5 naschokken van Adobe's Flash-exit

© CIDimport

5 naschokken van Adobe's Flash-exit

Geplaatst: 12 november 2011 - 06:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Jasper Bakker

Adobe geeft het op om Flash mee te krijgen op mobiel. Het trekt de stekker eruit voor smartphones en tablets. Een ommekeer die niet alleen gevolgen heeft voor Adobe-personeel. 5 naschokken.

Boost voor html5

Steve Jobs heeft gelijk, en krijgt het nu ook van het door hem afgekraakte Adobe. Html5 heeft de toekomst, vooral voor mobiele platformen. De diverse makers van smartphones en de verschillende besturingssystemen daarop zetten html5 al in als wapen tegen elkaar. In eerste instantie in de marketingstrijd, maar meer en meer ook in de functionaliteitsstrijd.

Webdevelopers juichen, Flash-developers schudden meewarig het hoofd. Voor het eerste kamp is het een verwachte naschok, voor het tweede een enigszins ongewenste. Natuurlijk valt er voor beide soorten it'ers wel veel te winnen aan de Flash-exit van Adobe. Flash-sites hebben hierdoor meer ontwikkelwerk nodig voor mobiel, en mobiele Flash-sites kunnen helemaal worden omgekat naar html5-sites. Dat betekent werk aan de winkel.

Twijfel aan Silverlight

Als het haast universele Flash van het grote Adobe het al niet redt, wat voor kans maakt dan de Flash-wannabe van Microsoft? Microsoft is relatief klein op het terrein van webcontent en technologie daarvoor, en ook zijn webtechologie Silverlight is nog altijd klein. Dit ondanks jaren van ontwikkelwerk, nieuwe versies, platformdekking voorbij alleen Windows en evangelisatie door de Windows-reus.

Er wordt al langere tijd getwijfeld aan de overlevingskansen voor Silverlight. Het van origine platformoverstijgende platform is in de praktijk toch erg Windows-gebonden. Voor smartphones is het weliswaar verweven in het huidige Windows Phone, maar dat mobiele besturingssysteem is vooralsnog het enige. Sterker nog: Microsofts toekomstige tablet-platform Windows 8 moffelt Silverlight weg, samen met Flash.

Eind vorig jaar heeft Microsoft al aangegeven dat het de voorkeur geeft aan html5. Het eigen Silverlight-team reageert door aan te haken op die nieuwe richting. De koerswijziging is eerder dit jaar ook al bevestigd door de vervanging van Silverlight door html5 op Microsofts eigen cloud-opslagdienst SkyDrive.

En nu, nagenoeg tegelijk met Adobe's schokkende exit-onthulling, duiken er nieuwe doemgeruchten op over de toekomst van Silverlight. Ja, net voordat de nieuwe versie 5 van die webmediatechnologie uitkomt. Anonieme bronnen van ZDnet-blogger Mary-Jo Foley fluisteren haar in dat Silverlight 5 wel eens de laatste versie kan zijn.

Flash-marginalisering

Flash is nu alleen geschrapt voor mobiel, dus voor smartphones en tablets. Voor gewone computers blijft Flash gewoon voortbestaan. Alleen heeft mobiel de toekomst. Daar is iedereen het wel over eens. En wie gaat er nou twee verschillende platformen, omgevingen of website-varianten onderhouden? Adobe's aloude argument vóór Flash op mobiel keert zich nu tegen het bedrijf.

Het einde van heel Flash dreigt onvermijdelijk. Dat voorspellen analisten, al zal het nog jaren duren. Onderzoeksbureau Gartner stelt dat Adobe niet de Flash-business verlaat, maar dat het zich wel meer toelegt op html5. Marktvorser IDC zegt dat de markt overgaat naar html5 en dat het Flash-platform plus Adobe meemoeten in die overgang.

Gelukkig dreigt er voorlopig nog geen onveiligheid door een verlaten en verouderde Flash. Adobe laat Flash voor mobiel los, maar niet geheel vallen. Er komen geen nieuwe versies maar nog wel patches voor beveiligingsgaten, belooft security-directeur Brad Arkin van Adobe. Vice-president Danny Winokur heeft dat ook toegezegd in een blogpost over de Flash-exit.

App store-dictatuur

Steve Jobs heeft Flash verfoeid omdat het onelegant, traag, crashend, onveilig en battetijslurpend is. De Apple-grondlegger had echter nog een reden om Flash te haten, een zeker niet onbelangrijke reden. Flash toestaan op de iPhone - en de later verschenen iPad - zou de macht van de app store, pardon: App Store (Apple tm), doorbreken.

Datzelfde geldt voor de vele andere online-winkels van platformbouwers, toestelmakers en telecombedrijven. Daar verkopen developers hun apps volgens de voorwaarden van de winkeluitbaters, die daarvoor een percentage van de omzet opstrijken. Daar ligt nu een winstgevende toekomst open, zonder Flash.

Html5-kaping

Het schrappen van Flash is niet alleen een boost voor html5, maar het is ook een gevaar voor die webstandaard in wording. Ondanks alle hype en het gebruik in de praktijk er formeel helemaal nog geen html5-standaard. En wat webstandaardenorganisatie W3C (World Wide Web Consortium) betreft, hoeft dat ook niet echt. In plaats van een uiteindelijk definitieve standaard ergens in 2022 is html5 een 'levende standaard'.

Waar er bij een standaard-in-wording al veel valt te steunen, sturen en versjteren, is het natuurlijk helemaal scoren bij zo'n continu veranderende standaard. Tussen het rijpen van verschillende html5-subdelen door, naast het implementeren en valideren daarvan, valt er veel te winnen voor de diverse betrokkenen. De belangen van betrokken browser- en servermakers plus software- en contentbedrijven zijn groot.

Bovendien strijden hier commerciële én niet-commerciële partijen. Denk aan de bedrijven Microsoft, Google, Apple en Adobe, maar ook aan het W3C, de html5-werkgroep, en open source-softwarestichtingen Mozilla en Apache. Al die partijen hebben er veel bij te winnen om html5 een bepaalde kant op te sturen: semi-gesloten, half afhankelijk, onder voorwaarden open, geheel open, enzovoorts. Dus laat het enteren en kapen maar beginnen.

Microsoft doet dit al: IE9 heeft al eigen html-code en de browserbouwer prijst 'native html' aan voor zijn eigen IE op zijn eigen Windows. Officieel heeft Microsoft die aanprijzing ingebonden. In de praktijk heeft het Windows 8 al voorzien van Windows-specifieke extensies voor html5-apps op die volgende Windows-versie. Embrace en extend, tsjek. Daar zijn andere partijen vast ook niet vies van. Kijk maar wie er allemaal beweren html5 het beste te ondersteunen. Ieder op zijn eigen manier. Gaan we de eenduidigheid van Flash wellicht nog missen?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten