5 wijsheden van Apple-ceo Tim Cook

© CIDimport

5 wijsheden van Apple-ceo Tim Cook

Geplaatst: 2 juni 2012 - 05:17

Aangepast: 16 november 2022 - 09:36

Redactie ID.nl

Apple laat alleen los wat en wanneer het zelf wil, op eigen conferenties. Ceo Tim Cook is nu wel verschenen op andermans tech-congres. 5 inzichten van Jobs' opvolger.

Workaholic en Apple-leider Tim Cook gaf deze week acte de presence op D10, de conferentie georganiseerd door ict-blog AllThingsD van The Wall Street Journal. Naast een obligate liefdesuiting over zijn leiderschap van Apple (“I'm loving every minute of it") laat hij nog wat wijsheden los.

Pokerles van Jobs

Cook bejubelt zijn voorganger, Steve Jobs. Die grondlegger van Apple heeft hem veel bijgebracht. Eén van de belangrijkste lessen die Cook heeft geleerd, is dat je nooit je hand moet laten zien. Net als in poker: laat de andere spelers niet zien wat voor kaarten je hebt. Zodat ze niet weten wat je van plan bent. Klinkt logisch, maar bedrijven hebben ook buitenstaanders nodig, zoals partners en toeleveranciers.

Het pokerspel van Apple is dan ook niet alleen voor directe concurrenten, maar ook voor toeleveranciers (die soms ook weer concurrenten kunnen zijn of worden, zoals Samsung). Daarnaast is er ook nog de eigen werknemer. Apple zet nieuwe medewerkers soms op projecten die echt en serieus lijken, maar dat helemaal niet zijn. Een nepproject dus, om te zien of iemand écht betrouwbaar is. Of dat 'ie informatie lekt naar de nieuwsgierige buitenwereld, prototypes verliest buiten de Apple-campus, of ergere acties.

Apple neemt mensen ook aan voor nepfuncties en nepprojecten, bevestigt een voormalig mederwerker (vanaf 0:30):

[youtube]jmUhZ6wt3Oo[/youtube]

Geheimen beter geheim houden

Wat pokeren en geheimhouding betreft, heeft Cook ook een toezegging gedaan. Apple gaat zijn geheimen nog beter geheim houden. "We gaan de geheimhouding rond producten verdubbelen", schrijft Nu.nl op uit de mond van de Apple-ceo. Geen gek voornemen na het bijna 'op de klok' uitlekken van iPhone-prototypes.

Goed, er is momenteel (nog?) geen sprake van complete Apple-smartphones of -tablets die op straat zijn gekomen, maar uitgelekte componenten en loslippige leveranciers zijn er nog altijd genoeg. De geruchtenstroom op basis van deze aankomende - of vermeende - Apple-producten zwelt dan ook weer aan.

Cook laat zelf dan ook niets los over waar zijn bedrijf mee bezig. Hij is wel “nog nooit zo verwonderd geweest over alle dingen waar ik vandaag niet over kan praten". Er zijn volgens de ceo “ongelofelijke dingen" in aantocht. Hetzelfde geldt voor Apple-medewerkers en -toeleveranciers die nu al zijn gebonden aan vergaande maatregelen om informatie binnen te houden. Een deel van deze vergaande 'need-to-know' cultuur is al beschreven in het boek Inside Apple.

Chinese arbeiders krijgen wat ze willen

De hoogste baas van het eigenzinnige en niet bepaald loslippige bedrijf zegt dat er wel een uitzondering is voor de geheimhouding. Hij noemt de verantwoordelijkheid naar leveranciers toe en milieukwesties. Apple wil op die gebieden het meest transparante bedrijf zijn. “Op dat gebied wil ik wel dat mensen ons kopiëren", hint hij naar de vele patentrechtszaken waar zijn bedrijf in is verwikkeld.

Apple heeft op het gebied van milieu en productie van zijn iApparaten al veel kritiek gekregen, inclusief verzonnen verhalen van acteur en artiest Mike Daisey. De fabrieken van de Chinese productiegigant Foxconn staan niet bekend om de goede arbeidsomstandigheden in zijn fabrieken. Daar worden iPhones geproduceerd, maar ook veel elektronica voor andere computerleveranciers.

Cook reageert nu op de Foxconn-problemen met de mededeling dat Apple eraan werkt om overwerken terug te dringen. Maar dat is best lastig, aldus de ceo. “Sommige mensen willen veel werken", zegt de topman van wie zelf al jaren bekend is dat zijn werkdag om 4:30 uur 's ochtends begint. Sommige mensen willen volgens Cook graag verhuizen voor een baan en daar dan een jaar of twee werken. “En dan terug naar hun dorp verhuizen en zoveel geld mee terug brengen als ze maar kunnen."

De Apple-ceo geeft wel openlijk toe dat er nog werk aan de winkel is, om de werkomstandigheden te verbeteren voor de 700.000 arbeiders die werken bij Apple's Chinese toeleveranciers. Kort na Cooks optreden op de D10-techconferentie is er weer een vernietigend rapport uitgekomen over de uitbuiting van Foxconn-arbeiders. Eerder is al geconstateerd dat het productiebedrijf diverse wetten in het eigen land schendt.

Patentzaken zijn lastig

Apple is wereldwijd verwikkeld in meerdere rechtszaken - tegen en van meerdere bedrijven - over patenten en ontwerpen. Cook noemt deze patentzaken lastig en vervelend: een “pain in the ass". Hij zit met de nalatenschap van Steve Jobs' nucleaire oorlog tegen Android. Toch lijkt de huidige Apple-ceo bereid deze juridische gevechten door te zetten, ondanks de pijn die hij erdoor lijdt.

De recente schikkingsgesprekken tussen Cook en zijn Samsung-tegenhanger zijn ogenschijnlijk op niets uitgelopen. Dat door de rechter opgelegde topoverleg heeft dus niet voorkomen dat de rechtszaak in California van start gaat. Overigens is dat maar één van de vele zaken die de twee techreuzen tegen elkaar voeren.

Cook heeft eerder al aangegeven best te willen schikken, als Samsung maar toegeeft dat het fout bezig is en daarmee stopt. Dit klinkt voor welwillenden als een bereidheid tot schikking, maar voor critici als slechts een bereidheid tot winnen; langs de ene of de andere weg. Ceo Cook heeft op de D10-conferentie nogmaals zijn overtuiging uitgesproken dat Apple niet de ontwikkelaar voor de wereld moet zijn. “We willen gewoon dat andere mensen hun eigen dingen uitvinden."

Daar voegt hij nog aan toe dat zijn bedrijf niet alleen de eigen patenten verdedigt, maar ook het eigen gebruik van andermans patenten. Apple heeft ook licenties op gepatenteerde technologie van derden, waarvoor het die partijen betaalt.

Hierbij merkt Cook een belangrijk verschil op tussen de eigen patentaanklachten en die van anderen: “Het overgrote merendeel daarvan gaat om standaard-essentiële patenten. Dit is een gebied waar het huidige patentsysteem kapot is. Niemand zou een verkoopverbod moeten kunnen krijgen op basis van een standaard-essentieel patent".

Het verleden is ballast

Waar Microsoft zijn marktdominantie mede dankt aan compatibiliteit, heeft Apple het al meermaals aangedurfd te breken met het verleden. Hedendaagse Windows-versies kunnen nog altijd antieke DOS-programma's draaien, maar moderne Macs weigeren oudere OS 9-code en zelfs programma's voor de oorspronkelijke PowerPC-variant van Mac OS X.

Met iOS voor de iPhone en iPad heeft Apple het Mac-verleden helemaal losgelaten. Bewust, want dat heeft voordelen, zegt Cook. Terwijl Microsoft met Windows 8 zowel computers als tablets wil bestrijken, legt de Apple-ceo uit dat die aanpak verkeerd is. “In mijn ogen zijn de tablet en de pc verschillend."

"Je kunt dingen doen met de tablet als je niet belast bent met de legacy van de pc", antwoordt hij op vragen van techjournalist Walt Mossberg. Het ondersteunen van het verleden vereist het optillen van beengewichten, aldus de Apple-ceo. “Producten draaien om trade-offs, en je moet dan moeilijke beslissingen nemen. Je moet kiezen."

Cook erkent nog wel dat Apple's aanpak niet de enige manier is om tablets te maken. Hij trekt de vergelijking met een gecombineerde broodrooster/koelkast: de som is dan niet méér dan de delen. Misschien dat iemand die twee apparaten wel samenbrengt, zegt Cook, maar dat zal niet Apple zijn. Dat is niet wat de iPad-maker volgende week aankondigt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten