5 Redenen waarom Nokia verkeerd kiest

Door: kristian-van-tuil | 11 februari 2011 17:17

Nieuws

Nokia gaat in zee met Microsoft en neemt een licentie op Windows Phone 7. Beide bedrijven hopen hun krachten te bundelen en hierdoor tegenwicht te bieden aan het daverende succes van Android en iOS. Maar had de keuze voor Android voor Nokia niet veel meer potentie gehad?

Dat Nokia niet langer door kon gaan met Symbian en MeeGo was wel duidelijk. Na jaren van gestuntel en gedoe, moest topman Stephen Elop wel iets bedenken om het tij te keren. Een alliantie met Microsoft lag voor de hand, maar boze tongen beweren dat de Finnen veel beter voor Google’s mobiele open-source besturingssysteem Android had kunnen kiezen. Of je nu denkt dat de lek bij Nokia te boven is of niet; door voor Windows Phone 7 te kiezen kiest de mobieltjesmaker ervoor om niet langer een doodlopende weg te bewandelen. Toch zijn hier vijf redenen waarom Android een nog veel betere keuze was geweest.

1. Microsoft is mobiel irrelevant en kent een onzekere toekomst

Toen Microsoft nog toestellen verkocht met Windows Mobile, was het een van de belangrijkste spelers op smartphone gebied. Apple en Google waren er halverwege 2007 nog niet en concurrentie kwam vooral uit de hoek van Nokia. Na de introductie van de iPhone en later ook de eerste toestellen met Android ging het hard en raakte Windows Mobile in de verdrukking. Versies 6 en 6.5 bleken niet tegen deze platforms opgewassen en ook Windows Phone 7 kan nog weinig potten breken. In de eerste twee maanden wist het nieuwe platform van Microsoft slechts twee procent marktaandeel te veroveren, terwijl Android er in diezelfde periode negen procent bij mocht optellen. Zelfs WebOS (toen Palm, nu HP) deed het bij zijn debuut een stuk beter.

Afgezien van het geringe marktaandeel, heeft Nokia te maken met een CEO in nood. Ballmer zit volgens verschillende analisten op de schopstoel en stelt nu alles in het werk om daar vanaf te komen. Niet alleen gaat hij nu samenwerkingsverband met een voormalig concurrent aan, ook is hij bezig met een grote reorganisatie aan de top. (Hetzelfde geldt trouwens voor Nokia’s Elop.) Het zal nog moeten blijken of het wel zo slim om je aan een bedrijf te committeren waarvan je weet dat ze mobiel de grootste moeite hebben om overeind te blijven en dat er een topman zit die wellicht zijn langste tijd bij het bedrijf gehad heeft. Wie weet gooit een nieuwe Microsoft-topman het roer op mobiel gebied compleet om en daar zit je dan met je dure licentie… Een uit angst geboren deal kan nooit goed zijn.

2. Android kent meer zakelijke potentie

Windows Phone 7 is zakelijk gezien een ramp. Op het gebied van (Microsoft technologieën!) ActiveSync en Exchange is op Windows Mobile 6.5 nog altijd beter en ook ontbreekt bijvoorbeeld nog altijd iets essentieels als versleuteling. Om het verder maar niet over copy-paste en multitasking te hebben.

Windows Phone 7 is als consumentenproduct in de markt gezet en dat wreekt zich. Dat gold eerder ook voor Android en iOS, maar die zijn intussen zo sterk doorontwikkeld, dat zakelijk gebruik geen punt meer is. Windows Phone 7 heeft nog een grote inhaalslag te maken en de vraag is of dat gaat lukken. Er is weliswaar “begin 2011” een grote update beloofd, maar daar hebben we nog weinig van gezien.

3. Microsoft-vriendjes uiten kritiek op Windows Phone 7

HP, al vele jaren een belangrijke partner van Microsoft, besloot eerder af te zien van een licentie op Windows Phone 7. Het bedrijf deed dat halverwege vorig jaar omdat het aangaf meer heil te zien in het eigen WebOS. Ook LG is vooralsnog niet enthousiast over de samenwerking. Hardwarepartners HTC, Samsung, Asus en Dell houden zich voorlopig nog rustig.

4. Android kent veel meer apps

In de mobiele wereld draait het tegenwoordig om apps. Hoewel een toestel als de Palm Pre in WebOS een prima besturingssysteem kende, was het vooral het gebrek aan apps dat de smartphone parten speelde.

Ook voor Windows Phone 7 geldt dat het aantal beschikbare apps nog beperkt is, alhoewel Microsoft met een aardige inhaalslag bezig is. Maar de duizenden apps voor het platform halen het nog lang niet bij de meer dan 130.000 apps die voor Android beschikbaar zijn. Het aantal apps voor Android nam in een jaar tijd met 600 procent toe. Aan de Ovi apps voor Symbian, die ook naar de Microsoft Marketplace verhuizen, hebben gebruikers van een Nokia Windows Phone 7 toestel vanzelfsprekend niets.

5. Android is goedkoper dan Windows Phone 7

Sterker nog, Android is in principe gratis. Tenminste de code ervan. Voor het gebruik moet je – zoals Steve Ballmer overigens correct aanstipt – wel geld voor patenten afdragen, maar dit is nog altijd niets vergeleken met de licentiekosten die je als leverancier voor gebruik van Windows Phone 7 moet ophoesten. Hoeveel Nokia aan Microsoft heeft betaald om van Windows Phone 7 gebruik te mogen maken is niet bekend gemaakt, maar je kunt er toch vanuit gaan Microsoft niet plots een filantropische instelling is geworden.

0 Reactie(s) op: 5 Redenen waarom Nokia verkeerd kiest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.