4 tips voor mooiere foto’s met je iPhone

© PXimport

4 tips voor mooiere foto’s met je iPhone

Geplaatst: 13 juli 2013 - 05:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Martin Gijzemijter

De camera in de iPhone is van zo’n hoge kwaliteit dat we – echte fotofanaten uitgezonderd – steeds vaker de ‘gewone’ camera thuis laten. Begrijpelijk, maar de iPhone-camera is natuurlijk niet te vergelijken met een spiegelreflexcamera en zelfs niet met een compact camera, simpelweg omdat het geen dedicated camera is. Toch kun je met een paar handige trucjes nét iets meer uit de camera van je iPhone halen.

01 HDR

Er zijn verschillende manieren om mooiere foto’s te maken, hardwarematige- en softwarematige trucs en trucs die te maken hebben met compositie. Deze eerste tip betreft een eenvoudige instelling, namelijk HDR. Wanneer je de camera app opent en drukt op Opties bovenin, kun je de optie HDR inschakelen.

Hoewel HDR niet altijd in iedere situatie leidt tot de mooiste foto’s, zorgt het er in geval van situaties met overbelichting voor dat je een prachtig resultaat krijgt. Je hoeft de optie niet altijd aan of uit te zetten, je kunt natuurlijk per geval kijken wat het beste resultaat oplevert (immers, de beste foto’s neem je niet met haast, daar neem je even de tijd voor).

 

© PXimport

Door HDR in te schakelen kunnen je (nieuwe) foto’s in één klap enorm opknappen.

02 Raster

In datzelfde menu Opties vind je de optie Raster. Als je die optie inschakelt, verschijnt er een raster over het display die je display in 9 vlakken verdeelt. Dat lijkt heel irritant, maar is heel nuttig, omdat het je helpt bij het bepalen van je compositie. Nu hoef je niet meteen een fotograaf te worden die zich aan allerlei belangrijke regels houdt, als je er maar eentje onthoudt: de regel van derden.

Wikipedia legt deze als volgt uit: ‘Men verdeelt een afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Een foto waarin een aandachtspunt, zoals het onderwerp van de foto, in het midden wordt geplaatst, is meestal niet erg spannend. Wanneer deze op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, wordt een foto vaak sterker en dynamischer’. Kortom, een hele kleine aanpassing: plaats het object dat je wilt fotograferen op één van de kruispunten van het raster en je foto’s worden een stuk interessanter.

 

© PXimport

Het raster helpt je conformeren aan de regel van derden.

03 Focus en licht bepalen

Je kunt natuurlijk je iPhone laten bepalen waar de focus in de foto ligt, maar waarom zou je als je dat ook zelf kunt doen? Door met je vinger op het display van je iPhone te tikken, bepaal je heel snel op welk object in het beeld je scherp wilt stellen. Dat voorkomt een hoop wazige frustraties. Hetzelfde geldt voor lichtval. De iPhone bepaalt aan de hand van het licht dat binnenvalt op wat voor manier de foto belicht moet worden.

Maar misschien wil je juist wel een ietwat overbelichte foto. In dat geval draai je je iPhone naar een iets donker oppervlak en houd je je vinger een paar seconden op het scherm. Je ziet dan de melding AE/AF-vergrendeling. Wanneer je je iPhone nu weer richt op het object dat je wilde fotograferen, past je iPhone de lichtgevoeligheid niet meer aan omdat je deze vergrendeld hebt. Zo heb je veel meer invloed op het eindresultaat van je foto.

 

© PXimport

Houd het scherm ingedrukt voor AE/AF-vergrendeling.

04 Statief

Tot slot een tip die we ook hebben gegeven in het artikel over professioneler filmen met je smartphone: zorg dat je een statiefje hebt of een oppervlak waarop je je iPhone kunt neerleggen. Hoe stabiel je ook denkt dat die telefoon in je handen ligt, het kan niet op tegen een statief of massief oppervlak. Daar zullen je foto’s ongekend van opknappen.

 

© PXimport

Niets verbetert de kwaliteit van je foto’s zo aanzienlijk als een statief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten