6 Apple-uitvindingen die de wereld hebben verbeterd!

Door: yoni-heisler | 25 maart 2010 09:35

Nieuws

Apple schonk de wereld de iPhone, de Mac en OS X. Wat lang niet iedereen weet is dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de doorbraak van een aantal technologieën die tegenwoordig door vrijwel iedere pc-bouwer worden gebruikt.

Als er één bedrijf veel en vaak wordt geïmiteerd, dan is het Apple wel. Maar ze kunnen er zelf ook wat van. Jobs en consorten hebben een onmiskenbaar talent om coole ideeën op te pikken en die voortreffelijk uit te werken, waarna alle concurrenten als bezetenen mogen proberen dat succes te evenaren. Hieronder bespreken we vijf voorbeelden van technologieën die dankzij Apple tegenwoordig alomtegenwoordig zijn – terwijl ze ze vaak niet eens zelf hebben uitgevonden.

1. Trackpads op notebooks

Begin jaren ’90 van de vorige eeuw werden notebooks nog uitgerust met een trackball om zo de functionaliteit van een muis te integreren in een draagbaar apparaat dat ook op schoot gebruikt kon worden. Daar kwam een einde aan in mei 1994, toen Apple zijn PowerBook 500 serie uitbracht met een vierkante trackpad van 5cm (diagonaal). Apple’s trackpad werd een ‘doorbraak in aanwijstechnologie’ genoemd, en het duurde niet lang of de trackball ging de Dodo achterna. Ondanks dat er nog steeds fabrikanten zijn die vasthouden aan de nog weer compactere oplossing van het aanwijsstokje (ook wel bekend als TrackPoint, PointStick, TrackStick of gewoon ‘het tepeltje’), is de trackpad sindsdien veruit het meest gebruikte muis-alternatief voor notebooks. Apple zelf heeft sindsdien de functionaliteit van de standaard trackpad nog uitgebreid met multitouch-functionaliteit voor al hun recent verschenen notebooks.

2. De muis

De muis lijkt tegenwoordig net zo onmisbaar voor een computer als een toetsenbord, maar voordat Apple het ding in 1984 met de Mac op de markt bracht, was de muis nog volkomen onbekend. Het typeert Apple dat het de muis zelf niet heeft uitgevonden, maar dat het wel het eerste bedrijf was dat het ding toegankelijk maakte voor het grote publiek. Eigenlijk was de eerste computer die met een muis werd geleverd een Xerox werkstation uit 1984. Maar het hele concept sloeg pas aan toen Apple zijn eerste Macintosh ermee uitrustte.

Voor een onderneming die verantwoordelijk is voor de doorbraak van het populairste computer input apparaat ooit (na het toetsenbord), heeft Apple opvallend genoeg wel een twijfelachtige reputatie. Vooral het feit dat Apple jarenlang heeft vastgehouden aan éénknopsmuizen heeft ze veel kritiek opgeleverd. Pas met de introductie van de Mighty Mouse in 2005 ging ook Apple zelf overstag. Sindsdien kunnen ook Mac-fans rechtsklikken met echte Apple-apparaten.

3. De Grafische User Interface

De meeste mensen onder de 25 weten niet beter dan dat een computer een GUI heeft, maar er was heus ooit een tijd dat het idee om met vensters te werken op een computerscherm nog een nieuw en innovatief concept was. De wortels van de grafische gebruikersinterface liggen opnieuw bij Xerox in het Palo Alto Research Center. Maar net als met de muis was het Apple die als eerste met een grafische gebruikersinterface kwam die geschikt was voor het grote publiek: de Lisa computer werd ermee uitgerust in 1983, en vooral de Mac in 1984 zorgde voor een heuse doorbraak. Apple kwam op het spoor van de GUI doordat Steve Jobs in 1979 een bezoek bracht aan Xerox PARC, nadat hij in 1979 Xerox-aandelen had gekocht. Hoewel wordt beweerd dat hij het idee voor een GUI heeft gestolen van Xerox, voegde de interpretatie van Apple een heleboel nieuwe functionaliteit toe die nu niet meer van een moderne interface is weg te denken: slepen en plaatsen, dubbelklikken en pulldown-menu’s bijvoorbeeld. Ook de menubalk bovenin het scherm is een Apple-vinding.

De doorbraak van de grafische gebruikersinterface was een keerpunt in de geschiedenis van de computertechnologie, en het mag dan ook geen verbazing wekken dat Apple al snel in twee rechtszaken verwikkeld raakte rond patenten op de GUI. In 1988 klaagde Apple Microsoft aan omdat Microsoft Windows een kopie zou zijn van de Mac GUI. Apple verloor die rechtszaak. Minder bekend is dat Xerox in 1989 op zijn beurt Apple aanklaagde omdat de Mac inbreuk zou maken op een aantal Xerox-patenten. Maar die zaak werd door de rechtbank afgewezen omdat Xerox te lang zou hebben gewacht met de aanklacht.

4. MultiTouch

Tot de introductie van de iPhone in 2007 hadden de meeste consumenten waarschijnlijk geen idee wat multitouch-technologie precies was, buiten de paar mensen die misschien wat demo’s hadden gezien op internet. Maar sinds het verschijnen van de iPhone probeert iedere zichzelf respecterende telefoonfabrikant ervoor te zorgen dat hun telefoon met meerdere vingers op een aanraakgevoelig scherm te bedienen is. Beter nog, door het succes van de iPhone duikt multitouch op in steeds meer apparatuur, zoals de trackpads op de nieuwste Apple notebooks en zelfs op grotere apparaten zoals HP’s multitouch monitor. Apple is vastbesloten het uiterste uit de multitouch-techniek te halen, getuige het feit dat de aanstaande iPad naar het schijnt in staat zou moeten zijn wel 11 (!?) verschillende aanrakingen tegelijk te registreren.

Voor alle duidelijkheid: in tegenstelling tot wat wel wordt beweerd is Apple ook hier weer niet de uitvinder. Het heeft de techniek in huis gehaald door in 2005 een bedrijf te kopen dat Fingerworks werd genoemd. En ook dat waren niet de uitvinders: die eer gaat naar de universiteit van Toronto, waar in 1982 de eerste werkende multitouch interface werd gebouwd. Maar het was wel weer Apple, met zijn iPhone, die ervoor zorgde dat multitouch plotseling zo populair werd.

5. De smartphone accelerometer

Accelerometers werden al vele jaren op talloze manieren gebruikt voordat Apple bedacht dat er ook eentje in hun iPhone moest komen. In feite zit er al sinds 2005 een accelerometer in hun laptops, al was die uitsluitend bedoeld om te detecteren dat iemand het apparaat liet vallen, zodat het apparaat de harde schijf kon beschermen tegen dataverlies bij het neerkomen. Maar als je tegenwoordig met iemand over accelerometers praat, gaat het in de meeste gevallen over een iPhone. Inmiddels zijn er al honderden spelletjes en applicaties die specifiek gebruikmaken van die functie, en hij heeft zeker bijgedragen tot de belachelijke populariteit van die telefoon.

Je zou best kunnen stellen dat Apple in feite verantwoordelijk is voor het concept van de hele moderne smartphone. De invloed die de iPhone heeft gehad op de smartphone-markt is onmiskenbaar. De iPhone is een standaard geworden waar alle moderne smartphones aan worden afgemeten. Zelfs het uiterlijk van de smartphones die sindsdien zijn verschenen lijkt in negen van de tien gevallen verdacht veel op dat van de iPhone. Multitouch is alomtegenwoordig, ze hebben allemaal een scherm van zo’n 9 centimeter diagonaal, het is bijna griezelig hoe zelfs de vormgeving de iPhone volgt – en ze hebben steeds vaker ook een accelerometer.

6. USB

Tegenwoordig gebruiken we allemaal USB-poorten om van alles en nog wat aan onze pc’s te koppelen, en zo was USB ook bedoeld. Maar pas toen Apple in 1998 een iMac met USB introduceerde, begon het ook werkelijk als standaard geaccepteerd te worden. Pikant, als je bedenkt dat USB oorspronkelijk werd ontwikkeld door een consortium van bedrijven als Microsoft, Intel, IBM en Compaq. Maar de eerste iMac was dan ook de eerste computer die uitsluitend met USB-poorten werd geleverd, waarmee definitief afscheid werd genomen van andere beroemde poorten als ADB (de Apple Desktop Bus) en SCSI. Tot dat moment werden andere computers, als die al met USB-poorten werden uitgerust, altijd nog geleverd met andere connectoren zoals seriële en parallelle poorten. Dat stond de opkomst van USB als standaard in de weg. In feite werd de iMac daarmee een van de belangrijkste factoren voor ontwikkelaars om de USB-poort voorrang te gaan geven boven de andere, oudere oplossingen. Vandaag de dag is iedere computer standaard uitgerust met USB-poorten, en daar mogen we de iMac dus dankbaar voor zijn.

En nog iets dat Apple goed kan: afscheid nemen

Hoewel Apple duidelijk als geen ander bereid is nieuwe technologieën te omarmen, is een van de sterke punten van bedrijf ook de bereidheid om afscheid te nemen van technologie waar ze geen toekomst meer in zien, zelfs als dat nog lang niet voor iedereen even vanzelfsprekend lijkt. Toen Apple bijvoorbeeld de Bondi Blue iMac lanceerde in 1998, veroorzaakte het ontbreken van een floppydiscdrive heel wat rumoer. “Hoe moeten gebruikers dan gegevens uitwisselen tussen verschillende machines?” vroegen de critici. Maar Apple had al voorzien dat de uitwisseling van data via draagbare media plaats zou maken voor een nieuwe manier van data-overdracht: het internet. Daarmee waren ze misschien wel héél erg hun tijd vooruit, maar mede dankzij de opkomst van de USB-sticks kwamen ze er toch mooi mee weg – en inmiddels is vrijwel iedere pc-bouwer ze gevolgd.

3 Reactie(s) op: 6 Apple-uitvindingen die de wereld hebben verbeterd!

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 april 2014 19:43 Anoniem
  slim
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 augustus 2014 19:49 Anoniem
  ik weet wel dat een computer van nu een GUI (graphical user interface)heeft, ik ben nog maar 10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 maart 2015 22:41 Anoniem
  https://www.youtube.com/watch?v=wFeC25BM9E0
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.