieel geschrapt. Het hele project is een stille dood gestorven. Volgens Amerikaanse woordvoerders toen was dit geen schrappen van een bedoeld product, maar het beëindigen van een verkenning van nieuwe ideeën.

Gadgetblog Gizmodo wist Microsofts eigen tablet te onthullen, in 2009:

Apple-versterking

Microsoft-ceo Steve Ballmer blikte bij de onthulling van de eigen Windows 8-tablets even terug op het verre verleden. Toen hij in 1980 aantrad bij Microsoft kwam het leeuwendeel van de omzet uit hardware, weet de oudgediende topman te vertellen. Omzet, het leeuwendeel, uit hardware?

Jazeker. En wel hardware voor andermans hardware: een insteekkaart voor de toen goedverkopende Apple ][. De Z-80 SoftCard (later Microsoft SoftCard geheten) was een uitbreiding voor die vroege Apple-pc. Het apparaat van Steve Jobs en Steve Wozniak kreeg daarmee een andere processor aan boord, waardoor de consumentencomputer het besturingssysteem CP/M kon draaien.

Dat was destijds een standaard voor microcomputers, waarvoor veel technische en zakelijke software beschikbaar was, onder meer van toenmalig toolmaker Microsoft. Het bedrijf van Bill Gates en Paul Allen heeft de Apple ][ qua serieuzer gebruik toen versterkt met dit eigen hardwareproduct.

De jarenlang verkochte Microsoft SoftCard voor de Apple ][:

 

© PXimport

Via Computing History.

Zie Microsofts oerhardwaresucces, in deze terugblik van het bedrijf zelf:

Update:

Foto's en video toegevoegd.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten