5 slachtoffers van iOS

© CIDimport

5 slachtoffers van iOS

Geplaatst: 23 augustus 2011 - 10:55

Aangepast: 16 november 2022 - 09:27

Jasper Bakker

HP stopt met webOS-hardware en euthanaseert daarmee dat eigen mobiele besturingssysteem. Het door Palm gemaakte webOS voegt zich in een rij graven gevuld met iOS-concurrenten.

Apple's smartphonebesturingssysteem iOS heeft met de iPhone al concurrerende telefoons verdrongen en met de iPad al andere tablets naar de schroothoop verwezen. De schade blijft niet beperkt tot hardware: complete platformen leggen het af tegen iOS. Alleen Android lijkt in staat om tegenwicht te bieden. 5 slachtoffers van iOS, die webOS zijn voorgegaan:

Geofferd Symbian

Toch wel het grootste slachtoffer van iOS: het Symbian-besturingssysteem. Dat platform van Nokia is ooit juist opgezet om de fragmentatie van diverse mobiele besturingssystemen te overstijgen. Het was dan ook oorspronkelijk niet van één enkele partij, maar van een consortium van samenwerkende concurrenten.

Dat is misgelopen, waarna Nokia overbleef. Ook de plannen om Symbian open source te maken, om zo terrein te veroveren, hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Uiteindelijk is de broncode van Symbian zelfs weer gesloten.

Symbian is nog altijd het meestgebruikte mobiele besturingssysteem, voor smartphones plus gewone mobieltjes. Geen wonder dat Nokia het nog 5 jaar trouw belooft, maar dat is eigenlijk alleen nazorg. De verkoop is in de VS, waar Nokia klein is, al stopgezet. De toekomst is wat de Finse telefoonmaker betreft aan het kleine Windows Phone.

Verlaten MeeGo

MeeGo is het mobiele platform van telefoonreus Nokia en processorgigant Intel samen. Het is letterlijk een samenwerking, want MeeGo is de samenvoeging van Nokia's Maemo en Intels Moblin. Deze bedrijven wilden tegenwicht bieden aan Android, wat voor Nokia een concurrerend platform is en wat voor Intel processorconcurrentie inhoudt. Android draait van origine immers niet op x86-processors zoals die van Intel. De chipgigant is nu overigens wel bezig de tabletuitvoering van Android over te zetten naar zijn Atom-processors.

Volgens Intel is MeeGo heus niet dood. Alleen is dat platform tot op heden bepaald niet aangeslagen. Het heeft namelijk lang, erg lang, geduurd voordat MeeGo-apparaten het licht zagen. Tussentijds is er nog ingezet op netbooks, nee smartphones, toch ook vooral op tablets. Met later zijn die doelen weer herzien.

Net als Symbian zal MeeGo niet in één klap van ons heen gaan. Of misschien zelfs niet helemaal afsterven: klinisch nog levend maar niet springlevend rondhuppelend. Intel doet zijn best om het wegvallen van MeeGo-partner Nokia aan te vullen met andere partners. Dat zijn nu elektronicafabrikant LG, de Chinese telecomfabrikant ZTE en de Chinese operator China Mobile.

Weggevaagd Windows Mobile

Pardon? Microsoft heeft toch Windows Phone (7) uitgebracht en werkt daar flink aan? Ja, maar dat nieuwe smartphonebesturingssysteem van Microsoft breekt met het verleden: het is niet compatibel met voorganger Windows Mobile. Effectief gezien is 'WinMo' dood. Er komen geen nieuwe versies meer, geen toestellen en dus ook geen apps.

Aan onderhoud wordt nog wel gedaan, voor grote securitygaten. De meest recente die Microsoft noemt is van 10 mei dit jaar, voor het brede beveiligingslek van de vervalste SSL-certificaten, afkomstig van de gehackte uitgifteinstantie Comodo. De teloorgang van Windows Mobile zat er trouwens al geruime tijd aan te komen. Vóór het uitkomen van versie 6.5 heeft Microsoft-ceo Steve Ballmer intern het eigen platform al afgeschreven.

Te laat geboren Kin

Wie weet er nog dat Microsoft naast Windows Mobile nóg een ander mobiel platform had? Nee, niet XP Embedded of iets dergelijks. Het gaat om het op Java gebaseerde besturingssysteem van oer-smartphones die Microsoft via een overname in handen heeft gekregen. Dat zijn de Hiptop-toestellen (nee, geen grap), ook wel bekend onder de naam Sidekick, van het bedrijf Danger (ook geen grap). Microsoft heeft dat begin 2008 opgekocht.

Twee jaar - en wat geruchten - later heeft de softwarereus dat platform geheel vernieuwd met twee designtoestellen en een opgefrist besturingssysteem. Maar die toestellen werden twee maanden later weer de nek om gedraaid. De 'social smartphone' die afstamt van de 'Blackberry voor pubers', ooit gebruikt door celebrities Paris Hilton en Nicole Richie, is dood.

Indirect heeft dit trouwens nog tot Android geleid. Één van de mede-oprichters van Danger heeft later Android opgezet. Het smartphonebesturingssysteem van Google wordt door T-Mobile ook gezet op nieuwe toestellen die de naam 'Sidekick' dragen.

Gepasseerd LinMo

Linux Mobile, niet te verwarren met Moblin (Mobile Linux). Linux Mobile is weer wat ouder - en ook wat eerder ten grave gedragen. Net als Symbian moest dit een open platform zijn waar via een samenwerkingsverband aan werd gewerkt door concurrerende telefoonbedrijven en telecomaanbieders.

Daarbij heeft de LiMo Foundation effectief het stokje overgenomen van het LiPS Forum dat ook Linux aanpastte voor mobiel gebruik. LiPS is later opgegaan in LiMo. Tussentijds heeft LiMo nog wel Nokia aangejaagd, die zich Symbian heeft toegeëigend om tegenwicht te bieden, aan Android.

Ja, Nokia dat later aan MeeGo is begonnen, tegen Android en ook iOS. Hetzelfde Nokia dat zich nu stort op Windows Phone, tegen Android en iOS. En om de cirkel rond te maken: LiMo-grondlegger Motorola is eind 2009 overgestapt op Android. Hetzelfde Motorola dat nu wordt gekocht door Android-maker Google, als tegenwicht tegen iOS en patentzaken van Apple en Microsoft.

Bonus: BlackBerry

Nee, niet zozeer de eventuele ondergang van BlackBerry-maker RIM. Maar die Canadese smartphoneproducent heeft wel besloten te stoppen met zijn huidige besturingssysteem. Ja, BlackBerry OS waarvan net een nieuwe versie uit is. Dat wordt vervangen door de ingebedde Unix-variant QNX die al draait op de PlayBook-tablet van RIM. De eerste QNX-smartphones komen volgens geruchten eind dit jaar uit. Onduidelijk is of dat dan slechts onthullen is of echt op de markt brengen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten