Een add-on, plug-in of extensie voegt een extra functie toe aan uw browser. De ideale manier om uw browser te personaliseren dus. Maar er is zo veel te vinden, dat u niet gemakkelijk ziet wat nu écht nuttig is om het surfleven leuker en makkelijker maken. We selecteren de 50 beste add-ons die beschikbaar zijn voor meerdere browsers.

Browser beveiligen

1. WOT

Veilig internetten willen we allemaal, daarom is WOT (Web of Trust) een handige add-on voor uw browser. De add-on scant zonder dat u het merkt alle url's die u intikt en kijkt direct naar vier dingen: de betrouwbaarheid, de veiligheid voor transacties, het privacybeleid en de geschiktheid voor kinderen. De resultaten worden bij de adresbalk getoond, waarbij rood voor schadelijk staat en groen voor betrouwbaar. Ook bij zoekresultaten wordt aangegeven of de site veilig is of niet. Mocht een pagina die u op het punt staat te bezoeken op alle fronten rood scoren, dan krijgt u een waarschuwing in beeld.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Voel u veilig op internet en weet welke site betrouwbaar is voor u en het gezin.

2. Adblock Plus

Ergert u zich aan de hoeveelheid reclame op internet, dan is Adblock Plus wat voor u. De plug-in nestelt zich redelijk anoniem in de browser, maar is toch helemaal zelf in te stellen: wat is voor u irritante reclame en wanneer moet deze verwijderd worden uit uw scherm? Door advertenties uit beeld te halen, wordt u niet alleen minder blootgesteld aan schreeuwerige plaatjes, maar voorkomt u ook zogenaamde trackers: cookies en andere spyware die uw surfgedrag in de gaten houden. Daarom zorgt Adblock Plus ook voor een extra stukje veiliger surfen op het net.

Browsers: FireFox, Chrome.

© PXimport

Weg met die advertenties: installeer Adblock Plus.

3. FlashBlock

Het wordt genoemd als het grote nadeel van een iPad: Flash wordt niet getoond. Maar soms wilt u op uw computer ook geen Flash tonen, bijvoorbeeld om sites sneller te laden en niet gelijk bewegende beelden te zien. Een add-on als FlashBlock doet wat de naam doet vermoeden: het blokkeert elk Macromedia-element: Flash, Shockwave en Authorware. Wanneer u klikt op de link die de add-on plaatst, opent u de media. FlashBlock van mozdev.org is voor Firefox. In IE zit een dergelijke functie ingebouwd, voor elke andere browser is er wel een add-on te vinden die Flash blokkeert.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Versnel uw browser door Flash niet direct te laten laden.

4. QuickScan BitDefender

Hoe goed u ook uw best doet uw computer te beveiligen, het is niet onmogelijk dat spyware, malware en andere gevaarlijke virussen toch binnendringen. De QuickScan van BitDefender (maker van antivirussoftware) scant uw computer en internetverbinding vanuit de browser op de aanwezigheid van dergelijke infecties. Handig om eens te checken of u veilig surft voordat u bijvoorbeeld gaat internetbankieren. Het scannen kost minder dan een minuut, u kunt achteraf een rapport van de scan bekijken. Overigens is de add-on slechts een scanner, virussen verwijderen doet het niet.

Browsers: FireFox, Chrome.

© PXimport

Scan uw computer op spyware, malware en virussen.

5. BugMeNot

Op bijna elke website dient u zich tegenwoordig te registeren. Dat betekent: invullen van een gebruikersnaam, een wachtwoord en uw e-mailadres. De BugMeNot-extensie komt op dit moment in actie. Het zoekt in de eigen databank naar een algemeen te gebruiken gebruikersnaam en wachtwoord, zodat u zonder registratie kunt inloggen. Meestal worden er diverse accountgegevens weergegeven. Werkt geen van alle? Geef dit dan aan en BugMeNot gaat aan de slag. Met BugMeNot hebt u niet eindeloos veel accounts nodig en hoeft u niet overal uw e-mailadres achter te laten.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

BugMeNot geeft u algemene accountgegevens zodat u zich niet telkens hoeft te registeren.

Gegevens verzamelen

6. LastPass

Met LastPass installeert u een wachtwoordmanager direct in de browser. Voor zo'n beetje iedere website dient u zich te registreren. Met LastPass slaat u het wachtwoord dat u gebruikt snel op in de databank, die afgesloten is met één hoofdwachtwoord. Dit moet u natuurlijk wel onthouden. Voortaan zijn accountgegevens, zoals e-mail, wachtwoord en gebruikersnaam, automatisch in te vullen. De wachtwoorden zijn ook te im- en exporteren, zodat u de kluis met waardevolle codes niet opnieuw hoeft aan te leggen. Er is zelfs een LastPass-plug-in voor de portable versies van Chrome en Firefox beschikbaar: handig voor op een usb-stick!

