© PXimport

5 mobiele oorzaken voor pc-verval

Geplaatst: 19 augustus 2013 - 08:30

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Jasper Bakker

Mobiel is groot en wordt steeds groter. Smartphone en tablet nemen het over van de pc, die steeds minder vaak aan wordt gezet. 5 tekenen van het heengaan van de traditionele machine voor werk, privé en internet.

Mobiel websitebezoek zit al geruime tijd in de lift en dat is slechts één indicatie dat mobiel de toekomst heeft. Een mobiele bezoeker is echt niet iemand die onderweg is van A naar B. Het is simpelweg iemand die een website bezoekt, maar dan op een eigen apparaat. Al dan niet vanwege BYOD.

1 Pc-reus doet meer mobiel dan pc

Waar heeft de grootste pc-maker ter wereld het meeste aan: pc’s of mobiele apparaten? Dat laatste dus. De Chinese gigant Lenovo, die ooit de pc-divisie van IBM heeft ingelijfd, verdient meer aan mobiel. Natuurlijk, de pc-markt is al jaren een cut-throat business. Daarom ook dat IBM, notabene de uitvinder van de oorspronkelijke (x86-)pc, eruit is gestapt.

En daarom ook dat een pc-kampioen als Dell de beurs wil verlaten om zich te kunnen concentreren op plannen voor de langere termijn. Omdat het op de korte termijn pijn heeft, al kwartalen lang. Terwijl de gehoopte redding, door Windows 8, vooralsnog uitblijft. Hetzelfde geldt voor de Aziatische spelers Asus en Acer, die Lenovo’s mobiele geldstroom willen volgen en zich dus meer op Android gaan richten.

Natuurlijk, hiermee is de pc nog niet dood en begraven. Maar Lenovo’s financiële plaatje is wel een teken aan de wand voor de tanende pc-markt. Lenovo-CEO Yang Yuanqing volhardt dat de pc essentieel blijft: “Ik vind dat de pc een krachtiger en multifunctioneel apparaat is. Mensen blijven dit product nodig hebben. Het is nog altijd een 200 miljard dollar industrie.” Maar voor hoe lang nog?

2 Smartphone is dumbphone voorbij

Mobiel was vroeger een telefoon zonder snoer. Een draadloos apparaat waarmee je kon bellen en sms-berichten versturen. Later bracht pionier BlackBerry e-mail, via push, naar mobiele apparaten. En recenter heeft de smartphone, in de vorm van de iPhone en vele Androids, webbezoek en app-gebruik aangejaagd. De aloude dumbphone is ondertussen gewoon nog verkocht, en dat in grote aantallen.

Maar nu, nu is er een kantelpunt bereikt. De verkoop van smartphones is voor het eerst die van dumbphones voorbij. In het afgelopen kwartaal dan. Wat dit kwartaal weer anders kan zijn, maar de trend is doorbroken. Of: de nieuwe trend breekt door. Het passeren van de dumbphone is mede te danken aan de afzet in opbloeiende Aziatische markten waaronder reuzen China en India. Die landen zijn nog lang niet ontgonnen en de dumbphone maakt daar minder kans. Door massaproductie, door de wet van de remmende voorsprong.

Geen wonder dat Apple volgens aanhoudende geruchten toch echt een goedkope(re) iPhone zou overwegen. Of blijft het bedrijf van Tim Cook toch bij de huidige strategie van oudere toestellen aanhouden voor de lagere prijssegmenten? Hoe dan ook, de smartrevolutie zorgt ervoor dat mobiel veel meer is dan onderweg bellen en gebeld worden.

3 Touch-laptops slaan slecht aan

De pc doet wel zijn best om mee te gaan in de mobiele revolutie. Laptops hebben lang geleden al het stokje qua verkoop overgenomen van desktops. Maar tablets zijn laptops hard voorbijgestreefd. Dus proberen de laptops zich te tranformeren. Door bijvoorbeeld touch-schermen te bieden. Maar dat (b)lijkt niet aan te slaan.

De verkoop van touch-laptops is klein, valt tegen en de verwachtingen voor de rest van dit jaar zijn net bijgesteld. Naar beneden bijgesteld. In Nederland lijkt het op het eerste gezicht beter te gaan; er is namelijk sprake van een flinke groei. Ruim een verdubbeling. Maar dat is makkelijk als om iets kleins gaat. En dat is het ook: in Nederland waren touch-laptops in juni goed voor 5,5 procent van de totale laptopverkoop. Terwijl dat in december nog maar 2 procent was.

En neem dan de Surface RT, zo’n beetje nog het enige apparaat op de markt met Windows’ ARM-variant Windows RT. Deze Microsoft-eigen tablet is geen pc in vermomming, in tegenstelling tot broertje Surface Pro. De RT-uitvoering doet niet slechts zijn best om een tablet te zijn, het ís echt een tablet. Zonder pc-legacy, zonder desktopomgeving die niet bepaald touch-geschikt is, en zonder krachtige maar niet zo zuinige x86-processor. Alleen slaat ook Microsofts ‘pure’ tablet met Windows-naam niet aan.

4 Prestatie- en prijspremium

Processorontwerper ARM met zijn legertje aan licentienemers op zijn chipontwerpen is de laatste jaren aardig opgerukt. Qua energiezuinigheid en ook que rekenkracht, wat de mobiele revolutie flink vooruit helpt. Daar tegenover staat pc-reus Intel met zijn processors die elk jaar krachtiger en toch ook zuiniger worden.

Maar kennelijk niet zuinig genoeg. Niet voor massaal mobiel gebruik door fabrikanten die hun hele ontwerp- en productieketen al hebben ingericht op ARM-processors. Niet onbelangrijk: op goedkope ARM-chips. Daar tegenover staat pc-reus Intel met zijn processors die binnenkort flink goedkoper worden. Binnenkort eind 2011, of begin 2012, maar ook gedurende 2012 en nu weer in 2013. En eind dit jaar nogmaals.

Maar de pc-chips worden kennelijk niet snel genoeg goedkoper. Analisten hebben al gesteld dat Intel, maar ook Microsoft, misschien maar eens genoegen moet nemen met minder marge. Ondertussen is Intels nieuwste CPU-generatie (codenaam Haswell) speciaal gemaakt voor mobiel: qua prestatieniveau is de winst klein vergeleken met de voorgaande generatie (Ivy Bridge). Qua energiebesparings is de vooruitgang echter flink. Alleen de prijs, die is nog relatief hoog. Wat de pc niet vooruit helpt in de mobiele revolutie.

5 Windows 8 (ondanks 8.1)

De pc lijkt dus vastgeketend te zitten aan zichzelf en het qua mobiel niet veel verder te schoppen dan zijn laptopgedaante. Pc-platformreus Microsoft neemt daar geen genoegen mee. Het wil mee in de mobiele wereld en zet daar zijn vlaggenschip voor in. Zie maar de Modern UI (voorheen Metro) die de default is in Windows 8 (en ARM-variant RT). Een voor touch en tabletformaat ontwikkelde GUI.

Reviewers, analisten, columnisten en anderen hebben al geklaagd over tekortkomingen voor pc-gebruik. Ruimteverspilling op monitors, de splitscreenfunctie met een verhouding van slechts eenderde/tweederde, de vooral op touch gerichte bediening, en andere - al dan niet kleine - ergernissen. Dit ondanks Microsofts werk om grote schermen en pc’s te ondersteunen.

Let wel: dit zijn dus geconstateerde Windows-tekortkomingen voor pc-gebruik. Dat klinkt nogal tegenstrijdig. Dat is het niet. Windows wil eigenlijk geen pc meer zijn, maar een tablet. Daarbij wil het natuurlijk niet de stevige installed base van pc’s achterlaten, maar die meekrijgen. Dat blijkt moeilijker dan gedacht. Het aankomende Windows 8.1 brengt meer pc-elementen.

Bron: Webwereld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten