20 handige sneltoetsen voor je Mac

Door: redactie-macworld-nl | 29 juni 2016 10:53

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Als je een Mac-gebruiker bent, weet je waarschijnlijk dat Command+P printen betekent, Command+C kopiëren en Command+V plakken. Dat is geweldig - het laat zien dat je al weet dat sneltoetsen je tijd kunnen besparen. Je kunt echter nog veel meer doen met handige sneltoetsen op je Mac.

Er zijn sneltoetsen voor vrijwel alles wat je met een muis kunt doen. Maar sneltoetsen kunnen intimiderend zijn. Ze zijn niet altijd intuïtief en het kan veel tijd en oefening vergen om alle toetsen te onthouden. Lees ook: 5 Mac-apps om sneller en beter te kunnen werken.

Als je slechts een paar sneltoetsen aan je repertoire toevoegt, kan het pijnloos en eenvoudig zijn. En pijnloos op meer dan één manier, aangezien sneltoetsen betekenen dat je minder tijd met de muis doorbrengt, dus een kleiner risico op aandoeningen als RSI.

Laten we kijken naar drie plekken op je Mac waar je waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt om te zien hoe sneltoetsen je efficiënter kunnen maken.

Finder

Je ziet het misschien helemaal niet als een applicatie, maar de Finder is de lijm die de rest van je Mac-ervaring bijeenhoudt, en je brengt er waarschijnlijk meer tijd mee door dan je je realiseert.

Als je bij de Finder terecht wilt komen (of als je desktop, als je het liever zo ziet) maar deze bijna niet kunt zien vanwege alle openstaande applicatievensters, is er een manier om de boel in één keer op te schonen. Houd Command+Option ingedrukt en klik ergens op je desktop. Deze toetsencombinatie brengt je bij de Finder, terwijl alle andere applicaties tegelijk verborgen worden. Als je je al in de Finder bevindt, kun je voor hetzelfde effect op Command+Option+H drukken. (Deze sneltoets is trouwens niet de enige voor de Finder - als je Command+Option ingedrukt houdt terwijl je op een applicatie klikt worden alle andere openstaande applicaties tegelijkertijd verborgen.)

Maar wat als het gaat om openstaande mappen, in plaats van apps die je desktop rommelig maken? Daar is ook een sneltoets voor: Command+W (voor Window) zal één venster sluiten, Command+Option+W sluit ze allemaal tegelijk.

Sneltoetsen brengen je snel naar een bepaalde map of ruimen in één klap je bureaublad op.

Om je Applications-map uit de Finder te krijgen zonder dat je je harde schijf moet doorzoeken, hoef je alleen maar Command+Shift+A in te typen (voor Applications). Op dezelfde manier leidt Command+Shift+U je naar de Utilities-map.

Je weet misschien al dat Command+Spatie Spotlight aanroept. Typ, terwijl Spotlight open staat, de eerste paar letters van de applicatie, de map, of het bestand waar je naar op zoek bent, en Spotlight zal waarschijnlijk vinden wat je zoekt voordat je klaar bent met typen. Als je op Enter drukt, wordt het object van je zoekopdracht geopend.

Net als in Windows is er in OS X een sneltoets waarmee je door al je geopende applicaties heen kunt bladeren. Houd de Command-toets ingedrukt en druk op Tab. Je krijgt dan een grote balk te zien die al je openstaande apps weergeeft. Telkens wanneer je op de Tab-toets drukt wordt je naar de volgende applicatie geleid, van links naar rechts. Wil je de andere kant op? Gebruik Shift+Command+Tab om je apps in omgekeerde volgorde te doorlopen.

Er is een aantal andere handige trucs die Apple aan de Command+Tab sneltoets heeft toegevoegd: Terwijl een app gemarkeerd is kun je deze verbergen door op H te drukken, of sluiten door op Q te drukken. Als je last hebt van een rommelige desktop zullen deze sneltoetsen al gauw onmisbaar worden.

Command+Tab is een van die sneltoetsen die je erg veel tijd kunnen besparen.

0 Reactie(s) op: 20 handige sneltoetsen voor je Mac

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.