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Een wachtwoordmanager in de browser: voor snel opslaan en invullen.

7. Xmarks Bookmark Sync

Effectief websites aan uw favorietenlijst toevoegen doet u met Xmarks. Deze add-on is bedoeld om uw favorieten online op te slaan, te synchroniseren met andere browsers en computers, en eventueel te delen met de Xmark-community. Het idee is dat u op basis van uw favorieten en die van andere Xmarks-gebruikers, nieuwe websites leert ontdekken. Zo breidt u uw favorietenlijst steeds verder uit. Daarnaast is uw account voorzien van een back-upfunctie, zodat de opgeslagen favorieten altijd bewaard blijven.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Xmarks leert u op een andere manier internet te gebruiken.

8. StumbleUpon

De website StumbleUpon is al jaren een begrip internet. Op de homepage staat dat er op dit moment ruim 14 miljoen gebruikers gebruikmaken van deze service, die dient voor het ontdekken van nieuwe websites en media. StumbleUpon is bedoeld voor het opslaan en delen van uw favoriete websites en andere online ontdekkingen, met de rest van het internet. StumbleUpon werkt nog beter dan andere soortgelijke diensten, omdat het 'leert' wat u nu écht leuk vindt. Aan de hand van die resultaten, suggereert het nieuwe te ontdekken websites. De add-on zorgt ervoor dat u snel pagina's kunt opslaan vanuit de browser.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Ontdek nieuwe websites, sla ze op en deel ze via StumbleUpon.

9. Amazon Wish List

Wilt u bij het online winkelen een verlanglijst bijhouden? Amazon, een van de grootste online winkels, levert een zogenaamde 'Add to Wish List'-knop. Deze sleept u gewoon naar de favorietenbalk van uw browser. Als u voortaan online winkelt, klikt u op de knop om het item toe te voegen aan uw lijstje. Hierbij maakt het niet uit of u nu op Amazon, Play.com of bijvoorbeeld bol.com zit. Een aantal gegevens worden al ingevuld, u vult ze zelf aan. Een account bij Amazon is wel noodzakelijk. Klik in uw lijstje op een item om het op de betreffende website te bekijken.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Houd een verlanglijst bij terwijl u online winkelt.

10. MozBackup & Transmure

Een back-up maken van uw browser kan handig zijn, zeker wanneer deze vol staat met speciaal ingestelde opties, extensies en favorieten. MozBackup is een back-up-extensie waarmee al deze dingen op de harde schijf zijn op te slaan. De software werkt voor alle Mozilla-producten en -browsers. Voor andere browsers kunt u gebruikmaken van Transmute, waarmee u in elk geval uw favorieten veilig kunt stellen, maar Jammer genoeg niet alle instellingen en extensies. Transmute werkt met zo goed als alle browsers en zelfs met Android-telefoons.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Vergeet niet uw browser te back-uppen.

11. Feedly

Als u over een bonte verzameling rss-feeds beschikt, bijvoorbeeld in Google Reader, dan is Feedly de perfecte add-on voor uw browser. Het importeert alle feeds vanuit uw rss-reader en maakt er een tijdschrift-achtige homepage van. Alle mappen of feedcategorieën worden verdeeld over de pagina, zodat het als het ware aparte website-gedeelten zijn. U kunt vervolgens in het optiemenu aangeven met welke pagina Feedly moet starten, zodat u altijd over uw favoriete feeds beschikt. Feedly ziet er stukken aantrekkelijker uit dan menig andere rss-lezer.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Maak een eigen website van uw rss-feeds.

12. Evernote Web Clipper

De Evernote-software is al een tijdje populair op internet. U kunt er eenvoudig notities mee opslaan, ook vanaf uw mobiele telefoon. Uiteraard is er ook een add-on voor diverse browsers. Met Evernote Web Clipper is alles wat u op het scherm ziet op te slaan in uw Evernote-account. Of u nu bepaalde stukken tekst, foto's, url's of hele websites in uw archief wilt bewaren: u regelt dit nu vanuit de browser en niet vanuit de los te downloaden software. Alle opgeslagen informatie is op Evernote.com of vanuit de software snel terug te vinden, inclusief tags.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Even een digitale notitie maken met Evernote Web Clipper.

13. Apture Highlights

Als u over het internet surft, komt u regelmatig woorden of zinnen tegen waar u meer over wilt weten. Met de Learn More-knop die Apture toevoegt, krijgt u extra informatie zonder website te verlaten. De plug-in zorgt ervoor dat wanneer u tekst markeert, er een klein Learn More-logo boven de zin verschijnt. Zodra u hierop klikt, worden Google en Bing doorzocht, worden video's en afbeeldingen getoond van YouTube en Flickr en struint het zelfs Twitter af, alleen maar om meer te weten te komen over datgene wat u geselecteerd hebt. Er wordt voornamelijk in Engelstalige bronnen gezocht.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Zoek automatisch naar meer informatie.

14. Rapportive

Wie-wat-waar: soms wilt u gewoon weten van wie u nu eigenlijk e-mail hebt gekregen. Rapportive is een plug-in voor de Gmail-gebruiker. Het haalt de advertenties weg die aan de zijkant van het scherm staan. Op die plek zet Rapportive de naam en/of het e-mailadres van de verzender. Rapportive zoekt op LinkedIn, Skype, Facebook, Twitter en andere netwerken. Alle mogelijke informatie wordt vervolgens getoond aan de rechterzijde van het venster. Zo hoeft u nooit meer handmatig op Google te zoeken naar achtergrondinformatie over de persoon waarmee u in contact staat.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Leer meer over degene van wie u mail krijgt.

15. Read it Later

Het komt regelmatig voor dat u een artikel tegenkomt, dat net te lang is om op dat moment door te lezen. De Read it Later-extensie voor uw browser komt daarbij goed van pas. Door slechts op het pictogram van de add-on in de taakbalk te klikken, wordt de pagina of artikel aan uw 'lees later'-lijst toegevoegd. Artikelen zijn ook offline op te slaan, om bijvoorbeeld onderweg te lezen en te synchroniseren tussen uw andere browsers en mobiele telefoons. De add-on is klein, maar herbergt tientallen nuttige opties.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Bewaar een artikel voor later met Read It Later.

Sociale media

16. E-mailnotificaties

Voor bijna elke browser is er een plug-in te vinden waarmee een melding wordt weergegeven wanneer u een nieuwe e-mail ontvangt. Met Gmail Notifier krijgt u het Gmail-envelopje in de taakbalk te zien, zodra er nieuwe mail binnenkomt klapt de envelop open en kunt u het mailtje direct lezen. U hoeft dus niet meer naar de website zelf toe. Natuurlijk zijn er ook add-ons voor andere maildiensten. Met Webmail Notifier of X-notifier zijn zelfs meerdere accounts van Hotmail, Gmail, Yahoo en meer, in één keer in te stellen.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

U ziet direct een melding in uw taakbalk wanneer u nieuwe e-mail ontvangt.

17. Social Plus

Facebook leuker maken dan het al is: Social Plus regelt het. Uw favoriete sociale netwerkpagina is om te bouwen tot een vrolijk geheel van kleuren en plaatjes, foto's zijn te vergroten, uw prikbord is nog slimmer te filteren en er wordt een blik nieuwe emoticons voor u open getrokken. Maar de beste toevoeging van deze plug-in is de toevoeging om (voor velen 'eindelijk') iets niet leuk te vinden. Twee nadelen: de plug-in is slecht vertaald, en gebruikers zonder Social Plus zien al deze toevoegingen niet.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Eindelijk de I don't like-knop op Facebook met Social Plus.

18. Facebook cleaner

Liever wat minder toeters en bellen op Facebook? Probeer dan de add-on Facebook Cleaner. Alle advertenties, pokes en andere kaders waar u normaal gesproken niet vanaf kunt komen, zijn met deze browsertoevoeging voortaan verleden tijd. Dat geldt ook voor de suggestiekaders, waarin staat met wie u waarschijnlijk vrienden wilt worden. De essentie van het sociale netwerk komt dan opeens boven drijven: u ziet namelijk alleen nog de informatiekaders, statusupdates en gedeelde foto's. Ideaal voor de efficiënte netwerkgebruiker.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Ruim Facebook op en haal alle vervelende kaders uit het scherm.

19. AddThis

AddThis kent u misschien al van verschillende websites. U kunt hiermee direct berichten delen op Facebook, Twitter, iGoogle, Hyves en tientallen andere blogs en sociale netwerken. Maar AddThis is lang niet op elke site standaard aanwezig, en dan moet u alsnog zelf naar het sociale netwerk om een bericht te plaatsen. Daar kunt u wat aan doen: installeer de AddThis-add-on in uw browser. Voortaan hebt u een knop in de taakbalk van de browser zodat u met één klik websites of artikelen deelt.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome.

© PXimport

Deel met een klik op de knop een website met wie dan ook.

20. ScribeFire

Houdt u een blog bij, dan is de plug-in ScribeFire een aanrader. Meestal zijn de bewerkingsprogramma's om een nieuw blogbericht te plaatsen lastig en omslachtig. Zeker als u meerdere blogs bijhoudt, is het handig steeds dezelfde interface te kunnen gebruiken. Met ScribeFire kunt u direct vanuit de browser een bericht tikken en volledig opmaken, direct plaatsen op Wordpress, Tumblr, LiveJournal en andere websites of ervoor kiezen om dit automatisch op een later tijdstip te laten plaatsvinden. ScribeFire is al jaren een begrip bij de Firefoxgebruikers. Tegenwoordig hebben ook gebruikers van Chrome, Safari en Opera de mogelijkheid om ScribeFire te gebruiken.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Een blogeditor in de browser: ScribeFire zorgt ervoor.

21. TBuzz

Met TBuzz twittert u gemakkelijk over websites die u bezoekt. Sleep de TBuzz-knop naar uw bladwijzerbalk en de 'installatie' is voltooid. Bij de eerste klik moet u inloggen met uw Twitter-account, om vervolgens altijd te kunnen 'roddelen' over internet. TBuzz kijkt namelijk op Twitter rond of iemand praat over de site die u op dat moment bezoekt. U kunt direct reageren of een discussie starten. Quoten kan ook: selecteer een zin, druk op TBuzz en een citaat met mini-url verschijnt automatisch in uw tweet. Omdat de plug-in een verkapte bladwijzer is, werkt het met alle bekende browsers

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Het nieuws tweeten, lezen wat anderen zeggen en direct reageren met TBuzz.

22. Skype

Skype is een veelgebruikte beldienst, waarmee u met uw computer kunt bellen. Dit kan nu ook vanuit de webbrowser. De Skype-extenstie maakt van elk telefoonnummer dat u op websites ziet, een Skype-knop. Zodra u hierop klikt, kunt u met uw Skype-tegoed bellen. Sommige nummers zijn gratis te bellen (zoals uw Skype-contactpersonen) en zijn voorzien van een blauw icoon, de betaalde nummers zijn grijs.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome.

© PXimport

Bel mensen direct via Skype door op de Skype-knop in de browser te klikken.

23. One True Fan

Wat FourSquare is voor het 'echte leven', is OneTrueFan voor uw internetleven. Door in te checken op de website die u bezoekt, leest u direct wat andere bezoekers van deze website vonden en vinden. Zo leert u nieuwe mensen kennen en wordt u wijzer over het gebruik van die website. Daarnaast scoort u punten met uw bezoekjes en opmerkingen. Degene met de meeste punten wordt de One True Fan van een pagina. Zo wordt het surfen opeens een spel en is internet dus verslavender dan ooit tevoren. De plug-in regelt het geheel direct in de browser.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Check in op uw favoriete website en word een echte fan.

24. Goo.gl

De service Goo.gl van Google, verkort lange url's. Deze functie is erg handig bij het doorsturen van websites naar bekenden. U komt de links veel tegen bij diensten als Twitter en Facebook, waarbij het belangrijk is om weinig tekens te gebruiken bij het maken van een bericht. Goog.gl zit normaal gesproken standaard in de Google Toolbar. Gelukkig bestaat er ook een extensie voor Chrome en Firefox, waardoor u geen extra werkbalk hoeft te installeren. Via de rechtermuisknop opent het menu, waarmee de pagina verkort in een Google-url gezet kan worden.

Browsers: FireFox, Chrome.

© PXimport

Maak url's een stuk korter met Goo.gl.

25. Shutup

Ergert u zich vaak aan het commentaar van bezoekers op websites? Download dan de add-on Shutup. Dit zorgt ervoor dat alle reageer-secties op websites worden verwijderd. Voortaan leest u dus gewoon puur het nieuwsbericht of artikel en blijven de frustraties van medebezoekers achterwege. Shutup is een zogenaamd stylesheet, dit betekent dat het een alternatieve opmaak geeft aan websites. In Safari moet u dit zelf instellen, in Firefox en Chrome wordt dit automatisch voor u geïnstalleerd. De Safari-instructies vindt u op de website.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Opmerkingen van sitebezoekers zijn eenvoudig te verwijderen met een plug-in.

Foto / video

26. Cooliris

Cooliris maakt van uw computer een driedimensionale fotomuur. Werkte deze add-on eerst alleen maar voor de Google Afbeeldingen-zoekresultaten, tegenwoordig wordt YouTube, Facebook, Flickr, Picasa en Getty Images ook ondersteund. Het resultaat ziet er verrassend glad en vloeiend uit. U scrolt met uw muis over de muur, waarbij honderden foto's over het beeld glijden. De plaatjes zijn te openen, op te slaan en te delen met anderen. Helaas werkt deze mooie toevoeging niet goed op oude computers. Een pc, laptop of Mac met 1 GB aan geheugen en een multicore-processor wordt aangeraden.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Cooliris zorgt voor een sensationele fotomuur van online afbeeldingen.

27. OnlineTV Toolbar

Een extra werkbalk in uw browser plaatsen doet u vast niet zomaar. Het moet een echte toevoeging hebben aan het gebruiksgemak, anders zit een dergelijke balk alleen maar in de weg. Als u graag online tv-kanalen bekijkt en radiostations vanuit de hele wereld in een klik bij de hand wilt hebben, is de OnlineTV Toolbar toch een aanrader. Duizenden nieuwskanalen, muziekzenders en sportevenementen zijn zonder het opstarten van speciale software direct af te spelen. Wilt u dus niets missen van het nieuws aan de andere kant van de wereld, dan is er zo een lokale zender en zit u op de eerste rij.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Een werkbalk met een nuttige functie: tv kijken in de browser.

28. Tineye

Tineye is een afbeeldingzoeker die specifieker zoekt dan een zoekmachine zoals Google. Met de browser-add-on hoeft u voortaan slechts met de rechtermuisknop op een afbeelding te klikken en te kiezen om meer soorten van dezelfde foto op het internet te zoeken. Tineye vindt vervolgens grotere, kleinere, bewerkte en alternatieve versies van dezelfde afbeelding. Het verschil met Google is dat Tineye niet zoekt op websites waarop een foto of plaatje staat met dezelfde omschrijving, maar op de id-code van elke online afbeelding. Het resultaat is dus vele malen nauwkeuriger dan met elke andere zoekmachine.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Tineye gaat verder waar Google stopt: effectiever foto's zoeken.

29. Flickr Original

Een originele afbeelding openen op of downloaden van Flickr gaat met de Flickr Original-extensie vele malen sneller. Het enige wat u voortaan hoeft te doen is met de rechtermuisknop te klikken op een afbeelding en op View Original Flickr Image of Download Original Flickr Image te klikken. De add-on zoekt naar de broncode van de afbeelding en haalt automatisch het originele bestand op van de server. U hoeft dus nooit meer eerst meerdere keren door te klikken om tot de bron van de foto te komen. Handig en snel, voor wanneer u graag mooi en interessant fotowerk naar de computer haalt.

Browsers: FireFox, Safari.

© PXimport

Download direct een Flickr-foto via een rechtermuisklik.

30. Microsoft Silverlight

Het afgelopen jaar zijn steeds meer websites overgegaan op Silverlight van Microsoft. Het is een alternatief voor Adobe Flash, waarbij video in hoge kwaliteit gestreamd en gedownload kan worden. Omdat veel websites u de keuze geven om een video in Flash of Silverlight te bekijken, kan een test met Silverlight zeker geen kwaad. Na de installatie komt Silverlight alleen terug wanneer een site daarom vraagt. In de volgende versie (5) zal het afspelen van video ook worden ondersteund door de computerprocessor, voor nog betere resultaten.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Silverlight is opeens niet meer weg te denken uit de online wereld.

31. Veetle TV

Veetle is een soort online televisiekanaal, gespecialiseerd in HD-video's. Om video's in HD te kunnen bekijken, dient u de Veetle TV-plug-in te installeren in uw browser. Enorm scherpe kanalen zijn razendsnel, zonder lange buffertijden, schermvullend te bekijken. U kunt ook gratis een eigen Veetle-kanaal beginnen, waarbij u uw eigen inhoud kunt bepalen. De inhoud van Veetle is geordend in categorieën, zoals sport, films, nieuws en onderwijs, maar ook bijvoorbeeld tekenfilms zijn te zoeken en gratis af te spelen.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Kijk haarscherp HD-video's op de site van Veetle.

32. Picnik

Picnik is een gratis online fotobewerkingsprogramma. Alle basis-fotobewerkingen zijn direct in de browser uit te voeren op foto's die uploadt, of op afbeeldingen die ergens op het net staan. De extensie voor uw browser maakt het online bewerken nog makkelijker. Met een rechtermuisklik op een afbeelding is Picnik direct op te roepen. Vervolgens kunt u een screenshot maken, de afbeelding delen met andere websites of uiteraard bewerken op de site van Picnik. Alle plaatjes zijn met Picnik te bewerken, delen en online of offline op te slaan.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome.

© PXimport

Snel een foto bewerken en opslaan met de Picnik-plug-in

33. ViLoader.net

Een filmpje downloaden van streaming-sites zoals YouTube kunt u op diverse manieren doen. Een handige plug-in is die van de website ViLoader. Op deze site is een url van de video in te voeren, waarna de dienst het filmpje automatisch downloadt. De functie is nu ook te installeren in het menu van de rechtermuisknop. Installeer de plug-in, en voortaan hoeft u alleen op een filmpje te klikken en het downloaden kan beginnen. De video staat vervolgens gewoon op de harde schijf, tussen al uw andere mediabestanden.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Opera.

© PXimport

ViLoader haalt videobestanden van online naar offline.

34. AlternaTIFF

Het openen van afbeeldingen in tiff-formaat in een browser wil nog wel eens fout gaan. Tiff-bestanden zijn niet-gecomprimeerde afbeeldingen, en deze worden niet vaak op internet gebruikt. Vandaar dat browsers weinig aandacht besteden aan het kunnen openen van dit formaat. Mocht u een tiff-bestand tegenkomen dan is de plug-in AlternaTIFF erg handig, met deze extensie kunt u in uw webbrowser al deze afbeeldingen zonder problemen openen. Hij is beschikbaar voor 32- en 64bit-versies van Windows.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Opera.

© PXimport

Toon tiff-bestanden in uw browser.

35. Zamzar Web Browser Button

Zamzar is een online converteerservice. U kunt op deze website ontzettend veel bestanden omzetten naar andere formaten. Het werkt onder andere bij foto's, documenten, muziekbestanden, video's, e-books en zip- en rar-bestanden. Handig is dat Zamzar ook een Convert it!-knop heeft ontwikkeld. U sleept deze gewoon van de Zamzar-website naar uw favorietenbalk. Nu kunt u op ieder moment erop drukken, waarna Zamzar de website doorzoekt op te converteren bestanden. Wilt u bestanden converteren die groter zijn dan 1 GB, dan moet u een account aanmaken.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Converteer media uit websites met de Zamzar-knop.

Overige toevoegingen

36. Minimap

Even snel een adresje op de kaart opzoeken gaat razendsnel met Google Maps. Het is echter nóg handiger om Maps geïntegreerd te hebben met uw browser. Minimap zorgt hiervoor. Het is verkrijgbaar als oproepbare zijbalk (Firefox) of knop in de taakbalk (Chrome). Beide edities hebben flink wat functies. Niet alleen zijn adressen op te zoeken door het adres te slepen naar, of te plakken in de add-on, ook is Google Earth direct oproepbaar en zijn alle locaties te exporteren en op te slaan. Ook een routebeschrijving is met één klik gemaakt.

Browsers: FireFox, Chrome.

© PXimport

Google Maps vanuit de taakbalk: met Minimaps kan het.

37. IE Tab

Sommige websites zijn gebouwd om getoond te worden via Internet Explorer. Die gedachte is niet zo gek, aangezien een grote meerderheid van de internetters lange tijd IE gebruikte. Pech voor alternatieve browsers? Nee, met IE Tab opent u in Firefox of Chrome een tabblad, waarbij de geopende website denkt dat u in Internet Explorer zit. Alle technieken die de browser van Microsoft gebruikt, worden nu gebruikt in dat ene tabblad. En dat zijn er meer dan u zo denkt. Zelfs wereldwijd bekende websites krijgen met IE Tab opeens 'nieuwe' knoppen erbij, waaruit blijkt dat universele websites nog maar lastig te vinden zijn.

Browsers: FireFox, Chrome.

© PXimport

Houd een website voor de gek met deze Internet Explorer-tabbladen.

38. PanicButton

Snel alle openstaande webpagina's wegdoen met een klik of druk op de knop? De PanicButton-add-on voor uw browser doet dit. Ideaal voor die momenten waarop u eigenlijk zou moeten werken, maar liever op YouTube een grappig filmpje bekijkt. Zodra u de baas binnen ziet of hoort komen, klikt u op de PanicButton in uw browser en de pagina's verdwijnen gelijk. Zodra de kust weer veilig is, drukt u wederom op die knop en de pagina's openen weer zoals ze eerst stonden. Om het nog anoniemer te maken, kunt u kiezen uit verschillende button-pictogrammen.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Snel uw websites verbergen met de paniekknop.

39. Web2pdf

Een webpagina omzetten naar pdf-formaat is ideaal om documenten te delen met vrienden en collega's. De Web2pdf-add-on werkt snel en effectief. U kunt met een druk op de knop een pagina als pdf opslaan, online openen, een link delen met anderen en het document in bijvoorbeeld Google Docs bekijken. Het document is vervolgens ook op te slaan op de harde schijf. Op dit moment wordt de echte add-on nog niet in de browsers Opera en Safari ondersteund, maar deze gebruikers kunnen wel een knop naar hun favorietenbalk slepen. Deze knop doet vervolgens hetzelfde basiswerk als de add-on.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Vorm razendsnel een webpagina om tot pdf-bestand.

40. iReader

Safari-gebruikers kennen de functie al: een nieuwsbericht of ander artikel 'uitnemen' uit de website, om zo de tekst rustig als een krantenartikel te kunnen lezen. De iReader extensie doet hetzelfde voor Firefox en Chrome. De add-on werkt 'slim', wat wil zeggen dat hij in werking treedt zodra een artikel wordt geïdentificeerd als een stuk tekst. Een druk op de i-knop of op het iReader-logo in de taakbalk zorgt ervoor dat de rest van het scherm verduisterd wordt en de tekst apart getoond wordt. Een menubalk met opties als printen en zoomen, zorgt ervoor dat u zich in een duur softwarepakket waant.

Browsers: FireFox, Chrome.

© PXimport

Even concentreren op een stuk tekst met iReader.

41. Turn Off the Lights

Met deze add-on doet u het licht, wat felle witte achtergronden van pagina's als YouTube leveren, volledig of voor een gedeelte uit. Zo focust het beeld zich volledig op de video die u afspeelt. U wordt niet meer afgeleid door andere tekstkaders en knipperende advertenties. Het pictogram van Turn Off the Lights zit niet in de taakbalk, maar in de adresbalk van de browser. Klik erop en het doet zijn werk. U kunt een eigen sneltoets instellen, diverse opties zoals kleuren, flash detectie en meer bepaalt u ook zelf.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Waan u in een bioscoop door het licht even uit te zetten.

42. Last.fm

Fanatieke gebruikers van Last.fm: de online muziekdienst waarmee u nieuwe muziek kunt luisteren en ontdekken heeft ook een plug-in voor Google Chrome. Het toont uw onlangs afgespeelde liedjes (wat overigens alleen werkt wanneer u de Last.fm Scrobbler hebt geïnstalleerd op de computer), suggereert te bezoeken concerten en laat zien welke artiesten op het moment populair zijn. Voor Firefox bestaat er een soortgelijke add-on, die door het leven gaat als Fire.fm, met ongeveer dezelfde functies en opties als die voor Chrome. Zo zijn ook Last.fm-radiostations direct vanuit de browser te luisteren.

Plug-in-pagina browser

Browsers: FireFox, Chrome.

© PXimport

Muziekliefhebbers houden de muziekwereld in de gaten met Last.fm.

43. Buienradar

De populairste website op het gebied van weerberichten in Nederland: dat is Buienradar. De website is erg gebruiksvriendelijk, de radar toont het actuele wolkendek boven het land en vertelt u de buitentemperatuur. Buienradar is toe te voegen als plug-in aan de browser. Handig voor als u even snel wilt zien of u een paraplu nodig hebt. Buienradar is ook beschikbaar voor de mobiele telefoon, iPad, sociale netwerken als Hyves en Facebook, als gadget op uw bureaublad en als screensaver.

Browsers: Internet Explorer, Chrome.

© PXimport

Even de radar checken om te zien of er regen op komst is met Buienradar.

44. Invisible hand

Met Invisible Hand, een Engelse term voor een evenwichtige vraag en aanbod op de markt, ziet u bij elke zoektocht naar producten een gele balk verschijnen in uw browser. Hierin leest u direct bij welke online webwinkels het product te koop is en, veel belangrijker, of het daar goedkoper verkrijgbaar is. Het werkt voor veel producten, zoals boeken, stereosets en zelfs vakanties. Het mooie is dat deze gele balk alleen verschijnt wanneer het opmerkt dat u naar een specifiek product zoekt, verder merkt u niets van deze plug-in. Het is vooral op de Amerikaanse markt gericht, maar ook via die webwinkels kunnen Nederlanders vaak bestellen.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Zie bij een koopjesjacht direct waar het product goedkoper is.

45. Realplayer

RealPlayer probeert al enige tijd terug aan de top te komen, waar het was aan het begin van de opkomst van internet voor 'het gewone volk'. Dat lukt Real behoorlijk goed. Met de nieuwste RealPlayer haalt u namelijk niet alleen mediaspeler-software in huis, maar tegelijk ook een converter, sociaal netwerk-deler, en mediabeheerder. Bovendien krijgt u er een browserextensie bij. Hiermee zijn diverse soorten online videobestanden met de Download this Video-knop te downloaden naar de harde schijf. Een trimmer zorgt ervoor dat u de videolengte zelfs kunt bewerken.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome.

© PXimport

Download video's met de RealPlayer-downloadknop.

46. Forecastfox

Om het actuele weerbericht te checken in Nederland kunt u vanzelfsprekend bij Buienradar terecht, die een uitstekende add-on heeft voor Chrome. Forecastfox is een uitgebreidere toevoeging, waarmee u in de taakbalk een icoontje krijgt dat aangeeft hoe warm of koud het is, en of het zonnig of bewolkt is. Zodra u hierop klikt, komt een uitgebreid weerbericht naar voren. De voorspellingen, gevoelstemperaturen en windkracht zijn allemaal ingebouwd. Voor nog meer details is door te klikken naar de website van AccuWeather.

Browsers: FireFox, Chrome.

© PXimport

Houd het weerbericht scherp in de gaten.

47. Slickscreen

Als u een grote monitor gebruikt, kan de add-on Slickscreen van pas komen. U kunt webpagina's in diverse formaten openen en indelen op het scherm. Denk bijvoorbeeld aan het idee dat driekwart van het beeld voor uw favoriete nieuwspagina gebruikt wordt, terwijl het overblijvende deel gebruikt wordt voor Hyves of het laatste beursnieuws. Eigenlijk is Slickscreen geen plug-in voor uw browser, maar wordt de browser gebruikt voor Slickscreen. Het is namelijk een licht software-programma, dat u dient te installeren op de computer. Het werkt met elke bekende browser van het moment.

Browsers: Internet Explorer, FireFox, Chrome, Safari, Opera.

© PXimport

Deel uw webbrowser in zoals u dat wilt met Slickscreen.

48. Tabbladen kopiëren

Met de add-on Duplicate Tab is een huidig geopend tabblad eenvoudig te kopiëren en plakken in een nieuw venster. Ook is een pagina om te toveren tot volledig scherm, en zijn meerdere geopende tabbladen samen te voegen tot één geopend browserscherm. Ervaren gebruikers van een browser als Google Chrome weten dat deze functie standaard in hun browser zit gebakken, maar de Firefoxer moet het dus met deze plug-in doen. Diverse snelkoppelingen zorgen voor een snel gebruik van de toevoeging, zowel in de taakbalk als via een toetsenbordcombinatie.

Browsers: FireFox.

© PXimport

Van tabblad naar nieuwe pagina in een muisklik.

49. Kleine IMDb

Filmliefhebbers zijn vaste bezoekers van de Internet Movie Database. Een nadeel van die website is de drukte: overal staan kaders om nieuwe films te ontdekken, pagina's te delen met vrienden en direct een dvd via Amazon aan te schaffen. Al deze kaders laat u weg met de Less IMDb-plug-in voor de webbrowser. Zo tovert u deze uitstekend in elkaar stekende website om tot een pagina met enkel de meest essentiële informatiekaders. In principe ziet de website er nu uit, zoals u deze wellicht kent van de applicatie voor de iPhone of Android-telefoon.

Browsers: FireFox, Chrome, Safari.

© PXimport

Advertenties en suggesties op IMDb halt u weg met Less IMDb.

50. AutoCopy

AutoCopy (Firefox, Chrome) is zo'n plug-in waarvan u waarschijnlijk denkt: waarom bestaat een dergelijke optie niet standaard in elke browser? Wat het doet is namelijk het volgende: u selecteert een stuk tekst op een website, om bijvoorbeeld te kopiëren en plakken in Microsoft Word. Normaal gesproken kopieert u met Ctrl+C of de optie kopiëren uit de taakbalk en neemt Windows automatisch de originele opmaak mee. AutoCopy kopieert de tekst al direct bij het selecteren en laat de opmaak juist weg. Zo plakt u altijd alleen de letters in de opmaak van uw Word-document.

Browsers: FireFox, Chrome.

© PXimport

Tekst kopiëren zonder de opmaakstijl mee te nemen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten