© CIDimport

5 twijfels over de iPad mini

Geplaatst: 13 oktober 2012 - 05:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jasper Bakker

Volgens geruchten onthult Apple komende week een kleinere iPad. De verwachte uitnodigingen zijn afgelopen woensdag niet gekomen. Misschien komt de iPad mini wel, maar dan nog zijn er twijfels.

Geen uitnodiging

Het gesloten Apple nodigt pers en fans uit tot 'Kremlin-vorsen'; het gissen naar plannen en intenties op basis van schaarse brokjes informatie. Kruimels die Apple zelf bewust uitstrooit, onder meer in zijn uitnodigingen voor persevenementen. Zo heeft het laatst bewust ingehaakt op de breed gekoesterde verwachting dat de iPhone 5 eraan komt: “Het is bijna hier", met het getal 5 als schaduw van de 12 die de datum van de bijeenkomst aangeeft.

Begin dit jaar verklapte Apple de komst van het high-res touch-scherm Retina voor de iPad 3 in de uitnodiging. En een jaar eerder gaf de fabrikant duidelijk aan dat het de iPad 2 ging aankondigen. Het duiden van Apple's bewust hintende uitnodigingen is een kunst op zich.

Alleen ditmaal is er kort vóór de verwachte onthulling nog niets te bekennen. Normaliter komt Apple toch wel minimaal een week vantevoren met een uitnodiging. Zodat pers én publiek zich kan verheugen, opwinden, voorbereiden, enzovoorts. Zodat nieuwsberichten over de aankondiging van een aankondiging vele homepages en krantenpagina's kunnen sieren.

Ditmaal niet. Misschien dat Apple nu kort vantevoren pas uitnodigt? Of is er misschien sprake van uitblijven van een denkbeeldige uitnodiging voor een dito aankondiging van een niet-bestaand product?

Apple wil niet volgen

Een andere twijfel aan de komst van een iPad mini is dat Apple geen volger wil zijn. Fanboys zouden zeggen: Apple ís geen volger. Critici zouden zeggen: Apple volgt juist wél. En er tussenin ligt wellicht de werkelijkheid: Apple innoveert, volgt indien nodig en verfijnt wat anderen proberen.

De iPhone was echt niet de eerste smartphone, ook niet met touch. Het was wel de eerste die gelijk aantrekkelijk, bruikbaar, makkelijk en zelfs begeerlijk was. Idem dito voor de iPad, die jaren terug al is voorgegaan door bijvoorbeeld pc-tablets met een licht aangepast Windows XP. Waar die oer-tablets de plank missloegen, heeft Apple gewacht tot technologie en tijd rijp waren.

Wat 7 inch tablets betreft, is iOS-concurrent Android al voorgegaan. Met enig succes. De Kindle Fires van Amazon, de uiteenlopende maxi-smartphones en mini-tablets van Samsung, en de Nexus 7-tablet van Google zelf die fabrikant Asus ook op de markt brengt. We hebben het hier over tablets klein van formaat maar toch goed van presteren. Dit in tegenstelling tot de vele prijsstunters met krappe schermen die de markt al hebben overspoeld en niet bepaald veroverd.

Steve Jobs is tegen

Steve Jobs is niet meer, maar zijn sturende hand is er nog wel. Ook een jaar na zijn overlijden. De mede-oprichter en grote leider van Apple heeft zich altijd duidelijk uitgelaten over kleine tablets, net zoals over netbooks. “7 inch tablets zullen DOA zijn, dead on arrival", sloot Jobs een toespraak af precies twee jaar geleden, in oktober 2010.

De fabrikanten van die mini-pads “zullen de pijnlijke les leren dat hun tablets te klein zijn om dan de omvang volgend jaar vergroten". Zo'n vergroting laat zowel klanten als developers in de steek: zij blijven achter met een te vondeling gelegd product. De toenmalige Apple-ceo argumenteerde dat elke tabletgebruiker ook al een smartphonegebruiker is.

“En geen enkele tablet kan opboksen tegen de mobiliteit van een smartphone, het gemak van passen in je broekzak of handtas, de onopvallendheid bij gebruik in een menigte", oordeelde de topman. Dus is het volgens hem de verkeerde keuze om kostbare display-ruimte van een tablet op te offeren voor gebruikers die toch al een smartphone bij zich hebben.

“De 7 inch tablets zijn tweeners: te groot om te concurreren met een smartphone en te klein om te concurreren met een iPad." Het valt te betwijfelen of Apple de fatwa van Jobs op mini-tablets afschaft vanwege het bescheiden succes van Samsungs phablet Note en de opkomst van 7 inch tablets. De verkoop van de Kindle Fire is na het vorige kerstseizoen immers ingezakt.

Apple-dominantie

Een reden voor Apple om wel af te wijken van het decreet van Jobs is dat er toch een markt kan zijn voor kleinere tablets. Of anders geformuleerd: voor iets goedkopere tablets. En hoe maak je een iPad goedkoper, zonder op de flinke marge in te leveren? Bijvoorbeeld oor bij de lancering van een nieuw model met Retina-scherm de vorige generatie nog aan te houden als instapmodel.

Of door een kleinere uitvoering, zonder Retina-scherm, uit te brengen. Zo'n iPad mini bestaat dan uit componenten die allang worden geproduceerd en kan dus met lage uitval - en tegen lage kosten - worden gefabriceerd. Daarnaast kan een kleiner Retina-loos scherm toe met een kleinere batterij. Kortom, besparing alom.

Apple kan daarmee de tabletmarkt flink 'corneren'. Prijsbewuste consumenten die wel een tablet willen, maar niet voor iPad3-prijzen zijn hiermee binnen te halen. In het ecosysteem van de iOS-maker. De verkoop van apps, accessoires en meer volgt vanzelf. Overstappen is dan minder voor de hand liggend dan je zou denken.

Betalen voor iCloud

Terwijl een nieuw aangeschafte smartphone in de regel een voorgaande vervangt, geldt dat niet altijd voor een tablet. En zeker niet voor een kleinere uitvoering. Een iPhone-gebruiker kan er best een iPad naast hebben, en valt vast ook wel te verleiden met een iPad mini. Daarmee kan een trouwe Apple-klant oplopen tegen de grenzen van de online-opslag die de iOS-maker biedt met zijn iCloud.

Geen probleem wat Apple betreft, want tegen betaling is er meer capaciteit te verkrijgen dan de 5 GB die gratis is. Wat gewone gebruikers misschien niet weten, is dat zij standaard al gebruik maken van iCloud. Ook als ze zelf geen dingen in die opslagomgeving bewaren. iPhones, iPads en ook iPods (Touch) back-uppen zichzelf, hun apps en instellingen in de cloud van Apple.

Gelukkig telt de functie Photo Stream niet mee voor de gratis 5 GB. Maar de filmrol met genomen foto's gaat wel default mee in de back-up. Net zoals bestanden in en van apps op elk iApparaat. Natuurlijk valt dat per app in te stellen, en zijn oudere back-ups handmatig te wissen, en is bepaalde data van sommige apps in andere clouds op te slaan.

Maar veel gebruikers willen helemaal niet aan dergelijk beheerwerk voor hun apparaat, laat staan voor meerdere. Daarom kiezen ze voor iOS en niet voor Android of voor een pc. Of kiezen ze willekeurig een apparaat maar doen ze niet aan beheer. De verleiding is dan groot om Apple meer geld te geven, na de aanschaf en gebruik van een derde (of vierde) iOS-apparaat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten