24-bit bestanden in iTunes

Door: jalmar-westerhoff | 23 februari 2011 14:31

Nieuws

Apple is in onderhandeling met verschillende platenlabels om de geluidskwaliteit in iTunes te verbeteren. Momenteel wordt alle audio in 16-bit bestanden aangeboden, het plan is om dit voortaan in 24-bit aan te bieden.

Al langere tijd speelt Apple met het plan om de geluidskwaliteit in iTunes te verbeteren. Zoals bekend, hangt de geluidskwaliteit van muziek af van de bitrate waarmee de muziekfiles worden geript of gedownload.

Praktisch alle opnames afkomstig uit een studio hebben een 24-bit formaat. Hoge resolutie, kraakhelder. Die bestanden worden in de meeste gevallen gecompresseerd oftewel verkleind. Dit zorgt ervoor dat de muziek makkelijker te verspreiden valt via het internet en dus sneller te downloaden is. Immers, een klein bestand doet er minder lang over dan een groot bestand.

Het verkleinen van de 24-bit bestanden komt de geluidskwaliteit niet ten goede. Nu het aantal toestellen dat muziek streamt explosief is toegenomen, is ook de vraag naar muziekfiles met een hogere kwaliteit gestegen. Apple wil de muziek nu in een betere kwaliteit aanbieden maar moet daar waarschijnlijk een afweging maken tussen geluid en uploadsnelheid. Of heeft Apple hier iets op gevonden?

Een ander probleem is dat 24-bit bestanden niet door alle apparatuur kan worden afgespeeld. Mogelijk moet de gebruiker in nieuwe hardware investeren, dit geldt ook voor Apple's eigen hardware. De meeste Macs ondersteunen 24-bit maar op iPods en iPhones zou het een probleem kunnen zijn.

In ieder geval worden de plannen gesteund door Universal, éen van de grootste platenmaatschappijen. Jimmy Iovine, voorzitter van Universal Music Group’s Interscope-Geffen-A&M record label:

We’ve gone back now at Universal, and we’re changing our pipes to 24 bit. And Apple has been great. We’re working with them and other digital services — download services — to change to 24 bit. And some of their electronic devices are going to be changed as well. So we have a long road ahead of us.

Bron CNN. Lees meer hier.

0 Reactie(s) op: 24-bit bestanden in iTunes

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.