© CIDimport

5 bedreigingen voor Apple

Geplaatst: 5 april 2013 - 09:40

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Redactie ID.nl

De muren van fort Apple lijken scheurtjes te vertonen. Op deze vijf fronten wordt het bedrijf van CEO Tim Cook het vuur aan de schenen gelegd.

1. Apple blijft terrein verliezen aan Android

Als je marktaandeel zou baseren op verkoopcijfers zou Android vele malen groter moeten zijn dan Apple’s iOS. Toch is dat niet zo en weet Apple de schade vooralsnog beperkt te houden.

Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat mensen trouw zijn aan hun iOS-apparaten en deze blijven gebruiken voor surfen op het web en het aanschaffen van apps. Kennelijk bevalt een aanschafte iPad of iPhone zo goed, dat deze het laner volhoudt dan hun goedkope Android-broertjes.

Toch zal dit een keer stoppen en verdwijnt ook de iOS-apparatuur in de lade met verouderde gadgets. De tijden dat iOS de markt voor smartphones domineerde zijn voorbij. Hoewel het platform weer een voorzichtige groei laat zien, dendert de Android machine vrolijk verder en heeft het 53,4 marktaandeel in handen, tegenover 36,3 procent voor iOS. Verwacht wordt dat naast Android ook BlackBerry 10 en Windows Phone 8 komende maanden terrein zullen winnen.

Wat betreft tablets zit Apple er met zijn lijn iPads en 55 procent marktaandeel nog warmpjes bij, maar moest het eind vorig jaar 14 procent prijsgeven aan Android. Marktvorser IDC verwacht voor Apple dit jaar een kleine daling tot 53,8 procent.

2. Apple krijgt zakelijk gezien geen voet aan de grond

Net als in de consumentenmarkt is ook in de zakelijke markt veel geld te verdienen, vandaar dat Microsoft zich al jaren met een enterprise-vriendelijke strategie werkt. Wat betreft Windows 8 wordt de zakenmarkt niet uit het oog verloren en richt een tablet als de Surface Pro zich op de mobiele professional.

Apple heeft in het bedrijfsleven nooit voet aan de grond gekregen en de komst van Windows 8 pc’s en Surface tablets zou het bedrijf normaal gesproken helemaal moeten wegvagen. Toch gebeurt dit niet, omdat ook bestuurders verknocht zijn aan iPads en iPhones. De vraag is hoe lang Apple dit weet vol te houden, zonder een duidelijke zakelijke strategie te ontwikkelen. Naast Microsoft liggen met BlackBerry Balance en Samsung SAFE/Knox meerdere kapers op de kust en gaat ook een zakelijke grootmacht als HP zich (opnieuw) met tablets bezig houden.

3. De patentstrijd blijft voortwoekeren

Apple blijft last houden van bedrijven die claimen dat het bedrijf patenten schendt. De laatste in de rij is het bedrijf Intertrust dat beweert dat vrijwel alle producten van Apple inbreuk maken op beveiligingspatententen. In de zomer van 2012 verloor Apple een megazaak tegen Samsung waarin het claimde dat de Galaxy-toestellen van het Zuid-Koreaanse bedrijf te veel lijken op de eigen iPhones en iPads.

Aan de patentoorlog lijkt geen eind te komen. Deze week verklaarde een Duitse rechtbank het ‘slide to unlock’ patent van Apple ongeldig nadat eerder ook ‘pinch to zoom’ nietig werd verklaard.

Hoewel Apple diepe zakken heeft, blijft het bedrijf het absolute middelpunt in de patentoorlog die woedt rond smartphones en tablets. Apple verliest belangrijke zaken, maar belangrijker nog: het imago lijdt eronder. Wat dat betreft is Apple er alles aan gelegen om met bedrijven als Google, Samsung, HTC en Microsoft de vredespijp te gaan roken.

4. Apple raakt sterker geïsoleerd

Apple werkt al jarenlang op een eiland. Het bedrijf bedenkt, ontwerpt en fabriceert zijn eigen designs en hanteert een vrij gesloten ecosysteem voor de iOS en OS X-platforms. Dat model heeft afgelopen jaren bakken geld binnen gebracht, maar is niet eeuwig houdbaar. Als je kijkt naar hoe de concurrentie hierop reageert, zie je dat daar wel samenwerkingsverbanden worden aangegaan om het tegenstanders lastig te maken.

Zo hebben Microsoft en Dell hun banden flink aangehaald om de positie van de pc te verdedigen en mobiel slagvaardiger te worden, werkt Facebook nauw samen met HTC wat betreft Facebook Home en besloot Samsung met beeldschermspecialist Sharp de koffer in te duiken. Apple zou hier weleens het slachtoffer van kunnen worden, vooral als het een mogelijke deal met Intel laat lopen en het de goede band met Facebook laat verwateren.

5. iOS is aan een facelift toe

De grootste bedreiging voor Apple is waarschijnlijk het feit dat iOS verouderd begint te raken. Er gaan steeds meer stemmen op dat het op losse apps gerichte mobiele besturingssysteem op de schop moet om gebruikers sneller toegang te bieden tot (nieuws)feeds en diensten en apps beter met elkaar te laten integreren.

Sinds iOS versie 1, die in 2007 op de eerste iPhone geïntroduceerd werd, is er qua uiterlijk en basisprincipes weinig veranderd aan het besturingssysteem. Na toevoeging van een App Store (2008), push (2009) en multitasking (2010) is het tijd geworden voor een algehele makeover. De vraag is of Apple dit aandurft voor iOS 7 en in hoeverre gebruikers de verandering zullen verwelkomen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten