4 redenen waarom Apple en Samsung de strijd moeten staken

Door: matthijs-van-den-broek | 07 juni 2013 10:00

Mac

Apple en Samsung zijn sinds een paar jaar verwikkeld in een juridische strijd. Dat kost een hoop geld en dat is slecht voor beide bedrijven. Vier redenen waarom Apple en Samsung de strijd moeten staken.

1 Het kost miljarden

Tuurlijk verdienen de bedrijven allebei bakken met geld nu ze gezellig samen de smartphonemarkt verdelen. Maar als je als bedrijf honderden juristen aan het werk moet houden omdat je in een constante juridische strijd verwikkeld bent, dan kost dat bakken vol met geld en dat geld kun je maar 1 keer uitgeven. Niet aan R&D, niet aan verbeterde klanteservice of aftersales....

2 Waar twee honden vechten om een been....

Lenovo, LG, Asus, Huawei, HTC. Xiaomi? Er zijn nogal wat kapers op de kust in de (budget) smartphone markt die allemaal morrelen aan het marktaandeel van Apple en Samsung. Natuurlijk, de bedrijven zijn samen dominant, maar het kan hard gaan. Kijk maar eens naar de opkomst van Huawei. En wist je dat Lenovo de nummer 2 smartphonefabrikant is in China en alleen Samsung voor zich hoeft te dulden?

Uiteindelijk moeten de bedrijven uitkijken dat ze niet elkaar te gronde richten doordat ze moedwillig elkaars groei en innovatiekracht ondermijnen. Lees zeker ook dit verhaal op Bloomberg: "Apple Import Ban on Old IPhones Stokes Samsung Patent War".

3 Samenwerken levert meer op

Een analist van IDC merkte deze week op, dat het voor alle partijen interessant zou zijn als Apple en Samsung meer zouden samenwerken. Samsung heeft bepaalde schermtechnologie voor buigbare displays in huis, die Apple niet heeft of waar Apple moeilijk aan kan komen. Als de bedrijven daarin zouden samenwerken zouden ze sneller tot innovatieve producten komen, wat goed zou zijn voor de marktpositie van beide.

4 Imagoschade

Wint de één, dan verliest de ander. Het wordt allemaal nauwgezet bijgehouden door de media; die smullen er van. Het gejijbak waar beide bedrijven zich schuldig aan maken, zal ook consumenten uiteindelijk wel de keel gaan uithangen. Ja, gejijbak, want de voortdurende ruzie heeft af en toe het niveau van "wellus-nietus" en "Ja, maar Apple zei dat .... en dat is niet eerlijk".

Voor Samsung is de voortdurende strijd misschien WEL gunstig, en blijvend gunstig. Vanwege de Aziatische roots heeft het bedrijf last van een "copycat imago" en iedere (kleine) winst in de strijd met Apple zou bij kunnen dragen aan een beter beeld. Vraag is natuurlijk, of je er OOIT vanaf komt. Ik ken weinig mensen die voor een gezonde maaltijd naar McDonald's gaan?

Laatste gedachte

Als het Samsung lukt om de verkoop van oudere modellen iPhones en iPads in de VS door Apple te blokkeren (en daar lijkt het op, want Obama gaat er waarschijnlijk geen streep doortrekken) dan is de oplossing volgens Samsung simpel: Apple moet dan gewoon de prijs van de iPhone 5 verlagen, om consumenten die niet teveel voor een smartphone willen betalen tegemoet te komen. Als Apple dat niet doet, dan zijn er natuurlijk voldoende budget Android toestellen beschikbaar. Van Samsung makelij, bijvoorbeeld.

0 Reactie(s) op: 4 redenen waarom Apple en Samsung de strijd moeten staken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.