© CIDimport

5 doemstijdingen voor 2012

Geplaatst: 31 december 2011 - 06:51

Aangepast: 16 november 2022 - 10:24

Jasper Bakker

Zo, 2011 zit er bijna op. Maar veel spoken uit dit jaar gaan ons komend jaar echt problemen bezorgen. 5 'hauntings' die in 2012 komen.

Nederlandse piraterijbestrijding

Nederland krijgt uiteindelijk toch geen downloadverbod. Tenminste, wat de huidige samenstelling van de Tweede Kamer betreft. Zowel de contentindustrie als staatssecretaris Fred Teeven willen echter eindelijk eens een harde aanpak van internetpiraten. Het gaat om het doorbreken van de impasse die al jaren bestaat voor het in Nederland legale downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Downloaden is hier volgens de wet toegestaan omdat daar een vergoeding tegenover staat. Voor de rechthebbenden is er namelijk de compensatie van de thuiskopieheffing. Een heffingsstelsel dat overigens al sinds eind 2007 is bevroren. Hierbij wordt op alle blanco dvd's, cd's en cassettebandjes een tax geheven die ten goede komt aan de eigenaren van de content die wordt gedownload. Alleen komen audio en video steeds minder terecht op die lege mediadragers, waarvan er dan ook minder worden verkocht.

De eindbestemming is in toenemende mate het downloadapparaat zelf, of draagbaar opslagmedium of een genetwerkte opslagtank. Dus de harde schijven in computers, NAS-devices, mediastreamers en mediaspelers. Waar allemaal geen thuiskopieheffing voor geldt, want dat zou oneerlijk zijn. Is tot op heden de consensus. Maar de Tweede Kamer, die dus tégen een downloadverbod is, wil wel maatregelen. Zoals een uitbreiding van de thuiskopieregeling.

Internetwetten VS

Veel van de wereldwijde contentindustrie, in ieder geval voor de Westerse markt, zetelt in de Verenigde Staten. Zo ook de macht over de diepste onderlagen van het internet. Dat internationale netwerk der netwerken is van origine een Amerikaanse uitvinding en dat is het qua grip anno 2012 eigenlijk nog steeds. En dat wreekt zich in ingrijpen ver voorbij de landsgrenzen.

Zo heeft de Amerikaanse douane begin 2011 al een aantal buitenlandse sites op zwart gezet. Via de Amerikaanse rechter, maar zónder waarschuwing vooraf aan de getroffen sites. Klagen mogen zij naderhand doen. In de loop van afgelopen jaar zijn antipiraterijwetsvoorstellen opgedoken om van dergelijke ingrepen regel in plaats van uitzondering te maken. En dan ook zonder de rechter. PROTECT-IP, SOPA, ze hangen iedereen op internet boven het hoofd.

Deze 'poltergeist' doemt op ondanks flink en groeiend verzet: op juridische, inhoudelijke én technische gronden. De vergaande wetsvoorstellen kunnen het internet kapot maken. Nee, dat roepen niet enkele dubieuze contentsites, maar grote internetpartijen als Google, Facebook, Twitter, eBay en Wikipedia naast ict-leveranciers als Mozilla en Kaspersky. Zij maken zich net als enkele internetgrondleggers zorgen, niet alleen om hun business maar ook om de fundamentele werking van het wereldwijde internet.

Escalatie patentoorlog

De wereldwijde patentoorlog loopt al een tijdje, maar voor komend jaar valt er een escalatie te verwachten. Vooral op het gebied van mobiel: smartphones, tablets en telecom. Dáár valt immers nog veel groei te boeken, dus daar zit het grote geld en nog te veroveren dominante marktposities. Bovendien gaat de mobiele wereld vrij snel, dus stilzitten is afvallen in deze race.

De grotere impact van de al lopende patentoorlog komt voort uit twee factoren. Enerzijds het feit dat reeds ingediende aanklachten tijd nodig hebben om te komen tot concrete rechtszaken, uitspraken en eventuele import- en verkoopverboden. Er lopen nogal wat klachten, onderzoeken, rechtszaken, hogere beroepen, enzovoorts. Van de ene leverancier tegen de andere, en vice versa. Één tegen allen, en allen tegen elkaar.

Anderzijds is er de tikkende tijdbom van de patentwapenwedloop die afgelopen jaar een flinke impuls heeft gekregen. Een consortium met daarin Microsoft en Apple heeft het patentarsenaal van de failliete telco Nortel opgekocht. Google lijft telecomveteraan Motorola in, met rijk patentportfolio. Microsoft heeft telecompionier Nokia aangehaald, en die laatste heeft patenten ondergebracht bij een patenttrol die ze te gelde gaat maken. Verwacht ook ver na januari nog veel vuurwerk. En wellicht wat verboden op specifieke mobiele apparaten.

Mobiele malware

Android is in 2011 flink geplaagd door malware en dat houdt in 2012 zeker niet op. Zelfs niet als Google en de vele andere uitbaters van Android app stores besluiten om voortaan strenger te controleren. Of zelfs om vooraf te keuren, zoals Apple doet voor iOS en Microsoft voor Windows Phone. Populaire apps worden gekloond en voorzien van malafide code die op smartphones hun kwade werk uitvoeren, zoals het binnenhalen van meer malware.

Overigens is het heus niet alleen het veelgebruikte Android wat in 2012 het doelwit is. iPhones en iPads zijn ook interessant voor cybercriminelen en zeker niet onbereikbaar. iOS wordt al jaren gekraakt, door hackers in wedstrijden als Pwn2own en door jailbreakers. Veel van die hacks gebeuren helemaal niet op app-niveau, maar mikken op de browser. Zo omzeilen de aanvallers dus volledig Apple's geroemde - maar ook niet 100 procent veilige - app store.

De browser is dus al een voornaam doelwit, maar de opkomst van html5 en aanvullende nieuwe technologie stimuleert dat. De interactiviteit van html5 plus de relatieve onervarenheid in verband met security schept nieuwe mogelijkheden voor kwaadaardige doeleinden. Op de pc en op mobieltjes. Het gaat hier niet om een theoretisch gevaar, hoewel velen toch spreken van bangmakerij door securityleveranciers. Maar html kan toch echt schade aanrichten, zoals Windows 7-pc's laten crashen. Dat inspireert vast anderen. Waar een gat is, is een malwareweg.

Dokken voor 3G

Wacht even, dit was toch nieuws van afgelopen zomer, of zelfs uit 2010 al? Ja, wel de aankondiging van de hogere tarieven voor mobiel internet. Maar het van kracht worden, is later in het jaar gebeurd en de grote golf aan abonnementsvernieuwingen moet nog komen. Veel tweejarige contracten zijn nog niet verlopen en vallen dus nog onder de oude voorwaarden, en prijzen.

In 2012 wordt het dokken, voor mobiel dataverkeer via 3G. Want in navolging van ex-monopolist KPN zijn mede-marktspelers Vodafone en T-Mobile netjes gevolgd. Waarmee de Nederlandse markt behoorlijk is afgedekt. Dit krijgt mogelijk nog wel een staartje: de verdenking bestaat dat de drie telco's onder één hoedje spelen. De NMa doet onderzoek, wat vast niet in 2012 al afgerond is. Soms kan een telecomkartelzaak een jaar of tien in beslag nemen.

Voorlopig kun je als consument dus nauwelijks met je voeten stemmen, door naar een andere aanbieder te gaan. Dan maar minder downloaden op je mobiel? Is een optie. Alleen is veel of weinig een relatief begrip. Gewoon wat muziek luisteren via Spotify? Daar gaat je datategoed. Bovendien gaat het niet slechts om down-verkeer, maar ook om uploadsnelheid. Wie meer wil, mag meer betalen. Linksom of rechtsom.

In oktober is het succes van deze prijswijzigingen al gebleken: de telco's verdienen goed aan datadiensten. Zij hebben hiernaast nog genoeg andere plannetjes liggen om mobiel internet flink duurder te maken, pardon: om meer te verdienen aan de veelverbruikende profiteurs op hun netwerken. Dit zijn oude plannetjes om eindgebruikers te laten betalen, en ook nieuwe ommezwaaien om contentaanbieders te laten dokken. Dit alles ondanks de netneutraliteit die Nederland in de wet vastlegt.

Bonus: Lektober 2012

Als extraatje bij deze De 5, geen nieuwjaarsbelofte van Webwereld maar een wellicht noodzakelijke of zelfs onvermijdelijke herhalingsoefening. Lektober heeft Nederland wakker geschud wat security betreft. De gebrekkige beveiliging van websites, waar privégegevens van consumenten en burgers zó zijn buit te maken.

Maar wie is er echt van overtuigd dat de digitale wereld nu helemaal beter is? Vast wel een stukje beter. In november en december, zo direct na Lektober. Maar over zes maanden, of driekwart jaar?

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten