3 tips om matige foto's te verbeteren op de Mac

Door: lesa-snider | 17 februari 2015 09:35

How To

Als je denkt aan alle variabelen die belangrijk zijn bij het maken van een goed belichte foto, is het eigenlijk een wonder dat je soms nog aardige foto's maakt. Als je een geweldig onderwerp hebt, maar je kampt met lelijke kleuren, kunnen de volgende oplossingen je redding zijn.

Zwart-wit

Laat kleur buiten beschouwing door de foto naar zwart-wit te converteren. Je hebt zelfs geen beeldbewerkingssoftware nodig - Automator is op elke Mac geïnstalleerd, en kan hele verzamelingen foto's naar zwart-wit converteren.

Om een foto naar zwart-wit te converteren in iPhoto, selecteer je een afbeelding en klik je op de Edit-knop in de werkbalk. Klik op het tabblad Effects rechts bovenaan en klik op Black & White, of meermaals op Fade. Je kunt het Adjust-paneel van iPhoto gebruiken om het contrast aan te passen.

In Photos voor iOS 8 selecteer je een foto en druk je op Edit. Druk vervolgens op het Smart Adjustments-icoon (het lijkt op een kilometerteller). Druk op B&W en sleep de rode balk die verschijnt omhoog of omlaag over de voorbeelden totdat je tevreden bent met het contrast.

Met de nieuwe Photos-app in iOS 8 kun je zwart-wit-foto's met veel contrast maken.

In Lightroom selecteer je een afbeelding en druk je op D om de Develop-module binnen te gaan. In de panelen die rechts verschijnen, scrol je naar het HSL/Color/B&W paneel en klik je op B&W in de header. Pas de schuifbalken aan totdat het contrast er naar jouw idee goed uitziet.

In Pixelmator kies je Layer > Duplicate Layer en dubbelklik je in de Effects Browser op de Black & White-thumbnail. Om naar zwart-wit te converteren in Photoshop Elements of Photoshop, zie de volgende paragraaf.

Gedeeltelijke kleur

Voor een creatievere benadering van zwart-wit: probeer eens een bepaald deel gekleurd te houden. Deze techniek is niet mogelijk met iPhoto, maar met Photoshop Elements 13 kan het wel. Je kunt het echter handmatig doen in eerdere versies van Elements, net als in vrijwel elke versie van Photoshop.

Open een afbeelding (met Elements moet je de Expert- of Full Edit-modus gebruiken), druk vervolgens op D om de kleurstalen onderaan het Tools-paneel naar standaard zwart-wit om te zetten en druk op X totdat zwart bovenaan staat. Klik op de half zwarte, half witte cirkel onderaan het Layers-paneel in Photoshop - in Elements staat hij bovenaan - en kies Gradient Map. Je afbeelding wordt onmiddellijk omgezet in een prachtige zwart-wit afbeelding. Hierom is de Gradient Map mijn favoriete conversiemethode in beide programma's!

Met het masker ingeschakeld in je Layers paneel (deze heeft een lichtgekleurde omtrek) druk je op B om de Brush-tool te gebruiken en verf je over het gedeelte van je afbeelding dat je in kleur wilt houden. Als je teveel kleur laat zien, druk dan op X om je kleurstalen om te wisselen zodat wit bovenaan staat en schilder opnieuw over dat gebied.

In Lightroom druk je op D om de Develop-module binnen te gaan en klik je in het HSL/Color/B&W-paneel op Saturation. Sleep alle schuifbalken helemaal naar links om de verzadiging van de afbeelding te verminderen. Activeer de Adjustments Brush en klik naast het woord Mask op New. Sleep de Saturation-schuifbalk helemaal naar rechts, verplaats de Flow-schuifbalk naar 100% en verf over de gebieden die je gekleurd wil houden. Als je teveel kleur onthult, verf dan terwijl je de Option-toets ingedrukt houdt over die gebieden om de verzadiging weer te verminderen.

Gedeeltelijke zwart-wit-foto's geven een bijzonder effect.

In Pixelmator kies je Layer > Duplicate Layer en dubbelklik je in de Effects Browser op de Black & White-thumbnail. Voeg een maskerlaag toe aan de zwart-witlaag door op het tandwielicoon in het Layers-paneel te klikken en Add Layer Mask te kiezen. Druk vervolgens op B om de Brush-tool te activeren, klik op de kleurstaal in de Tool Options bovenaan je scherm en kies zwart.

Verf over het gedeelte heen dat je gekleurd wilt houden, terwijl je met de linker/rechter haakjestoetsen de grootte van het penseel aanpast. Als je te veel kleur onthult, stel de kleurstaal van Tool Options dan in op wit en verf opnieuw over het gebied heen. Dit effect kun je ook krijgen in Pixelmator voor de iPad.

Kleurtint

Kleurtinten zijn stijlvol, en ze zijn handig om meerdere foto's die je in een fotoproject combineert ongeveer hetzelfde te houden. Automator heeft talloze mogelijkheden voor tinten en speciale effecten met de Apply Quartz Composition Filter-actie, maar de opties van iPhoto zijn beperkt. Als je eenmaal in de Edit-modus zit, kun je een bruine of subtiele klassieke tint toepassen door op het tabblad Effects te klikken aan de rechterbovenkant en vervolgens op Sepia (een bruine tint) of Antique te klikken. Je klikken zijn cumulatief - blijf gewoon klikken om het effect te versterken.

Je kan leuke effect maken met Automator's Apply Quartz Composition Filter.

In Pixelmator kies je Image > Color Adjustments en sleep je in het paneel dat verschijnt het Colorize-effect naar de afbeelding toe. In het Colorize-paneel dat tevoorschijn komt, sleep je de kleine ronde knop buiten het kleurenwiel om een kleur te kiezen, en gebruik vervolgens de Saturation- en Lightness-schuifbalken om de tint te verfijnen.

In de Expert-modus van Photoshop Elements klik je op de Effects FX-knop rechts onderaan, of je kies Windows > Effects. Kies in het menu Show All onderaan de voorbeeld-thumbnails - je krijgt blauwe, groene, paarse, magenta, of bruine tinten te zie. Dubbelklik op een tint om deze op een duplicaat van je afbeeldingslaag toe te passen, waardoor je de mogelijkheid hebt om het effect te verminderen door de doorzichtigheid van die laag te verlagen.

Met Photoshop kan je veel meer kleurtinten maken dan alleen zwart-wit.

In Photoshop klik je op de half zwarte, half witte cirkel onderaan het Layers-paneel en kies je Black & White. In het Properties-paneel dat verschijnt schakel je Tint in en klik je op de rechthoek ernaast. In de Color Picker gebruik je de verticale balk om een reeks kleuren te kiezen en klik je binnen de grote rechthoek om Photoshop te vertellen hoe licht of donker je de kleur wil hebben. Terug in het Layers-paneel kun je de doorzichtigheid van de zwart-witte laag aanpassen om het effect te verfijnen.

1 Reactie(s) op: 3 tips om matige foto's te verbeteren op de Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 17 februari 2015 10:34 Anoniem
    zo krijg je dan foto's die bij wedstijden al bij de eerste ronde afvallen .
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.