1Password: Al je wachtwoorden veilig op iPhone en iPad

Het aantal diensten waarvoor je een gebruikersnaam en wachtwoord nodig hebt is niet meer bij te houden. Het is logisch dat je de neiging hebt om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken. Logisch, maar ook super gevaarlijk. Tenzij je daarvoor een speciale dienst gebruikt, zoals 1Password.

In dit artikel laten we zien hoe je door het leven kunt gaan met slechts één wachtwoord in je hoofd. Voor elke site hetzelfde wachtwoord gebruiken is gevaarlijk, want als dat wachtwoord gekraakt wordt, heeft diegene toegang tot jouw hele (digitale) leven. Lees ook: Hoe veilig is iCloud?

1Password is echter een app die al je wachtwoorden veilig bewaart in een kluis, en om die kluis te openen heb je nog maar één wachtwoord nodig. Op die manier hoef je nog maar één wachtwoord te onthouden, terwijl je toch voor iedere site een afzonderlijke gebruikersnaam en wachtwoord gebruikt.

1Password *****

Prijs: Gratis (+ in-app aankoop)

Omvang: 58,9 MB

1 Kluis aanmaken

Wanneer je 1Password hebt gedownload en gestart, krijg je de vraag of je een nieuwe kluis wilt aanmaken of een bestaande kluis wilt synchroniseren.

Je kiest voor dit laatste als je 1Password al gebruikte voor Windows of voor OS X, en die wachtwoorden ook wilt gebruiken voor je iPad. In deze workshop gaan we ervan uit dat je voor het eerst werkt met deze app. Druk daarom op Maak nieuwe kluis aan.

© PXimport

Je moet een virtuele kluis aanmaken waarin je wachtwoorden kunnen worden opgeslagen.

2 Hoofdwachtwoord instellen

Nu je een kluis hebt aangemaakt, dien je een hoofdwachtwoord in te stellen. Het is belangrijk dat je je realiseert dat dit hoofdwachtwoord van essentieel belang is. Iemand die het hoofdwachtwoord weet, heeft in theorie immers toegang tot ál je andere wachtwoorden. Kies dus een wachtwoord dat ingewikkeld is, met hoofdletters, kleine letters en leestekens. En onthoud: het is het enige wachtwoord dat je nu nog hoeft te onthouden, dus het geeft niet als het iets moeilijker is! Vul een wachtwoordhint in voor jezelf en druk op Gereed.

© PXimport

Denk goed na over je hoofdwachtwoord, het is de sleutel tot al je andere wachtwoorden.

3 Automatische vergrendeling

Hoe snel wil je dat 1Password automatisch vergrendelt na een periode van inactiviteit? Deze tijd wil je niet te kort instellen, omdat je dan telkens als je de app opent je wachtwoord in moet vullen. Standaard is de tijd ingesteld op 10 minuten, maar wanneer je drukt op Vergrendel automatisch na... kun je die tijd verkorten of verlengen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, schakel dan Lock on exit in, maar weet dan wel dat je altijd je hoofdwachtwoord moet invoeren. Druk op het pijltje naar rechts voor de volgende stap.

© PXimport

Bedenk hoe snel je de app automatisch wilt vergrendelen.

4 Synchroniseren

Één van de fijne functies van 1Password is de mogelijkheid om je wachtwoorden (je gehele kluis dus) te synchroniseren. Zo kun je op je iPhone en iPad, maar ook in Windows, zonder problemen gebruikmaken van dezelfde wachtwoorden. Vul in deze stap je e-mailadres in om synchronisatie mogelijk te maken. Schakel iCloud Syncing in om de wachtwoorden automatisch te synchroniseren tussen al je iOS-apparaten. Je hebt de basis nu ingesteld, klik op Let's go om aan de slag te gaan.

© PXimport

Dankzij synchronisatie kun je je wachtwoorden ook op andere apparaten gebruiken.

5 Interface

De app wordt nu ingesteld (dit duurt een paar seconden) waarna je kunt inloggen met je hoofdwachtwoord. Je komt dan terecht in de basisinterface van 1Password. Linksboven zie je een pictogram waarmee je de ingebouwde browser opent, rechtsboven zie je een plusteken waarmee je items toevoegt aan je kluis. Het grote lege witte vlak dat je ziet, is in feite je kluis. Deze is nu natuurlijk nog helemaal leeg, maar straks vind je hier al je wachtwoorden, creditcardgegevens enzovoort.

© PXimport

De kluis van 1Password is aanvankelijk nog helemaal leeg, maar straks staan hier al je wachtwoorden.

6 Inloggen met Touch ID

Bezitters van een iPad Air 2 hebben een extra mogelijkheid binnen 1Password. Zij hoeven namelijk geen wachtwoord te onthouden, maar kunnen inloggen met behulp van Touch ID, de vingerafdruktechnologie van Apple. Druk op het tandwiel linksonder (Instellingen) en vervolgens op het tabblad Beveiliging. Schakel de optie Touch ID in. Deze optie zie je alleen als je een Touch ID-sensor op je iPad hebt én de functie Touch ID is ingeschakeld.

© PXimport

Heb je een iPad Air 2? Dan kun je ook inloggen met Touch ID.

7 Items aanmaken

Tijd om een eerste item toe te voegen aan je kluis. Je doet dit door naast het kopje Categorieën te drukken op het plusteken. Standaard staan hier vier opties, heb je de pro-versie van de app, dan zie je er veel meer. Uiteraard zijn alle categorieën anders, maar het proces is hetzelfde: je drukt op de categorie van je keuze en vult de gegevens in die van je worden gevraagd. In het geval van Aanmelden is dat een gebruikersnaam en wachtwoord, maar in het geval van bijvoorbeeld Creditcard of Identiteit, zijn dit gegevens die automatisch kunnen worden ingevuld op websites.

© PXimport

1Password biedt verschillende categorieën voor de gegevens die je kunt opslaan.

8 Aanmelden aanmaken

We lichten de categorie Aanmelden even uit, die enigszins verwarrend kan zijn. Wanneer je drukt op Aanmelden, zie je een lijst met sites. Dat wekt de indruk dat je alleen kunt kiezen uit de sites die je hier aangeboden worden. Niets is minder waar. Typ gewoon de naam van de site waarvoor je de inloggegevens wilt opslaan en druk op Volgende. Typ nu je gebruikersnaam en wachtwoord in, en druk op Volgende. Ten slotte vul je de url in van de betreffende website en druk je op Bewaar.

© PXimport

Sla de gebruikersnaam en het wachtwoord op voor de site van je keuze.

9 Inloggen met 1Password

Om nu in te loggen met de gegevens die je zojuist hebt opgeslagen, druk je in je kluis op (één van) de site(s) die je hebt aangemaakt. Daar zie je het veld website, dat je zelf van een url hebt voorzien. Het enige dat je nu hoeft te doen is drukken op deze url en de 1Browser (de in-app-browser van 1Password) wordt geopend en je bent direct ingelogd. Sneller en eenvoudiger kan niet.

© PXimport

Wanneer je drukt op de url in het websiteprofiel, word je direct ingelogd.

10 Gegevens invullen met 1Password

Maar wat nu als je bijvoorbeeld een formulier wilt laten invullen door 1Password, bijvoorbeeld met je naam en adres of misschien zelfs je creditcardgegevens. Nadat je een dergelijk item hebt aangemaakt en je komt in 1Browser op een pagina terecht waarin je de betreffende gegevens moet invullen, dan druk je rechtsboven op het pictogram met de sleutel en kies je het item dat je wilt invullen. 1Password zorgt er dan voor dat de juiste informatie automatisch in het juiste veld terechtkomt.

© PXimport

1Password kan ook heel eenvoudig complete formulieren voor je invullen.

11 Safari-extensie activeren

Handig hoor, dat 1Browser, maar betekent dat dan dat je geen gebruik meer kunt maken van Safari? Dat wás wel het geval, maar sinds iOS 8 hoeft dat niet meer. Je dient er alleen eerst de Safari-extensie voor te activeren. Open Safari en druk op het pictogram Delen bovenin (vierkantje met pijltje omhoog). Sleep de onderste rij nu naar links en druk op Meer. In het menu dat uitklapt, schakel je 1Password in, waarna je drukt op Gereed. Houd nu je vinger ingedrukt op het pictogram 1Password en sleep het helemaal naar links.

© PXimport

Geen zin in 1Browser? Geen probleem, activeer gewoon de extensie in Safari.

12 1Password in Safari

Nu je de extensie hebt geactiveerd, kun je 1Password ook gebruiken in Safari. Wil je inloggen op een website (die je in je kluis hebt toegevoegd)? Surf dan in Safari naar die website, druk bij het inloggen op het pictogram Delen en selecteer 1Password. Er wordt nu gevraagd om je hoofdwachtwoord en daarna worden de juiste gegevens automatisch ingevuld. Hetzelfde geldt voor formulieren. Druk op Delen, selecteer 1Password en kies het juiste profiel. De rest gaat vanzelf.

© PXimport

Nu kun je óók binnen Safari gebruikmaken van de wachtwoorden in 1Password.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten