5 vragen over het Apple-importverbod

© PXimport

5 vragen over het Apple-importverbod

Geplaatst: 7 juni 2013 - 03:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Redactie ID.nl

Apple mag niet langer iPhones en iPads naar de Verenigde Staten importeren. Vijf vragen over deze opmerkelijke beslissing.

1. Wat is er precies besloten?

Samsung heeft in juni 2011 bij de internationale handelscommissie ITC een viertal klachten ingediend over technologie die misbruik maakten van patenten in het bezit van de Zuid-Koreanen. Van die vier klachten heeft de rechter er drie afgewezen en één toegekend. Het vonnis houdt in dat Apple per direct een importverbod krijgt opgelegd voor de Amerikaanse markt. Daarnaast dreigt ook een verkoopverbod op iPhones en iPads die reeds in de winkels liggen, maar daar kan president Obama binnen zestig dagen een veto over uitspreken.

2. Op welke technologie heeft het verbod betrekking?

Het patent (U.S. Patent No. 7.706.348) dat Apple schendt heeft betrekking op een chip die wordt gebruikt voor draadloze 3G-communicatie. Deze chip is tot en met de iPhone 4 en iPad 2 in de toestellen verwerkt die in de VS door telecomproviders verkocht worden. Vanaf de in 2012 ontwikkelde iPad 3 en iPhone 4S gebruikte Apple een andere 3G-chip, waardoor alle nieuwe iOS-apparaten van het verbod gevrijwaard blijven. In de originele aanklacht wilde Samsung ook de meeste recente toestellen van de markt laten verbieden.

3. Laat Apple zich zo gemakkelijk aftroeven?

Apple verwachtte niet dat het zo ver zou komen. Het bedrijf verweerde zich door te stellen dat Samsung het standaardessentiële patent niet beschikbaar stelde onder FRAND-licentievoorwaarden, maar de ITC stelde desondanks Samsung in het gelijk, ondanks dat de Zuid-Koreanen exorbitant hoge tarieven voor gebruik van de technologie vroegen. Omdat Apple van mening is dat bij iedere andere rechter Samsung bakzeil zou hebben gehaald, gaat het bedrijf in hoger beroep.

4. Kan dit verbod ook voor Nederland gaan gelden?

In Europa is het de trend dat standaardessentiële FRAND-patenten niet meer ingezet worden om een verkoopverbod te eisen. Het huidige vonnis heeft uitsluitend betrekking op de Verenigde Staten en op dit moment lopen er geen 3G-zaken in Europa, dus Nederlandse consumenten hoeven op dit moment niets te vrezen. Overigens heeft Samsung eerder gezegd dat dergelijke importverboden niet in het voordeel zijn van consumenten in Europa en “elders”.

5. Wat kunnen we nog meer verwachten in deze patentoorlog?

Apple en Samsung liggen met elkaar in de clinch sinds Apple in april 2011 claimde dat Samsung met de Galaxy S, Epic, Galaxy Tab en Nexus de iPhone en iPad kopieerde. Het bedrijf dwong daarmee een schadevergoeding af van ruim 600 miljoen dollar. Sindsdien voeren beide bedrijven een verbeten strijd uit bij verschillende rechtbanken in Zuid-Korea, Japan, Nederland, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Australië, Italië en Engeland.

Deze meest recente uitspraak zal de gemoederen niet tot bedaren brengen, denkt analist Will Stofega van IDC. Sterker nog, hij verwacht dat de strijd verder oplaait, vertelt hij aan persbureau Bloomberg. “Er is nog veel om voor te strijden. De relatie is nu zo bekoeld, dat ik niet denk dat het snel tot een wapenstilstand komt. Beide partijen hebben diepe zakken en verdienen veel geld. Ik denk dat ze zich geen zorgen maken over de kosten van deze rechtszaken.”

Toch zullen bedrijven op een gegevens moment de vredespijp moeten gaan roken, vindt patentadvocaat Scott Daniels. “Ze moeten toenadering zoeken of het gaat uiteindelijk ten koste van het marktaandeel van beide bedrijven.” Hoewel Samsung nog de belangrijkste componentenleverancier van Apple is, probeert het Amerikaanse bedrijf de laatste tijd minder afhankelijk van de Zuid-Koreanen te worden door andere partners te vinden.

BRON: COMPUTERWORLD.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten