3 Handige gratis Google Drive tools

© PXimport

3 Handige gratis Google Drive tools

Geplaatst: 21 juni 2013 - 03:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:03

Redactie Computer!Totaal

Google Drive is nauwelijks een jaar oud en nu al een uiterst populaire dienst. Als je al een Google account hebt is het eenvoudig te gebruiken, en de prijzen zijn veel redelijker dan die van Dropbox. Op Google Drive betaal je voor 100GB slechts $5 per maand (en als bonus krijg je ook nog eens 25GB extra Gmail opslagruimte), terwijl je daar op Dropbox het dubbele voor moet neertellen.

Maar net als Google’s Chrome browser wordt Google Drive nog nuttiger wanneer je van add-ons en diensten van derden gebruik maakt. Met de volgende 3 gratis en eenvoudig te gebruiken tools kun je data coderen, muziek afspelen, samenwerken aan slides, automatisch back-uppen, bestanden delen, enzovoorts. Sommige werken op de desktop, anderen in Chrome of online.

1 BoxCryptor

Misschien ben je te bezorgd over privacy en beveiliging om je bestanden zomaar op een externe server neer te zetten. Dat is prima, maar laat het je er niet van weerhouden om de cloud te gebruiken. BoxCryptor is een Windows desktop app die een gecodeerde map aanmaakt die je in je Google Drive map kunt zetten.

Nadat je de map aangemaakt en een wachtwoord toegekend hebt kun je de bestanden die je wilt beveiligen gewoon naar die map verslepen. BoxCryptor codeert en beschermt de bestanden meteen met de AES-256 encryptiestandaard. Om de map te openen en je bestanden te bekijken moet je BoxCryptor draaien, naar de map in kwestie navigeren, en je wachtwoord invoeren.

Als iemand probeert de bestanden zonder het wachtwoord te openen verschijnt er een foutmelding. Echter, alleen de inhoud van het bestand is verborgen: De bestandsnaam en het bestandsformaat zijn wel gewoon zichtbaar. Dus voor wat extra privacy zul je de bestandsnaam in iets onschadelijks moeten veranderen.

Opgelet: Als je eenmaal een wachtwoord gekozen hebt kun je het nooit meer opvragen of opnieuw instellen. Als je je wachtwoord vergeet ben je de bestanden in die map voor altijd kwijt. Kies dus iets dat complex maar ook memorabel is.

2 DriveTunes

Cloudopslag is een heel eenvoudige manier om te zorgen dat je muziek altijd overal via een internetverbinding beschikbaar is. Op het moment van schrijven biedt Google Drive echter geen standaard muziekspeler. Om naar je nummers te kunnen luisteren, moet je portable audioapplicaties gebruiken of wat er op de host computer geïnstalleerd staat. De DriveTunes app voor Chrome biedt een andere oplossing.

Als je de Chrome browser gebruikt (de volledige installatie of de portable versie) kun je DriveTunes installeren. Deze app plaatst een muziekspeler in je Google Drive map. Het detecteert automatisch alle MP3 en M4A muziekbestanden op je Drive en geeft ze weer in een duidelijke interface. Je kunt naar een bestand luisteren door erop te dubbelklikken.

Het is een simpele speler met alleen maar een play/pauze knop, een skip knop, en een volumeknop. Je hoeft niets bijzonders te verwachten. Er zijn geen albumhoezen, equalizers of afspeellijsten. DriveTunes speelt je muziek af, en dat is het.

De ondersteuning van slechts twee audioformaten is een beperking, maar volgens de DriveTunes downloadpagina zal de volgende versie ook Ogg en FLAC bestanden ondersteunen.

3 Google Slides

Zolang er bedrijven zijn zullen er ook presentaties zijn. Maar wat als je een presentatie moet maken met een collega die zich ergens anders ter wereld bevindt? Dit is waar de krachtige samenwerkingsmogelijkheden van Google Drive van pas komen. Google’s eigen Google Slides app voor Chrome maakt het samenwerken aan presentaties zo simpel mogelijk.

Er is geen beperking wat betreft de lengte van je slideshow, zolang je voldoende ruimte ter beschikking hebt op Google Drive. Je kunt verschillende thema’s en uitgebreide animaties gebruiken, en je kunt commentaar op het bestand achterlaten voor je collega’s – wat veel productiever is dan eindeloze e-maildiscussies of teleconferenties.

Het beste van alles: Je hoeft je werk geen enkele keer op te slaan. Google Slides slaat alles wat je doet meteen automatisch op in real time. Wat heb je daarop te zeggen, PowerPoint?

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com, geschreven door Mark O’Neill (@markoneill). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.n/MacWorld.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten