© PXimport

15 tips voor accubesparing

Geplaatst: 7 november 2011 - 14:46

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Joris Peterse

Het grootste minpunt van smartphones is de beperkte batterijduur. De meeste hebben een uithoudingsvermogen van maximaal een dag. Erg vervelend als u bereikbaar wilt zijn, maar geen stroomvoorziening in de buurt hebt, bijvoorbeeld op vakantie. Met deze tips kunt u de batterijduur verlengen en toch bereikbaar blijven.

Gebruiksgemak

Wanneer u alle tips in dit artikel op zou volgen, gaat uw smartphone-accu een stuk langer mee. Echter boet u wel in op het gebruiksbemak. Maak voor uzelf een keuze. U hoeft natuurlijk niet alle tips uit dit artikel op te volgen, maar zo weet u wel waar u op kunt letten.

1. Stand-by houden

U bent waarschijnlijk snel geneigd om uw smartphone uit uw zak te halen om bijvoorbeeld even te kijken of u nog een berichtje hebt gehad of om updates van een sociaal netwerk te checken. Een voor de hand liggende energiebesparingsmethode is deze nieuwsgierigheid te bedwingen en uw smartphone alleen uit de stand-by-stand te halen wanneer u uw toestel écht nodig hebt. Wanneer uw toestel stand-by staat blijft het scherm, een ware energieslurper, uit. Toch even kijken? Zet het scherm daarna gelijk weer uit.

© PXimport

De drang weerstaan om het toestel stand-by te houden komt de batterijduur ten goede.

2. Uitzetten wanneer ongebruikt

Hoewel u waarschijnlijk zo goed mogelijk bereikbaar wilt blijven kunt u zich afvragen of het wel nodig is het toestel altijd aan te hebben. Wanneer uw smartphone uit staat verbruikt hij natuurlijk geen stroom. Om batterij te besparen is het dus erg raadzaam uw toestel uit te schakelen, bijvoorbeeld wanneer u gaat slapen. Ook kunt u ervoor kiezen om uw toestel één keer per dag kort aan te zetten om alle sms'jes, voicemailberichten of gemiste oproepen te beantwoorden. Goed voor de accu, maar helaas niet voor uw bereikbaarheid.

© PXimport

Als het toestel uit staat wordt de batterij natuurlijk helemaal ontzien.

3. Vliegtuigmodus

Uw smartphone uitschakelen om zo batterij te besparen werkt effectief. Maar wanneer u uw telefoon meerdere malen uit- en weer aanzet, valt de batterijbesparing tegen. Het opstarten van uw telefoon kost namelijk ook de nodige batterijspanning. Een handiger alternatief in zulke gevallen is de smartphone in vliegtuigmodus te zeggen. In de vliegtuigmodus worden alle verbindingen uitgezet, waardoor de telefoon vooral in stand-by-modus veel minder energie verbruikt. Bovendien kost het in- en uitschakelen van de vliegtuigmodus minder energie dan het uit- en aanzetten van de telefoon.

© PXimport

De vliegtuigmodus houdt u onbereikbaar, maar is erg batterijvriendelijk.

4. Dataverbinding

Uw dataverbinding slurpt op een dag heel wat van uw batterijcapaciteit weg. Het is dus aan te raden uw dataverbinding uit te zetten. U ontziet hiermee uw accu, maar bent nog wel bereikbaar voor sms- en telefoonverkeer. Mocht u alsnog gebruik willen maken van uw internetverbinding, dan kunt u deze alsnog kort inschakelen. Om zo in één keer al uw mail, sociale netwerk-updates, WhatsApp-berichten, et cetera binnen te halen.

© PXimport

Zet de dataverbinding kort aan wanneer u gebruik wilt maken van mobiel internet.

5. Synchronisatie (push)

Wanneer u er toch liever voor kiest om uw internetverbinding aan te laten staan, is een andere energiebesparende optie het uitzetten van push-berichten. Wanneer push-berichten aan staan wordt er veel data verbruikt omdat de smartphone verbinding houdt met webservers. Zo kan er direct een melding worden verstuurd wanneer u een bericht, mailtje of andere belangrijke gebeurtenis ontvangt. Bovendien kosten deze meldingen (die regelmatig gepaard gaan met tril- en geluidalarm) zelf ook nog energie. U kunt bij de synchronisatieopties ervoor kiezen om bijvoorbeeld eens per uur of handmatig te synchroniseren.

© PXimport

Als push/synchronisatie uit staat wordt er minder data en dus minder stroom verbruikt.

6. Overige verbindingen en gps

Waarschijnlijk gebruikt u functies als gps, bluetooth of NFC niet voortdurend op uw smartphone. Ook bent u op weg waarschijnlijk niet met een wifi-netwerk verbonden. Wanneer de opties wel aan blijven staan, kost dat onnodig veel energie. Het beste zet u deze dan ook standaard uit. Het gaat niet ten koste van de algemene functionaliteit van uw smartphone. Mocht u later alsnog gebruik willen maken van deze verbindingen, bijvoorbeeld voor een specifieke app, dan kunt u ze even makkelijk weer aanzetten.

© PXimport

Hoe minder verbindingen, hoe minder energieverbruik.

7. Houd uw toestel koel

Oververhitting kan de batterijduur negatief beïnvloeden. Door uw toestel dus zo veel mogelijk uit de warmte te houden doet u niet alleen langer met een opgeladen batterij, maar wordt de algemene levensduur van de batterij ook verbeterd. Simpele maatregelen, zoals het toestel uit de zon houden of de smartphone bij intensief gebruik even te laten pauzeren, zijn voldoende om net even wat langer met de batterij te doen. Dit geldt overigens niet alleen voor de accu van uw smartphone!

© PXimport

Houd uw toestel uit de directe zon.

8. Beeldscherm dimmen

Het (aanraak)scherm van smartphones wordt verlicht, en vooral bij toestellen met een groot scherm kost dit veel energie. Om dit stroomverbruik nog enigszins in de hand te houden kunt u de helderheid van het scherm minimaal zetten. Nadeel hiervan is dat u, vooral in lichtere omgevingen, een stuk lastiger kunt zien wat er op het scherm staat. Maar het verschil in energieverbruik is het, zeker in noodgevallen, wel degelijk waard.

© PXimport

Een donkerder scherm leest helaas wel wat lastiger, maar bespaart een hoop.

9. Achtergrond

Veel smartphonegebruikers kiezen ervoor om op de achtergrond van hun scherm een kleurrijke foto te zetten, of (in het geval van Android) een dynamische achtergrond. Het ziet er zeker blits uit, maar vooral in het geval van dynamische achtergronden is het energierovend. Het beste vervangt u de dynamische achtergrond of felgekleurde afbeelding door een zwarte achtergrond. Dit is de energiezuinigste manier omdat er geen licht nodig is om zwart te produceren (afhankelijk van het type scherm).

© PXimport

Achtergronden als deze zullen meer energie verbruiken dan een zwarte achtergrond.

10. Beltijd beperken

Bellen kost veel telefoonvermogen. Niet alleen bij smartphones, maar ook bij 'gewone' telefoons is regelmatig en langdurig bellen funest voor de batterijduur. Om een lege batterij te voorkomen kunt u uw communicatie dan ook beter beperken tot sms- of chat-verkeer. Wanneer u niet om bellen heen kunt, houdt u uw telefoongesprekken het best zo kort mogelijk. Uw telefoon regelmatig uit standby halen om een sms te beantwoorden is veel zuiniger dan hetzelfde gesprek telefonisch te voeren.

© PXimport

Uitgebreid kletsen? Zonde van de batterij!

11. Wifi

Wanneer u uw wifi aan hebt staan, houdt uw mobiel constant verbinding met een router. Ook wanneer u buiten bereik van uw wifi-netwerk gaat, is de telefoon steeds op zoek naar beschikbare draadloze netwerken. Beide kosten natuurlijk de nodige energie. Een meer energiezuinige methode is om de wifi-verbinding alleen aan te zetten als u binnen bereik van het netwerk bent, en alleen aan te houden wanneer u gebruikmaakt van internet. Wanneer u uw smartphone niet gebruikt of op pad gaat buiten het bereik van het netwerk, dan kunt u beter uw wifi uitschakelen.

© PXimport

Ook een wifi-verbinding gaat ten koste van de batterij.

12. Ongebruikte applicaties

Zonder dat u het doorhebt, draaien veel applicaties op de achtergrond van uw smartphone. Zelfs ongebruikt of zonder internetverbinding verbruiken deze apps capaciteit - en dus stroom. Sluit daarom de (ongebruikte) draaiende applicaties af. Desnoods (bij Android) met een taskkiller zoals Android Assistant. Op de iPhone kunt u de draaiende applicaties weergeven door de knop onder het scherm twee keer snel achter elkaar in te drukken. Door uw vinger op een pictogram van een app te houden gaat het pictogram trillen. Druk vervolgens op het min-tekentje om de app af te sluiten.

© PXimport

Sluit zo veel mogelijk applicaties af.

13. Geen trilfunctie

Het is een oude, maar voor velen onmisbare functie in mobiele telefoons: de trilfunctie. Inmiddels wordt deze trilfunctie niet alleen ingezet voor inkomende gesprekken en sms'jes, maar ook voor haptische feedback op het toetsenbord of op een andere manier in apps en spelletjes. Helaas verbruikt de vibratie veel batterij, beter zet u deze trilfunctie dus uit, dit moet vaak wel per app. Nóg beter is het als u ook het geluid uitzet, alleen is dat niet handig voor de bereikbaarheid.

© PXimport

De trilfunctie is handig, maar ook die kan beter uit wanneer u energie wilt besparen.

14. Schermvergrendeling

Op uw smartphone kunt u schermvergrendeling inschakelen, waardoor u eerst een code moet invoeren voordat u gebruik kunt maken van de functies. Deze functie werkt ook energiebesparend, vooral wanneer u uw toestel bij u draagt in uw broekzak. Het komt regelmatig voor dat er in uw broekzak per ongeluk een toets ingedrukt wordt, waarna het toestel uit de slaapstand ontwaakt. Niet alleen kunt u hierdoor bijvoorbeeld een broekzakbeller worden, ook andere stroomverbruikende functies ontwaken. Bij schermvergrendeling voorkomt u dit niet alleen, uw telefoon gaat ook sneller weer terug in de zuinige slaapstand.

© PXimport

Bij de schermvergrendeling staat gaat het toestel sneller standby.

15. Zorg voor accessoires

Wanneer u langer op weg bent kunt u zich ook van tevoren voorbereiden op de korte accuduur van uw smartphone, door accessoires aan te schaffen. Er zijn mobiele opladers die u van tevoren kunt laden, opladers met een klein zonnepaneeltje of laders die u in de auto kunt aansluiten. Ook kunt u extra telefoonbatterijen aanschaffen, (opladen) en meenemen. Helaas is dit laatste niet mogelijk bij iPhones. Deze toestellen zijn niet uit elkaar te halen om de batterij te vervangen.

© PXimport

Met sommige accessoires kunt u uw mobiel onderweg opladen zonder stopcontact.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten