5 verbeterde applicaties in Lion

Door: serenity-caldwell | 21 juni 2011 08:37

Mac

Mac OS X Lion zal vanaf juli beschikbaar zijn in de Mac App Store. Niet alleen heeft het besturingssysteem zelf een facelift ondergaan, ook de meegeleverde standaard applicaties zijn flink onder handen genomen.

1. Handtekeningen in Preview

We kunnen nog steeds niet afstappen van de behoefte om documenten te faxen. Hoe je het wendt of keert, dit stokoude mailingsysteem heeft nog een aantal voordelen boven e-mail, zoals het kunnen ondertekenen van documenten. Als het aan Apple ligt, kan de faxmachine eindelijk met pensioen. Preview krijgt namelijk een optie in Lion om documenten te ondertekenen.

De ingebouwde PDF-software van OS X biedt straks een optie waarmee je handtekeningen in kunt scannen via de webcam in je Mac. Van de handtekening wordt vervolgens een vector-afbeelding gemaakt die je in iedere vorm in je door te sturen document kunt plaatsen.

2. Volg volledige conversaties in Mail

Mail heeft in Lion een complete facelift ondergaan – zo sterk dat Apple dit apart uitlichtte in de WWDC-keynote als één van de tien nieuwe features in het besturingssysteem. In de vernieuwde applicatie zijn veel noviteiten te vinden, maar één ervan zal vooral Gmail-gebruikers uit hun browser moeten trekken: het kunnen weergeven van gerelateerde conversaties.

Mail in Lion kent standaard de conversatieweergave, wat zoveel betekent dat je de antwoorden en follow-ups op een mailbericht elders in de lijst weergegeven worden. Als je iemand bent die zijn mail graag gegroepeerd houdt, zoals in Gmail standaard gebeurt, dan kun je door het aanvinkel van een optie in Lion alle mail gegroepeerd en gerelateerd laten weergeven, onafhankelijk van de maplocatie in Mail. Dit betekent dat ook e-mail vanuit de map Verzonden in je lijst wordt weergegeven, zodat je in een gesprek ziet wat je zelf hebt geantwoord.

3. Maak van je Mac een pashokje

Zoals kort werd gedemonstreerd in de WWDC-keynote, kent Apple’s Photo Booth-applicatie een aantal nieuwe animatieffecten – waaronder Dizzy, waarmee je een aantal getekende vogeltjes langs je hoofd kunt laten vliegen of Lovestruck, waarmee er hartjes uit jouw persoon lijken te komen. Maar de grootste verandering is toch wel de toevoeging van de volledige scherm-optie.

In Lion kunnen meerdere standaardapplicaties zoals Safari, Mail, Preview en iCal in volledig scherm draaien. Photo Booth gaat nog een stapje verder met deze mogelijkheid door je scherm op te tuigen als feestelijk fotohokje, compleet met slingers en andere frutsels. Je kunt het soort afbeelding aanpassen – stil, vier foto’s achter elkaar of video – via een virtuele draaiknop aanpassen en met je vinger tussen de effecten wisselen.

4. Doe meer met video in QuickTime

QuickTime Pro was jaren geliefd bij videofreaks. Het programma bood geavanceerde codes, videomanipulatie en –rotatie functies en allerlei extra plug-in mogelijkheden. Toch ging de Pro-versie met pensioen toen QuickTime Player 10 uitkwam en gingen de favoriete trucs en tweaks verloren. QuickTime in Lion doet denken aan het krachtige QuickTime Pro dankzij de mogelijkheid om clips samen te voegen, ze te roteren en de audio te exporteren.

Het nieuwe QuickTime biedt daarnaast de mogelijkheid om een gedeelte van het scherm op te nemen, waarbij het zelfs mogelijk is om muisklikken te laten zien en een spotlight op de muisaanwijzer te richten.

5. Deel je scherm met anderen

Screen Sharing bestaat al sinds de Leopard-update uit 2007, maar is verder geoptimaliseerd in Lion. Je kunt anderen van buitenaf toegang geven tot jouw desktop, zonder dat je daarvoor je eigen account of computer hoeft te verlaten, dankzij de ondersteuning van meerdere user-accounts. Jij stoort anderen niet en zij storen jou niet. Als iemand geen gebruikersaccount voor je computer heeft, kunnen ze inloggen met een Apple ID; de persoon achter de computer kan deze autoriseren voor toegang en gebruikers verbinding laten maken alsof ze binnen een lokaal gebruikersaccount ingelogd zijn.

Werk je met iemand op afstand samen? Je kunt de Observe Only-modus gebruiken waarin je de acties op een andere computer kunt zien zonder daarop in te breken. Screen Sharing kent een aanpasbare taakbalk, waarmee je eenvoudig kunt wisselen tussen Observe en Control-modus en de applicatie naar een volledig scherm kunt zetten.

0 Reactie(s) op: 5 verbeterde applicaties in Lion

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.