5 successen van de 5-jarige iPhone

Door: chris-koenis | 29 juni 2012 11:24

Nieuws

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

3. Ontwikkelingen gaan rap door

In totaal zijn er binnen een relatief korte periode vijf generaties verschenen van de iPhone, die zoals uit de vorige alinea bleek, allemaal meer dan goed verkochten. Waar de iPhone in eerste instantie een combinatie van telefoon, pda en iPod was, ging de ontwikkeling van overige toeters en bellen hard door.

Door de jaren heen werd een kompas, videocamera, spraakbediening, draadloze synchronisatie, biometrische gezichtsherkenning en - noem maar op - toegevoegd. Specificaties zoals die van de camera gingen in vijf jaar tijd van 2 naar 8 megapixel, er kwam een camera bij op de voorkant. Bovendien bleef ook het besturingssysteem iOS zich in rap tempo ontwikkelen en is het inmiddels al aan zijn 6e versie toe.

4. Revolutie in touch-bediening

Maar één van de grootste revoluties die de iPhone met zich heeft meegebracht is die van touch en mulititouch, oftwel: het 'swipen'. Hoewel de techniek al vier jaar bestond, met handcomputerfabrikant Palm als bekende pionier, bleef de functionaliteit vaak achterwege. We zijn vijf jaar verder en de ontwikkelingen zijn zo hard gegaan dat baby's het begrijpen.

Achteraf moeten we vaststellen dat het gebruik van simpele, intuïtieve vingerbediening dankzij het 'swipen' van de iPhone de standaard is geworden in de wereld der smartphones. Maar wat te denken van tablets? De tablet kon aan zijn opmars beginnen door de iPad, die weer gebaseerd werd op de touch-bediening van de iPhone. Apple heeft een portfolio aan octrooien op iPhone-vindingen als multitouch. Ondertussen zien we toch alle concurrenten overstappen op een vorm van touch-bediening.

5. App Store is een begrip

Apple bedacht de App Store oorspronkelijk voor de iPhone. Het bleek een blauwdruk voor de grote commerciële applicatiewinkel zoals we die nu kennen en werd de afgelopen jaren bij verschillende concurrenten ook toegepast. Wat heet: zelfs Microsoft komt bij Windows 8 met een 'App Store'. Kortom: de toepassing van een commerciële applicatiewinkel is een begrip geworden.

Hoe verliep het dan met het aantal downloads? Binnen 9 maanden na de introductie werd bekend dat er 1 miljard iPhone-apps zijn gedownload uit de iPhone App Store. Van de betaalde applicaties krijgt Apple dertig procent van het verkoopbedrag. Dat leverde niet alleen het bedrijf wat op. Apps-ontwikkelaars werden in sommige gevallen zelfs miljonair met een programma dat 1 dollar kost.

Na 5 jaar iPhone is het nu wachten op de iPhone 5.

0 Reactie(s) op: 5 successen van de 5-jarige iPhone

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.