5 redenen om de HP TouchPad te gaan missen

© CIDimport

5 redenen om de HP TouchPad te gaan missen

Geplaatst: 23 augustus 2011 - 04:04

Aangepast: 16 november 2022 - 09:27

Redactie ID.nl

De HP TouchPad stelde weliswaar teleur, maar toch had het apparaat een aantal positieve eigenschappen. Zonde eigenlijk dat met het stopzetten van de productie ook WebOS verloren gaat.

Amper twee maanden na de lancering van de HP TouchPad, kunnen we de overlijdensadvertentie opmaken. Zelfs de BlackBerry PlayBook van RIM houdt het langer uit. Ik was een van de recensenten die een TouchPad in handen kreeg en ook ik vind het jammer dat de tabletwereld nu een speler minder heeft. Na de TouchPad afgelopen weken gebruikt te hebben, kan ik zeggen dat ik bepaalde aspecten van de TouchPad en WebOS goed weet te waarderen en erop hoopte dat deze features ook in een volgende generatie zouden terugkeren. Ik kan nu alleen maar hopen dat andere tabletfabrikanten goed kijken naar wat HP gepresteerd heeft en de krenten uit de pap zullen vissen.

Lees ook:

Je tablet als laptopvervanger

Slecht idee: een Windows 7 tablet-pc

5 Fonkelnieuwe tablets

Activity Cards

Ik geef toe dat een applicatievenster een 'activity card' noemen een beetje vreemd was. Toch hield ik van de mogelijkheid om gerelateerde items te groeperen, zonder dat het daarbij uitmaakte in welke applicatie ze geopend waren. Als je bijvoorbeeld een PDF aan een gerelateerd document, een website en een kaart kunt koppelen, is dat een geweldige innovatie op gebied van multitasking. Ik hoop dat Google en Apple proberen hetzelfde te gaan doen in hun besturingssystemen - iOS en Android, waar app-content nu nog geïsoleerd wordt verwerkt en niet zo beheersbaar is als in WebOS.

Synergie

Kom op, we leven in een web-connected wereld. Het zou aardig zijn als WebOS niet het enige mobiele besturingssysteem zou zijn wat werkelijk goed samenwerkt met andere apparaten. De mogelijkheid om contactinformatie samen te voegen was een aardig voorbeeld van hoe de WebOS-gebaseerde TouchPad meer 'connected' aanvoelde dan Android-tablets en iPad's. Hoe beter de integratie met het web, hoe meer vrijelijk je jezelf er kunt bewegen. Informatie geïsoleerd houden, hoort niet bij een verbonden wereld. De mate waarin WebOS en de TouchPad met online diensten integreerden, deden het apparaat in positief opzicht verschillen van tablets van Google en Apple.

Multitasking

Op tablets heb ik twee manieren gezien waarmee aangetoond wordt dat multitasking kan werken. De twee grote leveranciers benutten geen van die methoden. De eerste werkt met een zogenaamd jog-wheel en kom je tegen in de widgets van de Lenovo IdeaPad K1. Je kunt ermee tussen applicaties wisselen door met je vinger een wiel te bewegen. De andere methode werkt met een horizontale scrollbar en wordt gebruikt door WebOS en QNX (van de PlayBook). Het horizontaal scrollen is veel gebruiksvriendelijker dan Google's verticale scroll pop-up. Apple's aanpak werkt prima voor de iPhone, maar minder voor de iPad, waarmee je met je vinger helemaal naar beneden naar de knop moet om van applicatie te wisselen.

Apple, Google: Kijk of je wat momenteel doet om kunt vormen naar iets wat beter werkt. Hoe meer ik met tablets werk, hoe meer ik erachter kom dat de onderkant van het scherm handig is voor menu's en knoppen, maar dat ik om applicaties te wisselen liever iets in het midden van het scherm heb,

Eenvoudige menutoegang

Software kan altijd omgevormd worden. Vooral Android is kneedbaar, dankzij zijn open opzet. Ik heb al een aantal pogingen daarvoor gezien bij Android 3.x Honeycomb, zoals reskins waarmee irritante knoppen verplaatst kunnen worden. Toch schiet de basis van Android tekort - vergeet niet dat de tabletfabrikanten het OS niet zouden aanpassen als Google de Honeycomb-interface in één keer geweldig goed had afgeleverd.

Wat ik prettig vond aan WebOS op de TouchPad? Ik hield van het notificatiesysteem - hoewel ik daar geschuurde vingers aan heb overgehouden om berichten uit te zetten. Ook vond ik de snelkoppeling naar de instellingen prachtig: Een keer de bovenkant van het scherm aanraken en ik kreeg toegang tot de instelling van de helderheid van het scherm, wifi, VPN, Bluetooth, vliegtuigmodus, rotatievergrendeling en het geluid aan- of uitzetten. Android heeft deze instellingen ook, maar niet allemaal. Samsung heeft ze toegevoegd aan de TouchWiz UX-interface van de Galaxy Tab 10.1, maar daar dien je doorheen te scrollen. Ik hield van de eenvoud van Web OS. De menu's waren erg eenvoudig - daarvan kan Android nog een hoop leren.

Geweldige audio

Eén ding was echt goed aan de hardware van HP. De 10" TouchPad had de beste audio die je tot nu toe uit tablets hebt horen komen. Ook de 7" RIM PlayBook doet het goed, maar tijdens het testen merkte ik dat ik onbewust met mijn vingers de speakers bedekte. De TouchPad heeft een betere plek voor de speakers en kent goed geluid waarmee ik graag naar muziek luister. Bij tablets als de iPad 2 en de Samsung Galaxy Tab 10.1 is dat wel anders. Designers opgelet: Wat HP deed in het TouchPad-ontwerp, dat moeten jullie ook kunnen. Komaan!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten