4 topoverlopers met gestolen bedrijfsgeheimen

© CIDimport

4 topoverlopers met gestolen bedrijfsgeheimen

Geplaatst: 16 januari 2013 - 11:11

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Jasper Bakker

Opgestapte topmensen van AMD zijn volgens hun ex-werkgever dieven van bedrijfsgeheimen. Op topniveau gebeurt dit wel vaker. 4 gevallen van jobhoppers 'met bagage'.

Voor het moederland

In de zomer van vorig jaar is een 41-jarige vrouw in de Verenigde Staten veroordeeld voor het stelen van bedrijfsinformatie bij Motorola. De van origine Chinese had negen jaar voor het bedrijf gewerkt. Zij probeerde in 2007 bedrijfsgeheimen naar China te smokkelen, maar werd al op het vliegveld van Chicago betrapt.

Volgens de rechter ging het hier om doelgerichte diefstal van Amerikaanse handelsgeheimen. De veroordeelde moet vier jaar de gevangenis is en krijgt een boete van 20.000 dollar. De maximale straf was overigens dertig jaar cel.

Docs downloaden

Van Intel naar AMD. Een processordesigner maakte die overstap in 2008 en daarbij wilde hij gedetailleerde chipontwerpen meenemen. Terwijl hij zijn vakantiedagen opmaakte, en dus formeel nog bij Intel werkte, begon hij stilletjes bij concurrent AMD. Daarbij downloadde hij met zijn nog valide log-in bij Intel topgeheime data van de bedrijfsservers van dat bedrijf.

Volgens de aanklacht van Intel was AMD niet de opdrachtgever van deze datadiefstal. De nieuwe werkgever wist van niets. De overlopen chip-ingenieur werd eind 2008 al ontslagen bij AMD, dat volledig heeft meegewerkt aan het FBI-onderzoek naar de diefstal van Intels bedrijfsgeheimen.

Chipgeheimen voor de iPhone

Ook een it-reus als IBM kent zijn gevallen van topmanagers versus bedrijfsgeheimen. Zo besloot in 2008 het hoofd van de chipdivisie over te stappen naar Apple, dat later zijn eigen ARM-processor bleek te ontwerpen. IBM wilde een stokje steken voor die carrièrewissel, uit vrees dat de bewuste vice-president bedrijfsgeheimen mee zou nemen.

Het resultaat: een langlopende rechtszaak met tussentijds een tegenproces, een overstapverbod, en uiteindelijk toch indiensttreding bij iPhone-maker Apple. Vervolgens heeft het antennefalen van de iPhone 4 deze topman zijn baan bij Apple gekost.

Daarna ging de ex-IBM'er aan de slag bij Cisco om nog geen jaar later in dienst te treden bij AMD. Daar is hij nu als cto verantwoordelijk voor de omarming van ARM-processors waarmee de noodlijdende processorproducent hoopt de servermarkt te veroveren.

Van concullega tot aartsvijand

Tot slot een geruchtmakend geval dat zich op het allerhoogste - en dus meest schadelijke - niveau afgespeelde. Een ceo die zich onmogelijk heeft gemaakt, die moet opstappen, en dan naar het bedrijf gaat waar zijn vorige werkgever het flink mee aan de stok heeft. HP-ceo Mark Hurd, die door zijn tennisvriend Larry Ellison werd binnengehaald bij diens bedrijf Oracle.

En dan meteen op een toppositie waarbij hij wordt genoemd als kroonprins voor koning Ellison. Die ceo is de oprichter en absolute baas van softwarereus Oracle die het servermaker HP in toenemende mate lastig maakt. Onder meer door softwaretwijfel over het Itanium-serverplatform te zaaien, door zelf ook server- en storageleverancier te worden, én door ceo Hurd in huis te halen.

Een carrièrestap waartegen HP nog een rechtszaak is begonnen. De ex-werkgever is bang dat Hurd bedrijfsgeheimen lekt bij zijn nieuwe werkgever. Die juridische strijd is uitgemond in een schikking waarbij de overstap is goedgekeurd. De daarvoor gesloten overeenkomst tussen de twee bedrijven is vervolgens weer aanleiding geweest voor een volgende rechtszaak, over de Itanium-twijfel die Oracle probeerde te zaaien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten