5 hoopgevende factoren voor Microsoft tablets

Door: tony-bradley | 30 mei 2011 13:24

iPad

Hoogstwaarschijnlijk toont Microsoft volgende week Windows 8 op een tablet. 5 redenen waarom Microsoft alsnog de tabletoorlog zal winnen.

Niet alleen weten we dat de volgende versie van Windows op ARM-architectuur draait, ook zijn vroege versies van Windows 8 op zowel CES 2010 als Mix '11 op tablets getoond. Hoewel Microsoft in allerijl probeerde de uitspraken van CEO Steve Ballmer over een lancering van Windows 8 in 2012 af te zwakken, weten we dat het besturingssysteem binnen niet al te lange termijn zal verschijnen en de tabletmarkt in duizelingwekkend tempo zal veroveren. Hoe ik dat weet? Ik geef je vijf redenen hoe Microsoft vanuit een achterstandspositie alsnog de tabletoorlog gaat domineren.

1. Een uniforme ervaring. Microsoft mag zich nog altijd gelukkig prijzen met een marktaandeel van 90 procent voor desktopsystemen. De tabletmarkt verschilt van desktopmarkt, maar gebruikers zullen het kunnen waarderen wanneer hun tablet dezelfde 'look and feel' biedt die ze al jaren van hun pc kennen.

2. Softwarebibliotheek. Intel heeft gezegd dat de ARM-versie(s) van Windows geen legacy software kunnen draaien, dus dat maakt dat er aanzienlijk minder software voor de tablet beschikbaar zal zijn. Microsoft heeft deze commentaren tegengesproken en heeft Microsoft Office en Internet Explorer 10 op ARM-gebaseerde tablets kunnen tonen.

Zelfs als Intel het bij het juiste eind heeft - en daar lijkt het wel op - dan nog zou Microsoft tools voor ontwikkelaars beschikbaar kunnen stellen die applicaties van x86 naar ARM kunnen poorten. Hoe meer gebruikers de software kunnen gebruiken waarmee ze al tijden prettig kunnen werken op de desktop, hoe succesvoller de tablets zullen zijn.

3. Verschillende hardware. Apple domineert de markt op dit moment, maar bij de leverancier kun je alleen de iPad 2 afnemen. Apple heeft meerdere modellen van de iPad 2 in het assortiment, maar een iPad 2 blijft een iPad 2. Een tablet van Microsoft zal in de voetsporen van Android treden en in meerdere soorten en maten beschikbaar komen. Deze diversiteit geeft gebruikers meer opties om zelf een form factor en benodigde hardware specificaties te kiezen voor de betreffende situatie, in plaats van mee te moeten gaan in een one-size-fits-all oplossing.

4. Prijs? Ik plaats hier niet voor niets een vraagteken bij. Aan de ene kant zul je diverse leveranciers gaan zien die elkaar op het punt prijs gaan bevechten, aan de andere kant gebeurt dat ook al in andere delen van de tabletoorlog. Dat fabrikanten de vrijheid krijgen om zelf te kiezen uit diverse hardwarespecificaties, zullen ze daarmee ook kosten kunnen drukken. Maar op dit moment heeft Apple de markt voor belangrijke tabletonderdelen in handen, dus dat maakt het voor andere fabrikanten lastig om tablets in grote volumes te maken die de prijs naar beneden zullen brengen. Prijs blijft een grijs gebied waarin je nog geen harde uitspraken kunt doen.

5. Geen haast. Natuurlijk weet ik dat Microsoft geen nieuwkomer op gebied van tablets is. Microsoft is al tien jaar lang bezig om (op een weinig succesvolle manier) tablets en slates aan de man te brengen. Sinds de introductie van de iPad is die markt geheel ingrtstort. Microsoft zit nog aan de zijlijn toe te kijken en is er nu alles aan gelegen om het eens goed te gaan doen, in plaats van zo snel mogelijk met iets op de proppen te komen.

Als je kijkt naar huidige iPad rivalen, dan kun je niet anders dan concluderen dat het snel uitbrengen van onvolwassen tablets een onverstandige keuze is gebleken. Zowel de Motorola Xoom en BlackBerry PlayBook werden ontvangen als potentiële concurrenten voor de iPad, maar schieten tekort op belangrijke onderdelen en stellen gebruikers teleur. Dat kan ervoor zorgen dat potentiële kopers met argwaan naar toekomstige tablets zullen kijken.

Als Microsoft de juiste snaar weet te raken en de vetrouwde Windows-ervaring naar een mobiele tablet brengt, tezamen met een prijs die kan concurreren met de iPad, dan zou het zomaar kunnen dat zij deze markt net zo gaan domineren als ze op dit moment al doen op de markt voor desktops.

Natuurlijk is een tablet geen pc en zal het misschien een vergissing blijken te zijn om de Windows desktop naar de tablet te kopiëren. Naar mijn mening zou Microsoft een tabletversie van Windows Phone 7 moeten maken, aangezien Windows Phone 7 vanaf begin af aan is opgebouwd als mobiel OS.

0 Reactie(s) op: 5 hoopgevende factoren voor Microsoft tablets

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.